Glazba

Tri tenora – 3 velikana koja su promijenila operu

Tri tenora

Kad netko u razgovoru spomene tri tenora nije ih potrebno posebno predstavljati jer se pod tim terminom ne misli na bilo koja tri tenora već na tri najveća tenora svih vremena. Luciano Pavarotti, Jose Carreras i Placido Domingo najpoznatiji su tenori svih vremena pa iako se nakon njih pojavilo još mnogo vrhunskih tenora tri tenora su ostali zapamćeni kao jedinstvena operna pjevačka grupa čiji su zajednički albumi doslovno rušili rekorde prodaje diljem svijeta.

Njihov uspon je započeo prvim nastupom u rimskom kupalištu 1990. godine, na otvorenju Svjetskog  nogometnog prvenstva u Italiji, a nastavio se čestim nastupima koji su završili posljednjim nastupom u Ohiju, 2003. godine.

Foto: Shutterstock

Nakon ovog uspješnog nastupa tenori su nastupali i na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Los Angelesu 1994. godine, održali su koncert pod Eiffelovim tornjem za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, te četiri godine kasnije, 2002. godine, i u Yokohami na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji.

Osim iznimno uspješnih koncerata i događanja kojima su prisustvovali, tenori su iza sebe ostavili mnogo albuma klasične glazbe među kojima je i najprodavaniji album klasične glazbe ikada, koji je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda a naziva se „Carreras – Domingo – Pavarotti: Tri tenora u koncertu“. Osim toga, izdali su i albume „Tri tenora na koncertu“ (1994.), „Tri tenora: Pariz“ (1998.), „Najbolja tri tenora“ i „Tri tenora: Božić“. 

Tko su tri tenora?

Jose Carreras 

Poznati španjolski tenor rođen je 1946. godine u Barceloni u Španjolskoj, a ljubav prema operi je razvio još od malena. Sanjao je o nogometnoj karijeri kao i većina njegovih prijatelja, ali je tijekom omiljenih odlazaka u kino postao ljubitelj opere. Njegov je djed poticao roditelje da mu daju satove pjevanja.

Prve nastupe je imao već s 11 godina i oduvijek se smatralo da će postići uspjeh kao operni pjevač iako je postao student kemije na zahtjev svojih roditelja. Njegova je profesionalna operna karijera startala 1970. godine pjevanjem glavne uloge u operi „Lucrezia Borgia“ bok uz bok slavnoj opernoj pjevačici Montserrat Caballé. Montserrat je bila oduševljena mladićem i uskoro su počeli usko surađivati. Prozvani su „zlatnim duom“ i Jose je bio posebno pogođen kada je umrla 2018. godine jer mu je bila mentorica i druga majka. 

Na vrhuncu svoje karijere, 1987. godine, Carreras je obolio od leukemije. Iako prognoze nisu bile dobre, Jose se oporavio od bolesti uz pomoć liječenja i transplantacije te je nastavio sa svojom fantastičnom karijerom. Iako se bojao da će zbog bolesti izgubiti glas to se nije dogodilo i on je nastavio svoju odličnu karijeru. 

1988. godine osnovao je zakladu za borbu protiv leukemije sa sjedištem u svom rodnom gradu Barceloni i kontinuirano održava događanja na kojima se prikupljaju sredstva za borbu protiv ove zloćudne bolesti. Prvi nastup Tri tenora svu je zaradu darovao njegovoj zakladi za liječenje leukemije.

KONTROVERZNO

Jose Carrerasu su, kao i ostaloj dvojici tenora iz skupine, jako zamjerali velike iznose novaca koje su primali za svoje nastupe, koji su nadaleko nadmašivali one koje su primali klasični operni pjevači. No Carreras je rekao da je njihova zarada mizerna kada se usporedi sa sportašima i filmskim zvijezdama. 

Placido Domingo

Placido Domingo jedan je od najiskusnijih tenora na svijetu koji je izveo više od stotinu opera i pjevao u više uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti. Rođen je 1941. godine u Madridu u Španjolskoj, a želju da postane glazbenik dobio je od svojih roditelja, pjevača zarzuela, narodnih španjolskih pjesama. 

Kao dijete se preselio u Meksiko, a 1966. godine dobio je priliku zamijeniti bolesnog kolegu pjevača u njujorškoj gradskoj operi čime je dobio priliku pokazati svoje posebno umijeće pjevanja s rasponom od više od četiri oktave. 

