Život

Arnika: biljka koja liječi rane i njenih 5 oblika korištenja

Arnika: biljka koja liječi mnoge rane

Pretpostavljamo da su rijetki od vas čuli za arniku, biljku bogatu fitonutrijentom helenalinom, a upravo je taj moćan spoj zaslužan za iznimna ljekovita svojstva ove biljke. Djeluje na ublažavanje oteklina i ubrzava zacjeljivanje modrica stimulirajući bijele krvne stanice u tijelu da razgrade tekućinu i višak krvi zarobljene u zglobovima, mišićima i modricama. Povećani broj bijelih krvnih zrnaca sprječava krvarenje puknutih kapilara u okolno tkivo. Arnika također potiče cirkulaciju krvi u zahvaćenom području, donoseći resurse i kisik za zacjeljivanje slomljenih krvnih žila i proizvodnju zdravih novih stanica. Još se od davnih dana koristi u prirodnoj medicini.

Foto: Shutterstock

Arnika sadrži laktone koji prirodno djeluju protuupalno i mogu djelovati na smanjenje oteklina i bolova. Oni inhibiraju proizvodnju kompleksa proteina koji igra ključnu ulogu u regulaciji odgovora imunološkog sustava na infekciju i oštećenje tkiva. Može pružiti trenutačno olakšanje boli i značajno smanjenje otekline.

Nalazi se na vlažnim, travnatim planinskim livadama u brdima i planinama sjeverne i srednje Europe i Sibira. Također se rijetko nalazi na sjeverozapadu Sjedinjenih Država. Uobičajeniji nazivi za arniku su planinska tratinčica, leopardova baka i planinski duhan. Može se koristiti kao krema, gel ili mast na neoštećenoj koži ili uzimati interno kada se homeopatski razrijedi.

Kako je arnika otkrivena?

O ljekovitosti biljke Arnica montana još u 12. stoljeću pisala je, između ostalog, sveta Hildegarda, njemačka časna sestra poznata po svom oštroumnom promatranju prirode i fiziologije. Još od 16. stoljeća, planinski ljudi u tom području koriste ga za ublažavanje bolova u mišićima i za ublažavanje modrica.

Danas je arnika postala jedan od najpopularnijih homeopatskih lijekova diljem svijeta. Profesionalni sportaši vjeruju da može ublažiti bolne mišiće, istaknuti estetski kirurzi da može ublažiti bolove nakon zahvata, a upućeni roditelji da može liječiti kvrge i modrice njihove djece. Arnika se također može koristiti za ublažavanje ukočenosti od vožnje na duge udaljenosti.

Kako se arnika koristi?

Većina Arnica homeopatskih proizvoda dostupni su kao lijekovi bez recepta u topikalnim i oralnim oblicima:

Proizvodi za lokalnu primjenu koji sadrže arniku

Za vanjsku upotrebu, arnika gelovi, kreme ili drugi homeopatski lokalni oblici idealni su za točkasto tretiranje manjih područja. Izbjegavajte nanošenje arnika lokalnog proizvoda na slomljenu ili oštećenu kožu. Lokalna primjena arnike može iritirati kožu ili izazvati alergijske učinke. Rizik od toga se povećava s koncentracijom arnike u proizvodima za lokalnu primjenu.

Kako napraviti oblog od arnike?

  • Tinkturu arnike razrijedite u toploj ili hladnoj vodi.
  • Umočite meku krpu u infuziju.
  • Izvucite tkaninu i stavite je na područje liječenja.
  • Ostavite oblog na tom području 10 do 20 minuta.
Foto: Shutterstock

Oralni proizvodi koji sadrže arniku

Za unutarnju upotrebu Arnica montana uglavnom je dostupna u obliku homeopatskih peleta ili tableta koje se tope pod jezikom bez vode. Ove oralne oblike trebali biste koristiti za veća područja boli. Često ćete ih pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Čaj od arnike

Arnika se prodaje i kao čaj. Međutim, u velikim dozama arnika može biti otrovna. Unutarnja uporaba arnike općenito se ne preporučuje osim ako je jako razrijeđena i pod nadzorom liječnika.

Ostali oblici

Ostali oblici arnike uključuju:

  • Ekstrakti
  • Oralni dodaci
  • Puderi
  • Ulje za aromaterapiju
  • Osušena “samonikla” biljka

Međutim, nikada nemojte koristiti sirovu arniku – kada se konzumira sirova i nerazrijeđena, otrovna je za tijelo, a kao sto je već rečeno, izravno nanošenje na kožu može izazvati iritaciju.

Arnika ima moć u kontroliranju boli

Arnika je dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Sadrži široku lepezu biljnih spojeva koji se bore protiv upale, kao što su seskviterpenski laktoni, flavonoidi i fenolne kiseline. Kao takav, vjeruje se da pomaže u kontroli boli

Arnika ublažava modrice na koži

Modrice nastaju kada sitne krvne žile puknu zbog nekog oblika traume, poput operacije ili udaranja kožom o neki predmet. Povijesno gledano, homeopatska arnika korištena je za liječenje modrica, iako su istraživanja mješovita.

Arnika sprečava gubitak kose

Arnika se široko koristi u homeopatskoj medicini za poticanje rasta kose, sprječavanje gubitka kose i liječenje prhuti. Obično se nalazi kao ulje, šampon ili hidrogel, 99% proizvoda na bazi vode.

Mjere opreza

Arnika je općenito sigurna kada se koristi na koži. Međutim, dugotrajna uporaba može iritirati kožu, uzrokovati ekcem, ljuštenje, mjehure ili druga stanja kože. Arnika se ne smije koristiti na oštećenoj koži, kao što su čirevi na nogama. Također, osobe koje su preosjetljive ili alergične na biljku trebaju je izbjegavati.

Foto: Shutterstock

Arnika se rijetko koristi kao unutarnji biljni lijek jer može izazvati vrtoglavicu, drhtanje i srčane nepravilnosti. Također može iritirati sluznicu i izazvati povraćanje. Velike doze mogu biti čak i kobne. Nemojte uzimati arniku na usta osim pod strogim nadzorom liječnika. Općenito možete sigurno uzimati homeopatske lijekove koji koriste izuzetno male količine arnike.

Ako ste trudni ili dojite, izbjegavajte uzimanje arnike i posavjetujte se s liječnikom prije nego što je nanesete na kožu. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka, uključujući i biljke.

To Top