U današnjem užurbanom svijetu, gdje vrijeme postaje luksuz, jela na žlicu predstavljaju pravu oazu užitka. Topla, ukusna i često puna tradicionalnih okusa, jela na žlicu su ne samo zadovoljavajuća večera, već i prava umjetnost kulinarstva. Ova kolekcija recepata za jela na žlicu donosi vam putovanje kroz različite kuhinje i okuse, istražujući raznovrsne svjetske recepte koji će zagrijati vaša srca i duše.
Najbolja jela na žlicu iz cijelog svijeta
Ova selekcija jela na žlicu nudi inspiraciju za svaku prigodu i svaki ukus. Slijedite nas na ovom ukusnom putovanju dok istražujemo neodoljive recepte za jela na žlicu koji će vas osvojiti i potaknuti vas da se okušate u umjetnosti kuhanja na žlicu.
Minestrone (talijansko jelo na žlicu)
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 šargarepe, narezane na kolutiće
- 2 stabljike celera, narezane na kolutiće
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 žlica paradajz paste
- 1 konzerva pelata (400 g)
- 1 konzerva bijelog pasulja (400 g), ocijeđen i ispran
- 1 šolja kuvane testenine (npr. makarona ili školjki)
- 1 litar povrtnog bujona
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice timijana
- So i biber po ukusu
- Parmezan sir (za posluživanje)
- Svježi peršun (za posluživanje)
Uputstvo:
- U velikom loncu, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju i postanu staklasti.
- Dodajte šargarepe, celer, krumpir i crvenu papriku u lonac. Pržite povrće oko 5-7 minuta dok ne omekša i počne se blago karamelizirati.
- U lonac dodajte paradajz pastu i pržite je zajedno s povrćem još 2-3 minute kako bi se oslobodili njihovi okusi.
- Sada dodajte pelate i pasulj. Lagano ih izgnječite viljuškom ili kašikom dok se sve dobro sjedini s ostalim sastojcima u loncu.
- Dolijte povrtni bujon u lonac. Dodajte origano, timijan, sol i biber po ukusu. Promiješajte sve sastojke i pustite da juha zavrije.
- Nakon što juha zavrije, smanjite vatru na nisku i pokrijte lonac. Kuhajte juhu oko 20-25 minuta ili dok povrće ne omekša.
- Dok se juha kuha, skuhajte tjesteninu u posebnom loncu prema uputstvima s pakovanja. Kada je tjestenina gotova, ocijedite je.
- Kad je povrće u juhi omekšalo, dodajte kuhane tjestenine. Promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta kako bi se tjestenina dobro upila u juhu.
- Kušajte juhu i prilagodite količinu soli i bibera prema svom ukusu.
- Poslužite Minestrone vruću, posipanu svježim peršunom i naribanim parmezanom. Poslužite uz svježe pecivo ili tost.
Tom Yum (tajlandsko jelo na žlicu)
Sastojci:
- 10-12 kozica, očišćenih i oguljenih (možete koristiti i pileće ili tofua za vegetarijansku verziju)
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 limunske trave, izrezane na komade i lagano zgnječene
- 3-4 kriške galangala (ili đumbira kao zamjena)
- 3-4 kaffir limete listova (možete koristiti i sušene ako svježi nisu dostupni)
- 3-4 crvene čili papričice, sitno narezane (prilagodite količinu prema svojoj želji za ljutoćom)
- 200g šampinjona, narezanih na tanke ploške
- 1 srednja rajčica, narezana na četvrtine
- 2-3 žlice ribljeg umaka
- 2-3 žlice soka od limete
- 1 žlica šećera
- Svježi korijander (za garnish)
- Sol po ukusu
Uputstvo:
- Zagrijte temeljac u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte limunsku travu, galangal, kaffir limetu i čili papričice u lonac. Pustite da se kuha oko 5-7 minuta kako bi se oslobodili njihovi okusi.
- Dodajte kozice u juhu i kuhajte ih dok ne postanu ružičaste i skuhane, što obično traje 2-3 minute. Ako koristite piletinu, kuhajte je dok ne bude skroz kuhana.
- Dodajte šampinjone i rajčicu u lonac i kuhajte ih još 2-3 minute.
- Smanjite vatru i dodajte riblji umak, sok od limete i šećer. Temeljito promiješajte sve sastojke i kuhati još 2-3 minute. Kušajte i prilagodite okus dodavanjem soli ili više limete ako je potrebno.
- Prije posluživanja, uklonite limunsku travu, galangal i kaffir limetu.
- Poslužite Tom Yum juhu vruću, posipanu svježim korijanderom.
Gazpacho (španjolsko jelo na žlicu)
Sastojci:
- 6 velikih zrelih rajčica, narezanih na komade
- 1 krastavac, oguljen i narezan na komade
- 1 crvena paprika, narezana na komade
- 1 mala crvena lukovica, narezana na komade
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3 šalice soka od rajčice (ili rajčica iz konzerve)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žlica limunovog soka
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Prstohvat šećera (po želji)
- Kocke leda (opcionalno)
- Svježi bosiljak ili peršin (za posluživanje)
Uputstvo:
- U blenderu ili procesoru hrane, stavite narezane rajčice, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i sitno nasjeckani češnjak.
- Dodajte sok od rajčice, maslinovo ulje, vinski ocat i limunov sok u blender s ostalim sastojcima.
- Pulsirajte ili miksajte smjesu dok ne postane glatka i bez grudica. Ako je smjesa previše gusta, možete dodati malo vode kako biste postigli željenu konzistenciju.
- Kušajte Gazpacho i prilagodite okus dodavanjem soli, crnog papra i šećera po potrebi. Šećer se dodaje kako bi se izbalansirala kiselost i naglasila slatkoća rajčica.
