Sport

10 najneobičnijih sportova za koje niste čuli

cheese rolling

Svijet sporta privlačan je svima, a glavni razlog zašto je to tako je definitivno njegova raznolikost. Svaka osoba može pronaći neki sport koji joj najviše odgovara po nekim svojim karakteristikama, a mnogi se vole i pohvaliti kako su upoznati s gotovo svim sportovima i pravilima.

No, svijet je poprilično veliko mjesto i gotovo je nemoguće znati sve što se odvija u svakom dijelu našeg planeta, a to uključuje i različite sportove koji su popularni u nekim njegovim dijelovima. Iz tog smo razloga uvjereni da nećete biti upoznati sa svih 10 nejneobičnijih sportova s popisa koji vam donosimo, a kako biste vidjeli koji su sve sportovi našli na njemu, nastavite čitati!

10. Kabaddi

Kabaddi je tradicionalni sport koji potječe iz Indije i Južne Azije, a danas se igra i u mnogim drugim dijelovima svijeta. To je timski sport u kojem se igrači natječu u fizičkim i taktičkim vještinama. Osnovna ideja Kabaddija je vrlo jednostavna – jedan igrač, poznat kao raider, ulazi na protivnički teritorij, a zatim pokušava dirnuti što više protivničkih igrača dok istovremeno drži dah. Protivnički se igrači pritom pokušavaju fizički suprotstaviti njegovom doticaju.

S druge strane, obrambeni tim pokušava spriječiti raidera da se vrati na svoju stranu terena. Ako obrambeni tim uspije uhvatiti raidera prije nego što se on vrati na svoju stranu, tada raider postaje eliminiran. To stvara napetost i uzbuđenje tijekom igre.

Kabaddi je sport koji zahtijeva snagu, brzinu, okretnost i izdržljivost. Osim fizičkih aspekata, igra također zahtijeva taktičke vještine i strategije. Kabaddi je popularan ne samo zbog svoje uzbudljivosti, već i zbog kulturnog značaja u zemljama u kojima se igra. Organiziraju se razni natjecateljski turniri i lige, a sport privlači velik broj gledatelja i obožavatelja. Također, razni portali za klađenje prenose da se na Kabaddi moguće i kladiti u velikom broju svjetski poznatih kladionica, što znači da je pronašao svoj put do velikog broja ljubitelja sporta.

9. Chessboxing

Već po samom imenu ovog sporta možda znate o čemu je riječ, iako odbijate vjerovati da je riječ o hibridu dva sporta iz imena. Chessboxing je sport koji objedinjuje šah i boks te predstavlja nevjerojatno jedinstvenu kombinaciju intelektualnih i fizičkih izazova. U ovom zanimljivom sportu, dva natjecatelja izmjenjuju runde šaha i boksa dok se pokušavaju nadmudriti u obje discipline.

U svakoj borbi, igrači se prvo natječu u šahu tijekom nekoliko minuta. Nakon toga, slijedi fizička borba u ringu, gdje se borci bore u klasičnom boksu. Svaka runda traje određeno vrijeme, a pobjednik može biti određen kroz šahovsku pobjedu, nokaut u boksu ili kroz rezultat bodovanja, ovisno o pravilima događaja.

Ovaj inovativni sport zahtijeva od igrača visoku razinu taktičke sposobnosti, mentalne snage i kondicije. Natjecatelji moraju biti u stanju brzo prebaciti svoj um sa šahovske ploče na fizički zahtjevne borbe u ringu, što stvara izuzetno zahtjevan i intrigantan izazov. Chessboxing je privukao pažnju sportaša i gledatelja diljem svijeta zbog svoje originalnosti i neobičnosti.

8. Sepak Takraw

Sepak Takraw je tradicionalni sport koji ima svoje korijene u jugoistočnoj Aziji, posebno u zemljama kao što su Malezija, Indonezija, Tajland i Filipini. Ovaj dinamični sport također je poznat kao “Kick Volleyball” jer kombinira elemente nogometa i odbojke.

U Sepak Takrawu igraju dvije momčadi, svaka s tri igrača, koje se međusobno nadmeću prebacivanjem lopte preko visoke mreže korištenjem nogu, glave, koljena ili prsa, ali ne smiju koristiti ruke. Cilj je osvojiti poene tako da se lopta prebaci preko mreže na način da je protivnički tim ne može uspješno vratiti. Ovaj sport zahtijeva iznimnu agilnost, koordinaciju, fleksibilnost i preciznost. Igrači moraju brzo reagirati na razne situacije kako bi zadržali loptu u zraku i donijeli odluke o najboljoj strategiji za postizanje poena.

Sepak Takraw je popularan zbog svoje atraktivnosti, poteza i povezanosti s kulturom i tradicijom regije. Unatoč svojim korijenima u jugoistočnoj Aziji, Sepak Takraw je stekao međunarodnu prepoznatljivost i popularnost te se danas igra i u drugim dijelovima svijeta.

