Zabava

5 načina na koje su križaljke dobre za naš mozak

križaljke

Možda vam križaljke služe samo kao zabavan način da provedete svoje nedjeljno popodne. No, ovo je jeftini način koji zahtjeva samo olovku i vaš mozak (ili mobitel, računalo, tablet, itd.), a može se igrati dokle god vam ne dosadi. Međutim, mogli biste se iznenaditi koliko su križaljke dobre za vaš mozak i koliko mogu poboljšati vaš život na razne načine, što su brojne studije i dokazale, a evo i kako.

Foto: Shutterstock

Mogu ojačati društvene veze.

Samostalno rješavanje ovih zagonetki dovoljno je impresivno. No, uz dobro društvo sve je lakše i zabavnije. Suradnja u rješavanje križaljke izvrstan je način da izoštrite svoje odnose i steknete nova prijateljstva. Osim toga, budući da one zahtijevaju širok raspon znanja pomoć u rješavanju križaljke ljudi različitih dobi i podrijetla može vam pomoći u mnogim područjima života.

Poboljšavaju vaš vokabular.

Rješenja križaljki često uključuju neobične riječi koje otežavaju slagalicu. Ako s nekim riječima niste upoznati potražite je na internetu ili u rječniku. S vremenom ćete razviti arsenal zanimljivih izraza i bolje ćete moći baratati riječima.

Foto: Shutterstock

Križaljke poboljšavaju vaše znanje.

Ne samo da ćete naučiti nove riječi, također ćete naučiti nove stvari, pogotovo ako igrate s drugim ljudima. Mogli bi ste naučiti nove stvari o povijesti, znanosti, tehnologiji, politici i o još mnogo toga.

Ublažavaju stres.

Naš svakodnevni život ispunjen je stresovima. No, križaljke vam pružanju mogućnost da isključite tu buku u glavi i da se istinski opustite te smanjite stres nakon dugog tjedna. Koncentrirajući se na slagalice, možete se opustiti i uživati u malom odmoru od stvarnoga svijeta.

Foto: Shutterstock

Križaljke vam mogu podići raspoloženje.

Ispunjavanje ponekad može biti teško. Možda ćete se osjećati frustrirano ili glupo ako odmah ne možete shvatiti neku slagalicu. No, ako nastavite i ne odustanete moći ćete se osjećati ispunjeno i kao da ste obavili neki težak zadatak. Biti ćete ponosni na same sebe. Osjećat ćete veliko zadovoljstvo, što potiče vaš mozak da oslobodi dopamin, neurotransmiter koji čini ljude da se osjećaju sretnima.

Stoga, ako već niste, ugrabite križaljku, možete je pronaći u nekim starim ili novim novinama, možete skinuti aplikaciju na mobitel, a neke možete čak pronaći i na webu.

Ako ipak ne volite križaljke, možete isprobati slične igre ​​koje vaš mozak potiču na razmišljanje, kao što je Sodoku ili KenKen. Iako nemaju sve prednosti kakve imaju same križaljke, imaju svoje druge prednosti i mogu testirati vaš mozak na nove načine.

To Top