Viralno

Japanski arhitekt dizajnirao prozirne javne toalete, mišljenja su podijeljena

Japanski arhitekt Shiger Ban dizajnirao je prozirne javne toalete koji se nalaze u Tokiju i poprilično šokiraju prolaznike koji bi ih rado koristili, ali ne znaju o čemu se radi.

Ipak takvi toaleti zadržavaju intimu zahvaljujući “pametnim staklima” koja se zatamne čim netko uže u toalet i zaključa vrata. Kad se vrata otključaju, staklo ponovno postaje prozirno, piše Nippon Foundation.

Arhitekt tvrdi da ovakvi javni toaleti imaju dvije prednosti. Prva je ta da bez ulaska možete provjeriti koliko je toalet čist, a druga da iz daleka možete vidjeti je li toalet slobodan za upotrebu ili je netko već unutra.

Uz to, toaleti koji su postavljeni u parkovima su i noću osvijetljeni, pa služe kao dekoracija jer izgledaju kao veliki lampioni.

Stakla ovakvog tipa se inače koriste na nekim poslovnim zgradama kojima povremeno treba privatnost pa postoji opcija zatamnjivanja. Tajna “pametnog stakla” je u tome što električna energija tako djeluje na staklo da na neki način presloži kristale u njemu pa iz prozirnog postane zatamnjeno.

Ljudi imaju podijeljena mišljenja oko ovih prozirnih toaleta. Nekima se to čini kao fantastična ideja, dok su drugi skeptični i strahuju da se sustav ne poremeti dok obavljaju nuždu pa u sekundi njihova intima bude izložena javnosti.

To Top