Ljubav

Kako krenuti dalje nakon prekida

Prekidi su teški i nikakvi savjeti ne mogu odagnati bol gubitka koju donose. Ipak, postoje stvari koje vam mogu olakšati i pomoći da skupite snagu da krenete dalje i izvučete ono najbolje iz svog života. Steve Maraboli, američki znanstvenik i motivacijski govornik, izjavio je: Breakups can be sad but sometimes tears are the price we pay for the freedom we need”. Pogledajmo stoga što vam je činiti u trenucima koji mogu biti itekako teški. 

Zašto prekid toliko boli?

Guy Winch engleski je psiholog, autor i izuzetno tražen govornik čija su djela prevedena na desetke jezika. U knjizi pod nazivom “Kako popraviti slomljeno srce” tvrdi da su magnetske rezonance mozga otkrile da prekid i generalno gubitak romantične ljubavi pokreće iste one mehanizme koji se aktiviraju i kod ovisnika o težim drogama dok prolaze kroz krizno razdoblje odvikavanja.

Winch tvrdi da su upravo zbog toga ljudi skloni proganjati bivše partnere slično kao što i ovisnici traže drogu, ne bi li umanjili bol apstinencijske krize. Osjećaj koji se pritom javlja izuzetno je sličan žudnji, izuzetno snažnoj emociji s kojom se nije lako nositi, naročito netom nakon samog prekida.

Upravo je žudnja ono što u nama s vremenom počne stvarati nerealnu sliku bivšeg partnera. Štoviše, mnogi počinju idealizirati bivše partnere, uvjereni da su upravo oni bili slagalica koja je nedostajala u životu – i da, upravo iz tog razloga, više nikad neće moći biti sretni.

Idealiziranje ide do te mjere da im se i sjećanja na samu vezu promijene, odnosno prilagode novonastalim maštarijama, a ne onome što se doista zbilo. Winch upozorava na to da se bivšeg partnera treba gledati što realnije i uravnoteženije. Ukoliko se doista uvijek vraćamo starim uspomenama, uvjereni da bez bivšeg partnera ne možemo biti sretni, sprečavamo sebe da krenemo dalje te stvorimo neke nove puteve i prilike u svom životu.

Drugim riječima, svaka sretna uspomena trebala bi doći u paru s trenucima koji nisu baš bili bajni, kao što su svađe ili partnerove mane koje su vas najviše živcirale.

Kako krenuti dalje?

Dvije najteže stavke nakon bolnog prekida su kad ne znate kako ostaviti cijelu tu priču iza sebe i/ili kad jednostavno ne želite ići dalje. 

Dopustite si proći kroz krizu i emocionalne vrtloge koje prekid donosi. Svima nam je potrebno određeno vrijeme da se suočimo sa stvarnošću i prihvatimo da voljene osobe više nema u našem životu. Ne postoji rok u kojem možete isplakati svu svoju tugu budući da svatko ima svoj ritam prebolijevanja, ali i drugačiju situaciju – stoga je potrebno dati si vremena, dopustiti si suze i ne bježati od emocija.

Napravite nešto što ste oduvijek htjeli. Možda ste većinu svog vremena posvetili vezi, zbog čega ste zanemarili neke aktivnosti u kojima ste se oduvijek htjeli okušati. Uzmite papir i napišite sve želje i ciljeve koje biste htjeli ostvariti, koliko god mali ili veliki bili.

Provodite više vremena s prijateljima. Kvalitetna prijateljstva su jedna od najvažnijih stavki našeg života. Prijatelji su tu da nas saslušaju, utješe, zagrle i pomognu kad je teško – sve ono zbog čega ste i vi tu za njih. Svatko od njih može vam pomoći vlastitim iskustvom, savjetom ili jednostavno neopterećenim druženjem koje će vas makar kratkoročno oraspoložiti.

Nemojte provjeravati profil bivšeg partnera na društvenim mrežama. Društvene su mreže značajno otežale prekid i proces prebolijevanja, baš zbog konstantne dostupnosti informacija o svima, pa tako i o onima o kojima ne želite razmišljati, ali si jednostavno ne možete pomoći. Nemojte si dodatno otežavati – prekid je već sam od sebe dovoljno mučan i bez konstantnog podsjećanja na fotografije i isječke života od svog bivšeg partnera.

Priuštite si offline period u kojem ćete uživati u društvu dragih vam ljudi, dinamičnim aktivnostima, produktivnim stvarima te svemu onome što život čini lijepim. Uklonite sve ono što bi vam moglo narušiti mir i spremite sve stvari koje vas podsjećaju na tu vezu na neko sigurno mjesto koje vam nije nadohvat ruke. Život nisu uspomene, već svijest o tome da nismo zauvijek tu i da jedino što možemo je iskoristiti maksimalno ono što vam se nudi – i to bez življenja u prošlosti, upravo sada i upravo ovdje.

To Top