Glazba

Epska ljubav Lennona i Yoko – zašto su njihovi odnosi bili toliko kontroverzni

Kad većina ljudi zamisli Johna Lennona i Yoko Ono, sigurno se odmah sjete njihovog legendarnog eksperimenta Bed-In for Peace, koji se odvijao u Hilton Hotelu u Amsterdamu za vrijeme Vijetnamskog rata. Ili se sjete kultne slike njihova vjenčanja na kojem zajedno stoje u bijelim odjevnim kombinacijama – zaljubljeni i puni nade za budućnost.

Ne može se poreći da su John Lennon i Yoko Ono imali intenzivnu i epsku ljubavnu priču. Ali njihovu su zajednicu također mučile kontroverze koje su proizlazile od mišljenja prijatelja, članova obitelji i stranaca. Možda u ovom slučaju ljubav nije dovoljna da pobijedi sve.

Postoji nekoliko razloga zašto je njihova romansa bila tako kontroverzna.

Njihova je veza započela kao afera

John Lennon upoznao je Yoko Ono u studenom 1966. u londonskoj galeriji gdje je izlagala svoje radove. Međusobnu su privlačnost otkrili odmah u prvom trenutku i njihova ljubavna veza započela je nedugo nakon prvog susreta.

Poznato je da Yoko Ono nije imala pojma tko je uistinu John Lennon i nije bila ni najmanje impresionirana njegovom slavom, iako su do tada Beatlesi bili poznati diljem svijeta i uživali su svoju najveću slavu.

No, jedna stvar koju vjerojatno ne znaju svi jest ta da je njihova veza uništila ne jedan, već dva braka. I Yoko i Lennon bili su vjenčani kad su se te noći upoznali.

“Jako me privukao. Bila je to stvarno čudna situacija”, objasnila je Yoko Ono u intervjuu 2002. godine. Lennon je sponzorirao jednu od njenih umjetničkih emisija i u svoju je glazbu počeo ubacivati ​​šifrirane seksualne reference o Yoko Ono.

Srce želi ono što želi pa ih je tako Lennonova supruga Cynthia uhvatila u krevetu. Tako su se Lennon i Cynthia razveli nakon čega je Yoko ubrzo zatrudnjela, ali je prvog sina izgubila u pobačaju.

Je li Yoko Ono uništila Beatlese?

Nitko ne može poreći dramatičan utjecaj Yoko Ono na cijeli život Johna Lennona. Par se vjenčao 20. ožujka 1969., a manje od godinu dana kasnije, raspali su se Beatlesi. Slučajnost? Mnogi obožavatelji tvrde da nije. “Na neki smo način i John i ja svojo vezom uništili vlastite karijere “, objašnjava Yoko Ono. “Iako tada nismo toga bili niti svjesni.”

Kako su to uspjeli? Pa, kao prvo, Yoko, avangardna umjetnica, odgovorna je za poticanje Lennona da isproba više eksperimentalne glazbe umjesto da se drži mainstream hitova. Na kraju, to nije dobro prošlo kod fanova.

Zatim je uslijedila velika privrženost. Yoko Ono tvrdi da je Lennon bio njome toliko opsjednut tako da je svaku minutu nastojao provodio s njom. Kaže da ju je čak pratio do kupaonice kako se ni na minutu ne bi razdvojili. Ova nova opsesija ostavila je manje vremena za rad s bendom, a kada su ga drugi članovi benda upozorili na situaciju, Lennon je postao bijesan i obrambeno nastrojen.

Nisu imali savršen brak

Lennon je možda volio Yoko, ali to ne znači da joj je bio i vjeran. Iako je Yoko kasnije priznala da je uspostavila vezu između svoje asistentice May Pang i njenog supruga, to ne znači da je njihova 18-mjesečna ljubavna veza prihvaćena od strane javnosti.

Cijela stvar nastala je jer su se Yoko Ono i John Lennon cijelo vrijeme svađali, a njegova posesivna osobnost počela je gušiti njegovu ženu. Zato je Yoko sredila aferu za vlastitog muža – kako bi ga udaljila od sebe i usrećila.

No, Yoko i Lennon su se ponovo povezali vrlo brzo i dramatično tako da je May Pang pomislila da mu je Yoko isprala mozak. Godinu dana kasnije, Yoko je rodila Lennonova sina Seana.

Unatoč svim njihovim problemima, ne može se poreći da su John Lennon i Yoko Ono imali duboku i trajnu vezu koja se nastavila čak i nakon njegove tragične smrti 1980. Kao način da oda počast svom pokojnom mužu, Yoko je odgovorna za izgradnju Strawberry Fieldsa u Central Parku u New Yorku, a također je osnovala i muzej Johna Lenona.

Yoko Ono jedan je od razloga zašto sjećanje na ovog poznatog tekstopisca nikada neće umrijeti.

To Top