Glazba

Bajaga i instruktori izdali novi studijski album „Ovaj svet se menja“

Srpski pop-rock sastav Bajaga i instruktori, osnovan u Beogradu 1984. godine, ovih dana izdaje svoj trinaesti po redu studijski album, prenosi tntradio.ba

Album nosi naziv „Ovaj svet se menja“, a na listu pjesama pored novih autorskih uradaka, uvrstili su i obrade starih bezvremenskih hitova. Album je dostupan na svim streaming servisima, a u fizičkoj prodaji će biti uskoro u svim trgovinama Croatia Recordsa, kao i drugim bolje opremljenim CD shopovima.

O albumu „Ovaj svet se menja“

Momčilo Bajagić Bajaga i njegovi instruktori Žika Milenković, Miroslav Cvetković, Saša Lokner, Čeda Macura i Marko Nježić Kića, članovi standardne postave benda, produktivno su iskoristili zatišje i koncertnu pauzu uzrokovanu pandemijom koronavirusa kako bi snimili novo izdanje u kojem većinu glazbenog materijala čine pjesme koje je Bajaga ranije pisao za druge izvođače, svoje kolege ili za film, kazalište i TV. Album donosi devet pjesama ukupno, koje su otprije dobro poznate, ali su ovom prilikom snimljene i masterizirane ponovo.

Ovom prilikom novo studijsko ruho dobili su hitovi Tvoje oči i Moja draga koje izvorno izvodi Zdravko Čolić, pjesma Ja sam se ložio na tebe, koju je Bajaga napisao još kao član benda „Riblja čorba”, zatim numera Ni na nebu ni na zemlji, naslovna pjesma istoimenog filma, tema iz serije Otvorena vrata, kao i numera Mladost iz predstave „Ženidba i udadba“ s nešto izmijenjenim tekstom, gdje će spominjanje Arsena Dedića, zasigurno, izazvati posebne emocije. Album je tematikom uronjen u osamdesete, ali je produkcijski suvremen, s obzirom da je izvršni producent Dragoslav Gane Pecikoza (GMR, Beograd) dok je producent albuma Aleksandar Saša Habić, kultno ime i vjerni suradnik Bajage i instruktora.

Suradnja s drugim glazbenicima

Naslovna pjesma Ovaj svet se menja, novi je hit nastao za vrijeme korone zbog čega možemo otkriti i simboliku u njegovom nazivu s obzirom na specifičnost perioda u kojem se izrodila ideja za isti. Uz naslovnu pjesmu novog albuma Bajage i instruktora, koja otvara album i za koju će uskoro biti snimljen i video spot, tu su još dvije numere koje su također napisane u toku ove godine, a u vezi su s filmom Hotel Beograd. Publici je već dobro poznata Darja, s Milošem Bikovićem, a pjesma Kako se to naziva, melodija je prepoznatljiva po odjavnoj špici ovog filmskog ostvarenja.

Na albumu gostuju i frontmen benda „Iri FM” Vukašin Marković – odsvirao je dionice trombona ali album krasi i njegov vokal. Vladimir Čukić gostovao je na bas gitari, Marko Kuzmanović na bubnjevima, Nenad Petrović na saksofonu, Radoje Raća Milutinović s balalajkom i Zoran Alvirović Kina na akustičnoj gitari.

Omot asocira na korice putovnice

Album je kao i njihov prethodni, sniman u „Studiju O” Olivera Jovanovića, a bend je tradicionalno nastavio suradnju i s čuvenim glazbenim producentom Sašom Habićem. Omot, na kojem je radio Vukašin Marković, koncipiran je tako da izgledom podsjeća na korice putovnice. Kao i prethodno izdanje U sali lom, tako i ovaj glazbeni materijal Bajage i instruktora, zajednički objavljuju dvije najveće diskografske kuće u regiji, PGP RTS i Croatia Records.

Ovaj album nazivaju još jednim biserom u nizu Bajaginog glazbenog blaga i zrakom svjetla u sivilu globalne pandemije kao poklon s nadom oporavka od cijele situacije.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najnovije

To Top