Život

Veliki koraljni greben: 10 nevjerojatnih činjenica

Veliki koraljni greben: 10 nevjerojatnih činjenica

Što može učiniti živu strukturu toliko vrijednom da se na njenu brigu i zaštitu godišnje potroši više od 200 milijuna dolara? Što ako je ta struktura golemi ekosustav koji podržava život za više od 2000 različitih vrsta? Taj ekosustav, poznat kao Veliki koraljni greben, prirodno je remek-djelo od 209 214 kilometara i zaista zaslužuje svu pažnju.

Uz ovih deset nevjerojatnih činjenica saznajte zašto ova ogromna zajednica milijardi koraljnih polipa toliko vrijedi.

Veliki koraljni greben: 10 nevjerojatnih činjenica
Shutterstock

1. Prirodna čuda svijeta

Postoji sedam svjetskih čuda antičkog svijeta, ali postoji i sedam prirodnih svjetskih čuda. UNESCO-ov centar za svjetsku baštinu proglasio je Veliki koraljni greben prirodnim čudom 1981. godine. Do 2021. godine greben se smanjio za čak 50 posto.

Jedino drevno čudo koje još uvijek postoji je Velika piramida u Gizi. Vatra i potresi uzrokovali su uništenje četiri od sedam antičkih čuda. Međutim, ljudski utjecaj je taj koji ih ugrožava.

Kako bi naš greben i oceani u cjelini bili sigurni od klimatskih promjena i pretjeranog izlova, trebali bismo im posvetiti svu pažnju i pronaći rješenje za njihovo očuvanje i vraćanje u prvobitnu verziju, inače bi mogli biti zauvijek izgubljeni.

2. Izbjeljivanje koralja na Velikom koraljnom grebenu

Izbjeljivanje koralja je odgovor na zagrijavanje vode gdje koralji gube svoju boju uzrokovanu sićušnim simbiotičkim algama zvanim zooxanthella.

Koralj mora živjeti od upravo ove alge. Kad se okolna voda previše zagrije, te alge unutra proizvode toksine, zbog čega koralji izbacuju otrovne alge kako bi preživjeli. Ovo je ekstremna, ali nužna mjera, budući da ova alga u stabilnim uvjetima opskrbljuje koraljima većinu hrane u obliku šećera procesom fotosinteze. Ako ovo zagrijavanje potraje predugo, koraljima prijeti opasnost od smrti izgladnjivanjem.

Koralji tada pokušavaju preživjeti hraneći se iz vodenog stupca koristeći svoje pipke i hvatajući u klopku sve što kraj njih pluta.

Tužna činjenica o izbjeljivanju koralja na grebenima je da uzrokuje široko rasprostranjeno uništenje! Može uzrokovati pomak s dinamičnog koraljnog grebena (u kojem žive mnoge vrste morskih organizama) na greben zaražen korovom koji je manje biodinamičan u svom sastavu morskih vrsta.

Nada za grebene diljem svijeta oslanjat će se na to da se upravo sad pozabavimo klimatskim promjenama (smanjenje emisija stakleničkih plinova) i smanjenjem naše nezasitne potrošnje morske hrane na globalnoj razini. Moramo dati odmor našim oceanima i ekosustavima. Moramo imati zdrave grebene i oceane da bismo imali zdrav planet.

Izbjeljivanje koralja nije samo problem znanstvenicima. To je problem svih nas. Svaka osoba može biti dio rješenja smanjujući svoj ugljični otisak.

3. Veliki koraljni greben ima zaista veliku ulogu

Iako koralj Velikog koraljnog grebena igra ogromnu ulogu u ekosustavu, on također pruža i druge koristi. Zdravi grebeni mogu podržati stvari poput ribolova, turizma i istraživačkih studija.

Budući da Veliki koraljni greben privlači toliko pozornosti, australskom gospodarstvu donosi milijune dolara. Također podržava više od 64.000 poslova. To zauzvrat omogućuje da se više vremena i energije potroši na istraživanje načina za bolju njegu.

4. “Seks na grebenu”

Greben može otkriti mjesečeve cikluse koji su povezani s posebnim događajem na grebenu koji se zove masovno mriještenje koralja.

Kada se ovaj događaj dogodi na grebenima, mnogi se koralji sinkroniziraju kako bi otpustili velike količine sperme i jajašca u vodeni stup stvarajući sljedeću generaciju koralja na grebenu.