Postao je svjetski poznat svojim izvedbama Verdijevih opera, a osobitu popularnost je stekao svojom ulogom  Otella, koja je njegov zaštitni znak, te sudjelovanjem u izvedbama kao dio operne skupine Tri tenora.

Foto: Shutterstock

KONTROVERZNO

Iako je svojim glasom osvajao svijet privatno je slovio kao seksualni predator i tijekom svoje karijere više puta su iznijete ozbiljne optužbe na njegov račun zbog seksualnog uznemiravanja. Mnoge su žene potvrdile da njihove karijere nisu napredovale ili su čak nazadovale ako su odbile ljubavnu vezu s tenorom. Iako nikada nije osuđen za to, tenora je zauvijek obilježila titula seksualnog predatora. 

Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti, poznat i kao „kralj visokog C“ bio je jedan od najpoznatijih tenora svih vremena i jedan od opernih pjevača koji je imao rijetko bogat raspon glasa. Osim što je bio tenor, bio je i jedan od najboljih baritona na svijetu, a najveću je slavu dosegao ulogama u operama „La Boheme“, „Tosca“ i „Madame Butterfly“.

Luciano je rođen 1935. godine u talijanskom gradu Modeni, a san mu je bio postati nogometni vratar. Njegov je otac bio amaterski tenor pa se preko njega Luciano zainteresirao za glazbu. Živio je u siromašnoj obitelji, a pjevati je počeo u lokalnom crkvenom zboru. 

Studij glazbe je započeo 1954. godine u Modeni, a njegov je prvi nastup stigao u liku Rodolfa 1961. godine u  „La Boheme“. Svojim prvim TV nastupom 1977. godine privukao je veliki broj gledatelja uz male ekrane i popularizirao operu diljem svijeta. 

Svjetsku slavu je postigao 1990. godine, kada je otpjevao ariju „Nessun Dorma“ za BBC i njihovu TV emisiju. Iste je godine objavio album „The Essential Pavarotti“, prvi klasični album koji se čak pet tjedana zadržao kao No. 1 na UK Top Chart.

S obzirom na svoja velika humanitarna djela i angažman 1998. godine proglašen je Glasnikom mira UN-a, te je tri godine kasnije primio i počasnu medalju Visoke komisije UN-a za izbjeglice.

Umro je 2007. od raka gušterače, u dobi od 71. godine, ostavivši iza sebe četvero djece. 

KONTROVERZNO

Luciano Pavarotti je bio omiljen među ljubiteljima opere, ali ne i među opernim producentima i opernim kućama i pratila ga je titula „Kralja otkaza“ . On je naime vrlo često otkazivao svoje nastupe, a poneke i jako kasno, što je radilo velike probleme producentima. 

Ako vas zanima život ove operne legende možete pogledati i odličan biografski film redatelja Rona Howarda koji se na ekranima pojavio 2019. godine i koji je otkrio nove detalje o životu ove operne legende, uključujući intervjue i osobne zapise koji do sada nisu bili dostupni. 

Zajednički put tri tenora

Tri tenora
Foto: Screenshot

Ideja o nastajanju tri tenora potekla je od Jose Carrerasa i talijanskog producenta Marija Dradija. Dradi je prvi predložio održavanje koncerta za skupljanje sredstava za Carrerasovu zakladu nakon što se operni pjevač uspio spasiti od ove ozbiljne bolesti. Jose je to podržao i predložio svojim prijateljima Placidu Domingu i Lucianu Pavarottiju koji su tada prvi put nastupili pod nazivom Tri tenora.

To se dogodilo 7.7.1990. godine, dan prije nego će u Rimu početi FIFA Svjetski nogometni kup. Koncert je bio iznimno uspješan i pratilo ga je više od 800 milijuna ljudi diljem svijeta te je postao toliko popularan da je njegova snimka postala najprodavaniji klasični album ikada te je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Uspjeh njihovog prvog nastupa motivirao ih je da nastave sa svojom suradnjom, pa su nastupali i i na sljedeća tri nogometna kupa: U Los Angelesu 1994., Parizu 1998., te Yokohami 2002. godine.

Uspjeh tri tenora ne leži samo u njihovim iznimnim vokalnim sposobnostima već i u činjenici da pjevaju licem u lice, okrenuti prema gledateljima, da su vrlo simpatični i uvijek se posebno zabavljaju i „natječu“ na pozornici. Osim toga, mnogo su polagali u odabir pjesama pa nisu pjevali samo poznate klasične operne arije već i mnoge popularne pjesme na Broadwayu

Posljednji zajednički nastup imali su 2003. godine u velikoj areni u gradu Ohiju, u Americi.

To Top