Glazba

Zašto toliko trebamo glazbu u svom životu?

Mnogima je izuzetno teško zamisliti dan bez glazbe. Ona je postala toliko važan dio života pojedinaca da gotovo ništa ne rade bez pozadinske glazbe i ritma koji vole. Zaista je teško objasniti zašto toliko volimo tu pojavu, ali čini se da na svakog od nas ima neki različit utjecaj i ne može ostaviti osobu ravnodušnom. Istražimo stoga malo detaljnije koji su pozitivni utjecaji glazbe na ljude i zašto nam je ona toliko bitna.

Glazba je ključ kreativnosti

Glazba razbuđuje um i potiče našu kreativnost. Kreativni um ima sposobnost otkrivanja raznih noviteta i stvaranja inovacija. Najveći umovi i mislioci imali su nešto zajedničko u tome što su neprestano istraživali svoju maštu i kreativnost. Slušanje instrumentalne glazbe potiče osobe da stvore razne slike u glavi, a za svakoga su one drukčije. Slično tome, sviranje glazbenog instrumenta daje osobi mogućnost da kroz glazbu ispriča neku svoju priču, a da pritom ne izgovori niti jednu riječ. Obje ove aktivnosti zahtijevaju maksimalno korištenje desne strane mozga koja ne samo da vježba kreativnost već i intelekt. Osim glazbe, mnoge druge umjetnosti kao pisanje, slikanje, ples ili kazalište mogu stvoriti sličan efekt.

Glazba učenje čini podnošljivijim

Glazba može poslužiti čak i u učionici te je odličan alat za pamćenje lekcija. Neka se tako pravila mogu lakše zapamtiti ako dolaze u vidu pjesmice, a prava je šteta da više učitelja ne koristi glazbu dok predaje učenicima. Upravo pjesme i pjesmice koje naučimo tijekom naših školskih dana najčešće ostaju u našim mislima zauvijek i ponekad ih se sjetimo iako u školu ne idemo već godinama. Kada pogledamo malo dublje od onog što je očito, dolazimo do zaključka i da nas glazba uči samodisciplini i vještinama upravljanja vremenom koje ne možete steći niti na koji drugi način. Primjerice, samo učenje sviranja nekog instrumenta zahtijeva veliku dozu strpljenja i discipline, a te se karakteristike mogu koristiti i u svakodnevnom životu pojedinaca. Uz to, glazba može pomoći i pri samom odgoju djece jer je riječ o jednom bezopasnom i ispunjavajućem hobiju koji bi djecu i mlade mogao usmjeriti dalje od ulice i radnji koje roditelji ne žele za njih.

Nažalost, neki oblici glazbe mogu i negativno utjecati na djecu. Poznato je da glazba ima moć utjecaja na način na koji se odijevamo, razmišljamo, govorimo i živimo svoj život. Prosti i nasilni tekstovi mogu negativno utjecati na djecu, a samim time nije poželjno da ona pronađu svoje idole u autorima i izvođačima takvih pjesama.

Glazba je univerzalni jezik

Definitivno ste barem jednom u svom životu čuli da je glazba univerzalni jezik, no jeste li se pitali što to zapravo znači? Glazba je univerzalna jer ne postoje granice za njezino razumijevanje. Čak i životinje poput ptica, pasa ili kitova mogu razumjeti glazbu do određene mjere. Ona nadilazi sve granice komunikacije jer uz glazbu možete izraziti svoja razmišljanja i emocije osobi s druge strane svijeta, čiji jezik uopće ni ne razumijete. No, vrlo je važno da čovjek ima otvoren um kako bi bio u kontaktu s tim osjećajima koje pruža glazba. Neće se svim ljudima sviđati svi stilovi glazbe, ali za one koji hoće, uvijek će moći naći svoje istomišljenike, tko god i gdje god oni bili.

Duhovna moć glazbe

Nitko zapravo ne zna odakle je glazba potekla, ali postoje mnoge teorije koje sugeriraju da je glazba uz nas još od početka čovječanstva. Jedna od najčešće poznatih namjena glazbe bili su vjerski i sveti događaji. Još kod starih Maja, glazba se koristila u proslavi pobjede u ratu, pa čak i prilikom ukopa utjecajnih ličnosti. Neke od najranijih zabilježenih skladbi upravo su one koje su se koristile u crkvenim obredima i misama. Veliki je naglasak bio stavljen na upotrebu određenih tonova i nota za stvaranje raspoloženja u ljudima i pojačanja duhovnog iskustva. I danas mnogi ljudi tvrde da je glazba nezamjenjivi dio svake mise i molitve.

Glazba stvara ozračje

Glazba osobu može natjerati da se zamisli ili ga u mašti odvesti na neko novo mjesto. Ona također ima moć upravljanja našim pokretima. Sve se te stvari bave ljudskim osjetilima. Sigurno je da se možete sjetiti trenutka u kojem vas je pjesma posebno rastužila ili jako uzbudila i obradovala. Ali kako organizirani tonovi stvaraju takav učinak na naša osjetila? Nitko zapravo ne zna zašto i odakle to sve dolazi, ali postoje mnoga istraživanja koja su provedena kako bi se dokazalo da postoji odnos osjećaja i glazbe koji stvaraju određene ljestvice, akordi i harmonije.

Glazba spaja ljude

Ono što je nevjerojatno kod glazbe jest da je ugrađena u sve nas. Svatko je može razumjeti i osjetiti nešto ako se otvori. Slušati glazbu s drugim ljudima nevjerojatan je osjećaj. Neki to opisuju kao zajedničko veslanje niz rijeku. Također, glazba može spojiti ljude i koji je zajedno stvaraju. Bilo da se radi o sviranju ili pjevanju, stvorila je velika prijateljstva i među samim glazbenicima. Kao možda i najbolji primjer možemo uzeti velika tri tenora. Ova vrsta ponašanja ukorijenjena je u našoj povijesti i teško nam je objasniti je, ali kad malo bolje razmislimo o tome, niti ne moramo, bitno je samo da postoji.

To Top