Ova pojava naziva se ‘seks na grebenu’ i jedan je od načina na koji se koralji razmnožavaju.

5. Možete ga vidjeti čak iz svemira

Veliki koraljni greben dovoljno je velik da zauzme svaku državu u SAD-u osim Teksasa i Aljaske. Veći je od Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Švicarske zajedno. Dovoljno je velik da ga možete vidjeti iz svemira.

Veliki koraljni greben: 10 nevjerojatnih činjenica
Shutterstock

6. Činjenice o ribama

Queenslandška kirnja najveća je koštunjača pronađena u Velikom koraljnom grebenu. Ovaj tip, kada potpuno odraste, može težiti nevjerojatnih 362 plus kilograma.

Kit morski pas najveća je hrskavična riba. Iako je rijetka pojava vidjeti ga na grebenu, mogućnosti ipak postoje. Ovo divovsko stvorenje može doseći više od 18 tona i ima skeletni sustav napravljen od hrskavice umjesto kosti.

7. Podržava kopnene i morske životinje

Nisu samo divovske ribe (i one sićušne!) te kojima je dom Veliki koraljni greben.

Greben je domaćin šest vrsta morskih kornjača i 215 vrsta ptica koje se gnijezde na grebenu ili na otocima. Dupini, grbavi kitovi i mikroorganizmi koji su premali da bi ih ljudsko oko moglo vidjeti dio su života Velikog koraljnog grebena.

Budući da se greben brine za tisuće vrsta, neravnoteža u klimi može biti smrtonosna. Izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena ne prestaje samo uništavanjem grebena.

Smrt koralja stvara domino efekt koji prelazi s mora na kopno, s ribe na sisavca.

8. Raj za ronioce

Ako ste ikada iskusili nadrealni svijet života ispod razine mora, znate zašto tisuće ronilaca hrle na Veliki koraljni greben.

Iako su koralji pretrpjeli veliki udarac zbog izbjeljivanja, još uvijek postoje kilometri živopisnih mjesta u kojima možete uživati. A za one ronioce koji žele vidjeti više od morskog života, tu je obilje olupina.

Zapravo, postoji 800 zabilježenih olupina brodova i čamaca. Samo je nekolicina ovih olupina ikada istražena!

9. Ne zaboravite otoke

Lako je zapeti na oceanskom životu Velikog koraljnog grebena. Međutim, greben nije samo dom za 2900 sustava grebena, već i 900 otoka. A od toga je 600 kontinentalnih!

Veliki koraljni greben je neograničena količina ljepote za istraživanje. Ono što za greben puno znači jest da treba posvetiti posebnu pažnju kod ugošćavanja svake osobe koja želi biti dio delikatnog ekosustava.

Možda se čini ludim misliti da slučajno uranjanje u vodu ili brzo ronjenje s disalicom može stvoriti problem. Ali ako tog jednog plivača pomnožite s milijunima, lako je zamisliti pustoš koju ljudi mogu izazvati na grebenu.

Ne brinite; postoje načini da sigurno uživate u ovom veličanstvenom podvodnom svijetu. Vježbajte biti odgovoran gost grebena koristeći kremu za sunčanje koja je sigurna za greben i pazite da ne dodirnete ili ne gazite ove prekrasne ekosustave.

10. Gdje se kišna šuma susreće s grebenom

S obzirom na sposobnost grebena da napreduje i održava život, iznenađuje li vas to što se nalazi u susjedstvu drugog mjesta svjetske baštine?

Veliki koraljni greben stapa svoju obalu u još jedno izvanredno mjesto: prašumu Daintree. Daintree je najstarija kontinuirano preživjela prašuma na svijetu.

Veliki koraljni greben: 10 nevjerojatnih činjenica
Shutterstock

Greben treba našu zaštitu

Lako je pretpostaviti da Veliki koraljni greben može izdržati bilo što. No, istina je da zapravo ne može. Ljudski utjecaj na ekosustav koji funkcionira na određeni način može biti katastrofalan.

Uz dovoljno brige i pažnje, oporavak koralja je moguć. Zapravo, projekti obnove su u tijeku diljem svijeta.

Kako možete sudjelovati? Prvi korak je da budete sigurni da podržavate tvrtke koje brinu o grebenu. Razumijevanjem kako vaši postupci utječu na koralje, možete pomoći u stvaranju svijeta sigurnog za grebene.

To Top