7. Zorbing

Zorbing je neobičan i uzbudljiv sport koji nudi jedinstvenu avanturu i adrenalinski doživljaj. Ovaj sport uključuje spuštanje niz padinu u ogromnoj prozirnoj plastičnoj kugli napunjenoj zrakom koja se naziva zorb.

Zorb je izrađen od dva sloja plastike s prostorom između ispunjenim zrakom, kako bi osigurao zaštitu i sigurnost osobe unutar njega. Sudionici ulaze unutar zorba i spuštaju se niz brdo, često po posebno dizajniranim stazama. Ovaj sport pruža nezaboravno iskustvo, jer se sudionik osjeća kao da se kotrlja u unutrašnjosti velikog balona, a osim što pruža zabavu i uzbuđenje, zorbing također ima terapeutski potencijal, jer oslobađa od stresa i potiče osjećaj slobode.

Zorbing je privukao pažnju ljudi širom svijeta i postao popularan među avanturistima i ljubiteljima ekstremnih sportova. Razvijaju se brojni parkovi i destinacije širom svijeta koje su posvećene ovom sportu, omogućujući ljudima svih dobnih skupina da dožive ovu jedinstvenu avanturu. Sigurnost je važan aspekt Zorbinga, pa se uvijek preporučuje sudjelovanje pod nadzorom obučenih vodiča i na odgovarajućim stazama kako bi se osiguralo uživanje u ovom sportu.

6. Ektremno peglanje

Da, dobro ste pročitali, idući sport na našem popisu je ekstremno peglanje. Radi se o nekonvencionalnom i duhovitom sportu koji kombinira peglanje s avanturističkim aktivnostima na otvorenim i ekstremnim lokacijama. Ovaj neobični sport potiče sudionike da peglaju odjeću na mjestima koja izazivaju adrenalin, kao što su planine, rijeke, šume i druga izazovna mjesta.

Ideja iza ekstremnog peglanja je jednostavna – igrači donose dasku za peglanje i glačalo na teško dostupna mjesta, a zatim peglaju odjeću kako bi dokazali da su bili tamo. Fotografije i videozapisi ovih nevjerojatnih izvedbi često se dijele na društvenim mrežama, stvarajući smijeh i čuđenje kod publike.

Ekstremno peglanje je postalo globalni fenomen, a natjecanja i događaji organiziraju se diljem svijeta. Sudionici se natječu u originalnosti i ekstremnosti mjesta na kojima peglaju svoju odjeću. Sport je postao svojevrsni način da se prevlada dosada i rutina svakodnevnog peglanja, pružajući izazov i zabavu u isto vrijeme.

Unatoč svom humorističnom i šaljivom pristupu, ekstremno peglanje zahtijeva od igrača određeni stupanj hrabrosti, spretnosti i avanturističkog duha. Ovaj sport je simbol ekstremne zabave i kreativnosti te privlači ljude svih dobnih skupina koji žele isprobati nešto neobično i drugačije. Iako nećete vidjeti ekstremno peglanje na Olimpijskim igrama, ovaj jedinstveni sport sigurno je ostavio trag u svijetu.

5. Hornussen

Hornussen je tradicionalni švicarski sport koji ima svoje korijene u ruralnim dijelovima zemlje. Ovaj neobični sport kombinira elemente golfa, bejzbola i hokeja, stvarajući jedinstveno i izazovno iskustvo za sudionike i gledatelje. Igra se na otvorenom polju, a sudjeluju dvije momčadi. Cilj igre je da igrač udari poseban projektil, koji je nalika na pak kakav se koristi u hokeju, a nosi ime hornuss, pomoću drvenog štapa zvanog schtick, preko protivničkog teritorija, što dalje i preciznije. Protivnička ekipa pokušava udarac hornussa zaustaviti prije nego što pređe njihovu granicu.

Hornuss leti brzinom od oko 300 kilometara na sat, što stvara izuzetno težak zadatak za igrače koji moraju reagirati brzo. Hornussen je vrlo popularan u ruralnim dijelovima Švicarske i okolnim područjima, gdje se održavaju natjecanja i turniri tijekom cijele godine. Iako je igra specifična za Švicarsku, privlači pažnju ljubitelja neobičnih i tradicionalnih sportova iz drugih dijelova svijeta.

4. Bossaball

Bossaball je sport koji kombinira elemente odbojke, nogometa i gimnastike, stvarajući spektakularan i zabavan doživljaj za igrače i gledatelje. Ovaj inovativni sport osmislio je Belgijanac Filip Eyckmans početkom 2000-ih, a od tada je postao popularan u mnogim dijelovima svijeta.

Bossaball se igra na posebno dizajniranom napuhanom terenu s trampolinima, koji dodaju novu dimenziju igri. Na svakoj strani terena nalazi se mreža kao u odbojci, a cilj je prebaciti loptu preko mreže na protivničku stranu terena, koristeći ruke, noge ili druge dijelove tijela. Ono što čini Bossaball posebnim je glazba i ritam koji prate igru. Svaki tim ima DJ-a koji stvara dinamičnu glazbenu podlogu tijekom cijele igre, što dodatno povećava razinu zabave.

