Sport

Najzanimljiviji i najčudniji rekordi u Formuli 1

Formula 1 je najpoznatiji trkački sport na svijetu i jedan od najdugovječnijih. Kroz čitavu povijest Formule 1 mogli smo svjedočiti raznim sjajnim i magičnim trenucima, kao i nekim neočekivanim i čudnim. Razni su rekordi obarani, a mi ćemo na ovom popisu pokušati predstaviti neke od najzanimljivijih. 

Zajednički uspjeh

Fernando Alonso, Lewis Hamilton i Sebastian Vettel trojica su izvanrednih vozača koji su obilježili jednu čitavu generaciju Formule 1. Zajedno su sudjelovali u više od 150 utrka i preko 220 puta se popeli na pobjednički podij. Ipak, nekako se desilo da je ovaj trojac zajedno na podiju završio samo tri puta. Prvi put se to desilo u Sjedinjenim Američkim Državama 2012., a iduće sezone još dva puta – u Belgiji i Kanadi.

Neželjeni hattrick

Hans Heyer je jedno vrlo važno ime u auto-moto sportovima, a u svojoj karijeri natjecao se u 60-im, 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Ipak, malo je priča koje su čudnije od one koja opisuje njegov nastup na Velikoj nagradi u Hockenheimu. Heyer se u svojoj domaćoj Njemačkoj nije uspio kvalificirati za utrku, ali bio je prva rezerva. Iako nitko od vozača nije odustao, Heyer je na svoju ruku odlučio da će sudjelovati u utrci. U devetom krugu utrke, desio se kvar na njegovom bolidu te je završio diskvalificiran. Tako je postao jedini vozač u povijesti koji se nije uspio kvalificirati, koji je odustao od utrke i koji je diskvalificiran.

Tri vozača na pole positionu

Malo je rekorda u Formuli 1 uistinu neoborivo, a najbolji takav primjer je onaj s kvalifikacijske utrke za Veliku nagradu Europe kada smo svjedočili najizjednačenijoj kvalifikacijskoj utrci ikad. Na toj su utrci Jacques Villeneuve, Michael Schumacher i Heinz-Herald završili 4.4 km dugu stazu za točno 1 minutu i 21.072 sekundi. Nikada prije niti poslije nismo imali tri vozača s identičnim vremenom, a budući da su bili izjednačeni, Villeneuve je postavljen na pole position za utrku budući da je prvi registrirao svoj kvalifikacijski krug.

Dominacija Jima Clarka

Jim Clark svoju je najbolju predstavu pružio 1963. godine na Velikoj nagradi Belgije. Bio je toliko uvjerljiv da je sve svoje suparnike prestigao za cijeli krug, a može se reći da je plesao između savršenstva i katastrofe zbog svog stila vožnje. Ipak, uspio je odvoziti utrku na najbolji mogući način te na kraju slaviti s prednošću od čak 4 minute i 53 sekunde nad drugoplasiranim.

Pole position ne garantira ništa

Jedan od ljudi na ovom popisu koji sasvim sigurno ne bi bio sretan što se našao na njemu je Teo Fabi. Njegov je rekord uistinu tragikomičan. Talijanski je vozač tri puta u svojoj karijeri startao s pole positiona, a natjecao se ukupno u 64 utrke u Formuli 1. Niti jedan jedini krug u svojoj karijeri nije završio kao vodeći, iako je 56 krugova završio na drugoj poziciji. 

Svi su uspjeli završiti utrku

2011. godine, na utrci u Španjolskoj, točnije u Valenciji, na startnoj poziciji bilo je 24 vozača. Ona je ostala zabilježena kao utrka na kojoj je najviše vozača uspjelo završiti utrku, a riječ je o svih 24. Na zadnjem mjestu našao se Narain Karthikeyan koji je do danas sa svojim 24. mjestom ostao rekorder s najnižom pozicijom s kojom je itko ikad završio F1 utrku.

To Top