Nedostaje li vam kreativnosti u kuhinji? Čak i od najjednostavnijeg proizvoda uz malo mašte možemo napraviti ukusna jela, i to relativno brzo i uz malo truda. Ovom prilikom dat ćemo vam ideje što možete pripremiti s jednom varijantom tjestenine podrijetlom naravno iz Italije, tortellinima. Kad želimo napraviti pauzu od obične tjestenine, možemo posegnuti za “neobičnom”- tjesteninom punjenom pršutom, špinatom ili sirom. Unatoč imenu, nema veze s tortama, a podrijetlo vuku čak iz 1570., kad se pojavio recept za “tortelete”, kasnije preimenovane u torteline koji su danas prisutni u svim dijelovima svijeta, osobito u talijanskim zajednicama. Evo nekih prijedloga za recepte s tortellinima za koje ne trebate velik broj sastojaka:
Tortellini s grčkim jogurtom i suncokretovim sjemenkama
Sigurno ste upoznati s benefima grčkog jogurta – bogat proteinima, a sigurno će vam se svidjeti da ne sadrži dodatna sladila, šećere, ili tvari za zgušnjavanje. Originalna receptura uključuje ovčje mlijeko, a bogat je kalcijem, cinkom, proteinima i kalijem. Idealan je u kombinaciji s tortelinima, a kao dodatak možete staviti i suncokretove sjemenke – moramo napomenuti da su one bogate folnom kiselinom, te mineralima poput selena, mangana, bakra, magnezija i fosfora.
Tortellini s bučinim uljem
Bučino ulje je hladno prešano ulje bogato vitaminima A i E, omegom 3, cinkom i raznim antioksidansima. Kad se naviknete na njegovu tamnu boju i neobičan okus, možete ga koristiti u višestrukim kombinacijama, pa tako i s tortellinima. Osim što smanjuje tjeskobu, također poboljšava noćni san, tako da ne trebate dodatne poticaje za korištenje bučinog ulja. Osim ulja, možete dodati i feta sir izrezan na kockice i komadiće oraha.
![](https://chat.hr/wp-content/uploads/2022/08/pexels-polina-tankilevitch-8601561-1024x683.jpg)
Salata s tortellinima s majonezom i piletinom
Ljetne salate su izrazito privlačne jer su brze za spremiti i lagane za želudac, pa se tako može spremiti i kombinacija sa tortellinima, komadićima jaja, krastavcima izrezanim na kockice i komadićima piletine, sve začinjeno majonezom ili nekim zdravijim umakom po izboru. Uvijek se možete igrati sa sastojcima, tako ako ste vegetarijanac možete izbaciti piletinu i ubaciti tofu sir. Svakako primamljivo za oko i za nepce, a izrazito lako za spremiti.
Tortellini s bosiljkom, pršutom i umakom od sira
Ako volite luk, možete ga prvo dinstati na maslinovom ulju ili svinjskoj masti, te dodavati sireve po želji. U varijanti bez luka, samo otopite sir na malo ulja ili masti, uz dodatak vrhnja za kuhanje. Preporučljivi sirevi koji se brzo tope su razne marke mekih sireva, topljivih sireva…
A za pojačanje okusa možete dodati i neki jači, tvrđi sir. Osim osnovnih začina – soli, papra i peršina, možete dodati i bosiljak koji je skladan s ovom kombinacijom. Za mesnu varijantu, izrežite pršut na sitne komadiće i dodajte ga u smjesu. Tako ćete dobiti ukusnu kombinaciju tjestenine-tortellina sa sirom.
Tortellini juha s umakom od rajčice
Da ne zanemarimo potpuno juhe; tortellini se mogu “spariti” sa raznim povrćem, pa tako i s rajčicama. Jednostavan umak od rajčice (napravljen s češnjakom, peršinom i rajčicama) razrijedite s vodom, dodajte skuhane tortelline i imate spreman obrok za cijelu obitelj.
![](https://chat.hr/wp-content/uploads/2022/08/pexels-karolina-grabowska-4039607-1024x683.jpg)
Eto, jedino nemamo tortelline sa sladoledom! Ovo ukusno jelo možete pronaći na popustu prošetate li do obližnje trgovine Plodine, ili jednostavno online putem bacite oko na Plodine katalog.
Budite kreativni i izmislite vi neki svoj recept, jer u kuhanju imamo neograničeni broj mogućnosti i kombinacija. I uživajte u bogatstvu okusa i vrućim ljetnim danima!
![](https://chat.hr/wp-content/uploads/2021/01/chathr-logo.png)