Život

Recepti s tortellinima za brze ljetne ručke

Nedostaje li vam kreativnosti u kuhinji? Čak i od najjednostavnijeg proizvoda uz malo mašte možemo napraviti ukusna jela, i to relativno brzo i uz malo truda. Ovom prilikom dat ćemo vam ideje što možete pripremiti s jednom varijantom tjestenine podrijetlom naravno iz Italije, tortellinima. Kad želimo napraviti pauzu od obične tjestenine, možemo posegnuti za “neobičnom”- tjesteninom punjenom pršutom, špinatom ili sirom. Unatoč imenu, nema veze s tortama, a podrijetlo vuku čak iz 1570., kad se pojavio recept za “tortelete”, kasnije preimenovane u torteline koji su danas prisutni u svim dijelovima svijeta, osobito u talijanskim zajednicama. Evo nekih prijedloga za recepte s tortellinima za koje ne trebate velik broj sastojaka:

Tortellini s grčkim jogurtom i suncokretovim sjemenkama

Sigurno ste upoznati s benefima grčkog jogurta – bogat proteinima, a sigurno će vam se svidjeti da ne sadrži dodatna sladila, šećere, ili tvari za zgušnjavanje. Originalna receptura uključuje ovčje mlijeko, a bogat je kalcijem, cinkom, proteinima i kalijem. Idealan je u kombinaciji s tortelinima, a kao dodatak možete staviti i suncokretove sjemenke – moramo napomenuti da su one bogate folnom kiselinom, te mineralima poput selena, mangana, bakra, magnezija i fosfora.

Tortellini s bučinim uljem

Bučino ulje je hladno prešano ulje bogato vitaminima A i E, omegom 3, cinkom i raznim antioksidansima. Kad se naviknete na njegovu tamnu boju i neobičan okus, možete ga koristiti u višestrukim kombinacijama, pa tako i s tortellinima. Osim što smanjuje tjeskobu, također poboljšava noćni san, tako da ne trebate dodatne poticaje za korištenje bučinog ulja. Osim ulja, možete dodati i feta sir izrezan na kockice i komadiće oraha.

Salata s tortellinima s majonezom i piletinom

Ljetne salate su izrazito privlačne jer su brze za spremiti i lagane za želudac, pa se tako može spremiti i kombinacija sa tortellinima, komadićima jaja, krastavcima izrezanim na kockice i komadićima piletine, sve začinjeno majonezom ili nekim zdravijim umakom po izboru. Uvijek se možete igrati sa sastojcima, tako ako ste vegetarijanac možete izbaciti piletinu i ubaciti tofu sir. Svakako primamljivo za oko i za nepce, a izrazito lako za spremiti.

Tortellini s bosiljkom, pršutom i umakom od sira

Ako volite luk, možete ga prvo dinstati na maslinovom ulju ili svinjskoj masti, te dodavati sireve po želji. U varijanti bez luka, samo otopite sir na malo ulja ili masti, uz dodatak vrhnja za kuhanje. Preporučljivi sirevi koji se brzo tope su razne marke mekih sireva, topljivih sireva… 

A za pojačanje okusa možete dodati i neki jači, tvrđi sir. Osim osnovnih začina – soli, papra i peršina, možete dodati i bosiljak koji je skladan s ovom kombinacijom. Za mesnu varijantu, izrežite pršut na sitne komadiće i dodajte ga u smjesu. Tako ćete dobiti ukusnu kombinaciju tjestenine-tortellina sa sirom.

Tortellini juha s umakom od rajčice

Da ne zanemarimo potpuno juhe; tortellini se mogu “spariti” sa raznim povrćem, pa tako i s rajčicama. Jednostavan umak od rajčice (napravljen s češnjakom, peršinom i rajčicama) razrijedite s vodom, dodajte skuhane tortelline i imate spreman obrok za cijelu obitelj.

Eto, jedino nemamo tortelline sa sladoledom! Ovo ukusno jelo možete pronaći na popustu prošetate li do obližnje trgovine Plodine, ili jednostavno online putem bacite oko na Plodine katalog.

Budite kreativni i izmislite vi neki svoj recept, jer u kuhanju imamo neograničeni broj mogućnosti i kombinacija. I uživajte u bogatstvu okusa i vrućim ljetnim danima!

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top