Zabava

Kako brojati karte u blackjacku poput kartaškog profesionalca?

Iako postoji vjerovanje da zbrajati karte u blackjacku mogu samo genijalci, zapravo postoji jednostavna tehnika koja će vam omogućiti da i vi vodite evidenciju uz koju je lakše procijeniti hoće li sljedeća karta na stolu biti visoke ili niske vrijednosti.

Blackjack je jedna od omiljenih kartaških igara zaljubljenika u kockanje, u kojoj dobivate dvije karte na početku i zatim pokušavate doći do zbroja što bliže 21, a da tu brojku ne prijeđete. Cilj je prije svega pobijediti kuću čiju samo jednu kartu vidite nakon dijeljenja. Do pobjede ćete stići tako ako imate veći zbroj od djelitelja, ali i ako protivnika pustite da prebaci brojku 21 i izgubi.

Riječ je o zanimljivoj kartaškoj strategiji u kojoj postoji pregršt odluka koje morate pravilno donijeti kako biste imali izglede doći do profita. RTP ili povrat igraču za najpopularnije verzije iznosi 99.27%, što je jedan od najvećih u online casinu, no do njega ćete doći samo ako svaku partiju odigrate perfektno.

Nema sumnje, pravilno duplanje uloga i razdvajanje karata nužno je da biste izvukli maksimum kad imate dobre karte, dok svakako morate i znati kada stati, a kada zatražiti dodatnu kartu, ovisno o onome što imate u rukama, a i onome što se nalazi na strani djelitelja.

Tu je s godinama nastala tehnika koja se naziva brojanjem karata, pri kojoj je vaš cilj točno znati koje su još karte ostale do kraja špila, kako biste visokim ulogom u pravom trenutku stigli do ključne prednosti.

O toj su tehnici dosad napisane knjige, a utjecala je na kockarnice da povećaju broj špilova s kojima se igra partija na šest ili osam, kako se ne bi našle u izrazito gubitnoj situaciji.

Pa iako nas u filmovima uvjeravaju da uspješno brojanje karata u blackjacku mogu izvesti samo matematički genijalci, u praksi zapravo postoji prilično jednostavna tehnika kako to raditi, što će vam olakšati vođenje evidencije o kartama koje su izašle, a koje tek trebaju biti podijeljene…

Tri razine vrijednosti karata

U blackjacku imamo pregršt karata koje su gotovo maksimalne vrijednosti, jer as vrijedi 1 ili 11, a desetka, dečko, dama i kralj po 10. Njih se u svijetu blackjacka naziva kartama visoke vrijednosti.

Neki igrači blackjacka tijekom partije broje samo takve karte i na temelju toga koliko ih je ispucano u nekoj fazi igre donose odluku hoće li udariti jakim ulogom ili manjim, odnosno hoće li stati i pustiti da djelitelj prebaci 21 ili će zatražiti dodatnu kartu.

No, još je bolje podijeliti karte u tri kategorije. Uz spomenute karte visoke vrijednosti, možemo reći da su karte 7, 8 i 9 srednje vrijednosti, a one od 2 do 6 niske.

Zatim svaki put kad se pojavi karta visoke vrijednosti oduzimate -1, a kad se pojavi niske vrijednosti dodajete +1. Karta pak srednje vrijednosti ima vrijednost 0.

Na vama je oduzimati i zbrajati karte kako se pojavljuju za vašim stolom pa ako ukupna vrijednost dođe od -5, to znači da je ispucano puno karata visoke vrijednosti pa bi kuća pri svom otkrivanju skrivene karte mogla dobiti dvojku, peticu ili šesticu te zatim sa sljedećom kartom prebaciti 21, zbog čega se možda isplati stati i pustiti protivnika da pobijedi samog sebe.

Ako je pak ukupna vrijednost vašeg zbrajanja i oduzimanja +5, to znači da nije izašlo puno karata visoke vrijednosti pa se možda isplati razdvojiti devetke i tražiti dvostruku zaradu, nadajući se da ćete doći u dobitnu poziciju zahvaljujući kartama vrijednosti 10 ili 11.

Dakle, brojanje karata nije komplicirano, a u online casinu postoje brojne verzije ove igre koje će vam omogućiti da postepeno vježbate svoju vještinu zbrajanja i oduzimanja, dok ne dođete do nivoa da možete igrati Multihand Blackjack s tri kartaške ruke, što igraju najozbiljniji igrači u internetskim kockarnicama.

Imajte samo na umu da ako se blackjack igra sa šest špilova, to znači da je unutra čak 30 karata visoke vrijednosti te isti takav broj niskih. To otvara mogućnost velike varijance pa vam evidencija koju vodite možda neće donijeti matematički sigurnu formulu ostvarenja dobitka, ali će vam svakako olakšati igru i dati bolje izglede da u pravom trenutku donesete pravu odluku…

To Top