Život

Hubble zabilježio čudne zvukove koji dolaze iz crne rupe naše Mliječne staze

U središtu Mliječne staze nalazi se supermasivna crna rupa. Iako su astronomi mislili da spava, svemirski teleskop Hubble upravo je dokazao da su te teorije pogrešne.

Nekada se vjerovalo da crna rupa u središtu Mliječne staze  više nije aktivna – ali NASA-in je Hubble pronašao neke dodatne dokaze koji pobijaju to vjerovanje. Sad se smatra da u njoj postoji curenje koje ispušta ogromne količine čestica i radijacije. Dom naše Zemlje u svemiru je Sunčev sustav. Međutim, Sunčev sustav je samo mali dio galaksije Mliječne staze, uz Sunce i osam planeta u našem Sunčevom sustavu koji se također nalaze u Mliječnoj stazi i to između 100 i 400 milijardi drugih zvijezda i najmanje 100 milijardi planeta. U središtu Mliječne staze nalazi se supermasivna crna rupa poznata kao Strijelac A*. Dok se prije vjerovalo da je ova crna rupa samo jedno veliko čudovište koje spava, mnogo je dokaza brzo pokazalo upravo suprotno.

Kako se utvrdila ova zanimljiva pojava?

Tijekom godina, astronomi su otkrili različite aktivnosti oko crne rupe naše Mliječne staze. Povremeno usisava obližnje zvijezde i plin te posljedično u galaksiju izbacuje mlazove zračenja i čestice. NASA je nedavno upotrijebila X-zrake svemirskog teleskopa Hubblea kao dodatni dokaz da je ovo curenje unutar crne rupe još uvijek aktivno i da crna rupa izbacuje mlaznice. Kako NASA objašnjava – ova supermasivna crna rupa izgleda kao da još uvijek ima neke tragove mlaza koji datira nekoliko tisuća godina unatrag.

NASA vjeruje da je crna rupa pojela zvijezdu ili oblak plina, podrignula ga, a zatim ga odbacila u obliku molekularnog plina.

Što se događa s tim mlaznjacima kada ih izbaci crna rupa? Prema astronomu Alexu Wagneru, iz gustog plinskog diska Mliječne staze izviru potoci tog plina. Mlaz se od razilazi u vitice, poput hobotnice. Te se vitice zatim pretvaraju u velike mjehuriće koji mogu doseći veličinu i do 500 svjetlosnih godina.

Eksplozija crne rupe prije nekoliko milijuna godina

Ovo nije prvi put da su astronomi zabilježili ove čudne zvukoveiz crne rupe Mliječne staze. Vjeruje se da je crna rupa imala posebno veliku eksploziju. Dogodila se prije 2 do 4 milijuna godina – stvarajući tako dva velika mjehura koja su još uvijek vidljiva iznad Mliječne staze. NASA je te mjehure prvi put otkrila 2003. godine, zatim ponovno 2010. godine. U potpunosti ih je locirala 2020. godine. Kako se vrše daljnja istraživanja i što više astronomi uče o aktivnom centru Mliječne staze, to više možemo znati o ovom čudnom svemiru koji je naš dom.

To Top