Radi se o jedinstvenoj sportskoj aktivnosti koja se razlikuje od većine tradicionalnih sportova i privlači ljude svih dobnih skupina, spajajući tjelesnu aktivnost s glazbom i zabavom. Zahvaljujući svom nekonvencionalnom pristupu i vizualnoj atraktivnosti, Bossaball ostaje jedan od najuzbudljivijih i najzabavnijih sportova koje možete doživjeti.

3. Cheese Rolling

Cheese Rolling je sport za koji ste zasigurno čuli, ali je nemoguće izostaviti ga s ovakvih popisa. Sport je to koji je neobičan i ekstreman, a odvija se u engleskom selu Brockworth u okrugu Gloucestershire. Ovaj tradicionalni događaj održava se svake godine, obično na Spring Bank Holiday, i privlači velik broj sudionika i gledatelja iz cijelog svijeta.

Glavni cilj Cheese Rollinga je uhvatiti sir koji se kotrlja nizbrdo. Veliki sir, obično od oko 4,5 kilograma, kotrlja se niz padinu, a natjecatelji trče za njim pokušavajući ga uhvatiti. Prvi natjecatelj koji prijeđe ciljnu liniju sa sirom ili ga uhvati, osvaja nagradu. Cheese Rolling je iznimno zahtjevan i opasan sport jer padina na kojoj se natjecanje održava vrlo je strma i neravna, što može dovesti do padova i ozljeda. Međutim, unatoč riziku, ova tradicija se održava već stoljećima i privlači hrabre i avanturistički raspoložene sudionike.

Sport je postao popularan i izvan Engleske, a natjecatelji iz raznih zemalja dolaze sudjelovati u ovom jedinstvenom događaju. Cheese Rolling ne pruža samo uzbuđenje i adrenalin, već i priliku da se ljudi uključe u tradiciju koja datira davno u povijest.

2. Buzkashi

Buzkashi je tradicionalni i izuzetno izazovni sport koji potječe iz srednjoazijskih zemalja, poput Afganistana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Iako je sport poznat pod različitim imenima u različitim regijama, Buzkashi je najpoznatiji naziv za ovu jedinstvenu igru.

Glavna karakteristika Buzkashija je da se igrači koji su na konjima, natječu oko trupla janjeta, koje se smatra loptom, te pokušavaju preuzeti i baciti truplo u polje protivničke momčadi. Igrači jure na konjima prema truplu janjeta, a zatim pokušavaju preuzeti kontrolu nad njim i odnijeti ga do cilja dok se protivnički igrači bore da ga otmu.

Buzkashi zahtijeva iznimnu vještinu u jahanju te snagu i izdržljivost. Igrači su često izloženi velikim rizicima i opasnostima tijekom igre, jer jurnjava konja i borba za kontrolu nad truplom janjeta može biti izuzetno zahtjevna i opasna. Ovaj tradicionalni sport ima dugu povijest i duboko je ukorijenjen u kulturi i identitetu srednjoazijskih naroda. Buzkashi natjecanja često se održavaju na svečanostima i festivalima, gdje okupljaju mnoštvo ljudi koji uživaju u gledanju ovog tradicionalnog sporta.

1. Bo-Taoshi

Bo-Taoshi je neobičan sport koji potječe iz Japana. Igra se u timovima, sastavljenim od 150 igrača, koji se natječu na velikom otvorenom terenu. Glavni cilj igre je srušiti veliki drveni stup nazvan bo, koji je postavljen uspravno. Timovi se natječu za prevlast i pokušavaju srušiti suparnički stup dok istovremeno paze da ne dozvole protivnicima da sruše njihov stup.

Bo-Taoshi zahtijeva iznimnu primjenu strategije i koordinaciju unutar tima. Sudionici igraju na različitim pozicijama, uključujući napadače, koji pokušavaju srušiti protivnički stup, te obrambene igrače, koji se brinu o zaštiti vlastitog stupa od napada.

Ova neobična igra ima korijene u vojnoj tradiciji Japana. Vjeruje se da je Bo-Taoshi razvijen kao trening za borbenost, strategiju i timski rad. Danas se igra često održava na sveučilištima i sportskim događanjima u Japanu, privlačeći mnogo gledatelja koji uživaju u spektakularnosti ove igre.

Zaključak

Možemo reći da svijet sporta obiluje raznolikošću i kreativnošću, što je rezultiralo pojavom nevjerojatno neobičnih sportova. Ovi sportovi nisu samo zabavni za igrače, već privlače znatiželju i divljenje publike koja u njima prepoznaje iznenađujuće talente ljudi.

Iako ovi sportovi možda nisu toliko poznati i sportske vijesti neće biti pune priča o njima, oni svakako doprinose bogatstvu i raznolikosti sportske scene. Njihova popularnost i širenje izvan njihovih izvornih regija ukazuju na to da neobični sportovi imaju univerzalnu privlačnost i da će nastaviti inspirirati ljude diljem svijeta.

To Top