Život

Njega tetovaže bitna je za izbjegavanje raznih rizika

Njega tetovaže bitna je za izbjegavanje raznih rizika

Tetovaže su postale prisutnije nego ikad i skoro svaka druga osoba svoje je tijelo odlučila ukrasiti crtežima od tinte. Ipak, nemojte ih uzimati olako, njega tetovaže nešto je što utječe na njeno zdravlje i izgled. Nakon tetoviranja svatko mora znati osnovne savjete i mjere opreza, a o tome bi vas trebao informirati vaš tattoo majstor.

Iako biste mogli postati vlasnikom tetovaže u samo nekoliko sati, nemojte dopustiti da vas jednostavnost tog procesa spriječi da o tom pothvatu dobro razmislite. Prije nego što odlučite otići na tetovažu, provjerite i informirajte se o procesu i svim najbitnijim stvarima koje se tiču tetovaže kako biste bili svjesni situacije, ali i kako biste smanjili rizike. Evo zašto je njega tetovaže tako bitna.

Foto: Suhutterstock

Kako se rade tetovaže?

Tetovaža je trajna oznaka, dizajn ili slika koja se tintom i ubodima igle na mašinici za tetoviranje stavlja pod gornji sloj kože. Iako postoje i druge drevne tehnike, uobičajeno je da tattoo majstor koristi ručnu mašinicu koja djeluje poput šivaćeg stroja koji s jednom ili više igala više puta probija kožu. Sa svakim ubodom, igle pod kožu izbacuju sitne kapljice tinte.

Proces – koji se odvija bez ikakvog anestetika – uzrokuje iznimno malu količinu krvarenja, a bol može varirati ovisno o dijelu tijela na koje stavljate tetovažu, ali i o pragu boli koji je kod svake osobe drugačiji.

Budite svjesni rizika

S obzirom na to da se tetoviranjem probija koža, znači da je moguća pojava infekcije kože, ali i drugih komplikacija. Budite na oprezu i imajte na umu da je njega tetovaže vrlo bitna.

Alergijske reakcije i infekcija kože

Boje za tetoviranje, pogotovo crvena, zelena, žuta i plava, mogu uzrokovati pojavu kožnih alergijskih reakcija, poput osipa na mjestu tetovaže. To se može dogoditi čak i godinama nakon tetoviranja, zbog čega je upravo jako bitna sama njega tetovaže. Nakon tetoviranja moguća je i infekcija kože.

Ostali problemi s kožom

Ponekad se oko tinte od tetovaže može formirati područje upale zvano granulom. Osim toga, tetoviranje ponekad može dovesti i do stvaranja keloida – izdignuti područja uzrokovanih prekomjernim rastom ožiljnog tkiva.

Bolesti koje se prenose krvlju

Ako je oprema za tetoviranje kontaminirana zaraženom krvlju, možete dobiti razne bolesti koje se inače prenose krvlju. Radi se o Staphylococcus aureusu, hepatitisu B i hepatitisu C.

MR komplikacije

Rijetko, tetovaže ili trajna šminka tijekom pregleda magnetske rezonancije (MR) mogu uzrokovati oticanje ili peckanje na zahvaćenim područjima. U nekim slučajevima pigmenti tetovaže mogu utjecati na kvalitetu samog dizajna tetovaže. Ako doživite alergijsku reakciju na tintu za tetoviranje ili dođe do razvoja drugih spomenutih problema, možda će biti potrebno korištenje lijekova ili drugih tretmana.

Foto: Suhutterstock

Uvijek budite sigurni u svoju odluku

Prije nego što se tetovirate, dobro razmislite o svojoj odluci. Ako niste sigurni ili ste zabrinuti da biste mogli požaliti, dajte si više vremena da razmislite. Nemojte si nikada dopustiti da budete pod pritiskom i nikada se nemojte tetovirati ako ste pod utjecajem droge ili alkohola. Osim toga, budite sigurni da ste dobro naspavani i odmorni. Ali i da ste spremni na pravilnu njegu tetovaže.

Uvijek pažljivo odaberite mjesto tetovaže

Dobro razmislite o tome želite li da svoju tetovažu možete sakriti ispod odjeće. Također imajte na umu da debljanje (uključujući i debljanje pod trudnoćom) može izobličiti tetovažu i utjecati na njen izgled.

Pravilna njega tetovaže bitna je za zacjeljivanje

Kako ćete se morati brinuti o svojoj tetovaži ovisi o mjestu i veličini koju zauzima.

Održavajte tetoviranu kožu čistom. Tijekom tuširanja koristite običan sapun ili šampon, vodu i nježan dodir na tetovažu. Izbjegavajte izlaganje friško izrađene tetovaže izravnim mlazovima vode. Dok nakon tuširanja sušite svoje tijelo ručnikom, izbjegavajte trljanje i lagano tapkajte.

Koristite hidratantnu kremu. Nanesite blagu hidratantnu kremu na tetoviranu kožu nekoliko puta dnevno. Možda koristite mast poput Bepantena. Najbitnije je da mjesto tetovaže ne bude suho i taj princip morate primjenjivati barem dva tjedna nakon tetoviranja. Njegovana tetovaža izgledat će bolje.

Izbjegavajte izravno izlaganje suncu. Tetovirano područje držite podalje od sunca barem nekoliko tjedana.

Izbjegavajte plivanje. Klonite se bazena, hidromasažnih kada, rijeka, jezera i drugih vodenih površina i to sve za vrijeme zacjeljivanja vaše tetovaže.

Pažljivo birajte odjeću. Nemojte nositi ništa što bi se moglo zalijepiti za tetovažu, a da izbjegnete lijepljenje, na mjesto tetovaže možete zalijepiti kuhinjsku foliju.

Kroz ovih dvaju tjedana, izbjegavajte čupkanje kraste jer to povećava rizik od infekcije, a može oštetiti i sam dizajn i na njemu uzrokovati ožiljke. Ako mislite da je vaša tetovaža zaražena ili ste zabrinuti da vaša tetovaža ne zacjeljuje kako treba, obratite se svom tattoo majstoru ili liječniku. Na kraju možemo zaključiti da je njega tetovaže vrlo bitna.

Foto: Suhutterstock
To Top