- Pokrijte posudu s Gazpachom i stavite je u hladnjak barem 2 sata (ili preko noći) kako bi se ohladila i svi okusi sjedinili.
- Prije posluživanja, promiješajte Gazpacho i poslužite ga hladnog, možete dodati kocke leda za dodatnu svježinu.
- Ukrasite svaku porciju svježim bosiljkom ili peršinom te malo maslinovog ulja po vrhu.
Pho (vijetnamsko jelo na žlicu)
Evo detaljnog recepta za pripremu Pho, tradicionalnog vijetnamskog jela na žlicu s rezancima, govedinom i aromatičnim začinima.
Sastojci za jelo na žlicu:
- 2 komada goveđih kostiju (najbolje je koristiti kosti za juhu)
- 1 kg goveđeg mesa za juhu (npr. niska, kriške)
- 2 l vode
- 2 lukovice, oguljene i prepolovljene
- 1 komad đumbira (veličine oko 5 cm), oguljen
- 2-3 kriške naranče (opcionalno)
- 2-3 zvjezdasta anisa
- 3-4 klinčića
- 2 kardamom mahuna (opcionalno)
- 1 štapić cimeta
- 2-3 žlice ribljeg umaka
- 1-2 žlice šećera
- Sol po ukusu
Sastojci za posluživanje:
- 400 g rižinih rezanaca (Pho)
- 300 g tanko narezane govedine (npr. odrezak od oka, biftek)
- Svježa metvica (ili korijander) za garnish
- Svježa mungo klice
- Narezani limun ili limeta
- Fino narezani crveni luk
- Svježi čili papričice (po želji)
- Sriracha ili Hoisin umak (po želji)
Uputstvo:
Priprema jela na žlicu:
- Stavite goveđe kosti i meso za juhu u veliki lonac s vodom.
- Dodajte luk, đumbir i naranču (ako koristite), te ih prepecite na suhoj tavi ili pod grilom dok ne postanu zlatno smeđi.
- Dodajte prepečene lukovice, đumbir i naranču u lonac s mesom i kostima.
- Dodajte zvjezdasti anis, klinčiće, kardamom (ako koristite) i štapić cimeta u lonac.
- Lagano prokuhajte juhu, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 1,5-2 sata, povremeno skidajući pjenu s površine.
- Ocijedite juhu kroz fini cjediljku ili gazu kako biste dobili bistru tekućinu.
- Vratite juhu u lonac i dodajte riblji umak, šećer i sol po ukusu. Neka juha ostane topla.
Priprema rezanaca:
- U međuvremenu, skuhajte rižine rezance prema uputama s pakiranja. Isperite ih hladnom vodom da zaustavite kuhanje, kako se ne bi pretjerano kuhali.
Posluživanje:
- Stavite kuhane rezance u zdjelu za posluživanje.
- Na tanke trakice narežite govedinu.
- Dodajte narezanu govedinu u zdjelu s rezancima.
- Prelijte vrućom juhom preko govedine i rezanaca. Govedina će se kuhati u vrućoj juhi.
- Poslužite s svježom metvicom (ili korijandrom), mungo klicama, limunom ili limetom, narezanim lukom i svježim čili papričicama.
- Poslužite uz Srirachu i Hoisin umak kako bi svatko mogao prilagoditi okus po svom ukusu.
Pho je tradicionalno jelo koje se poslužuje vruće i svježe, a kombinacija mirisnih začina i svježeg povrća daje mu bogat okus i teksturu. Uživajte u ovom ukusnom vijetnamskom jelu!
Ramen (japansko jelo na žlicu)
Evo detaljnog recepta za pripremu klasičnog japanskog Ramena, ukusnog jela na žlicu s nudlama i raznim dodacima.
Sastojci za jelo na žlicu:
- 4 šalice pilećeg ili goveđeg temeljca
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 komad đumbira (veličine oko 5 cm), sitno nasjeckan
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica mirin (japansko slatko vino)
- 1 žličica sezamskog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Sastojci za ramen:
- 200 g ramen nudli (možete koristiti i druge vrste nudli)
- 2 kuhana jaja, narezana na pola (7-8 minuta kuhanja za mekani žumance)
- 200 g kuhane i narezane piletine, govedine ili svinjetine (opcionalno)
- 2 šalice svježeg špinata ili raštike
- 1 šalica klice bambusa (opcionalno)
- 4 mlada luka, tanko narezana
- Nori alge, za garnish (opcionalno)
- Sezam za posipanje (opcionalno)
Uputstvo:
Priprema juhe:
- Stavite temeljac u veliki lonac i zagrijte ga na srednje jakoj vatri.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i đumbir u lonac. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne postanu mirisni.
- Dodajte soja umak, riblji umak, mirin i sezamsko ulje u lonac. Promiješajte sve sastojke.
- Pustite da juha proključa, a zatim smanjite vatru i kuhajte juhu na laganoj vatri oko 10-15 minuta kako bi se okusi sjedinili.
- Kušajte juhu i prilagodite okus dodavanjem soli i crnog papra po potrebi. Onda juhu ostavite da se lagano krčka dok pripremate ostale sastojke.
Priprema ramena:
- U drugom loncu, skuhajte ramen nudle prema uputama s pakiranja.
- Kad su nudle kuhane, isperite ih hladnom vodom da zaustavite kuhanje i uklonite višak škroba.
Posluživanje:
- U zdjelu za posluživanje stavite kuhane nudle.
- Dodajte kuhane klice bambusa, svježi špinat (raštiku), narezanu piletinu, govedinu ili svinjetinu (ako koristite), te kuhana jaja.
- Prelijte vrućom juhom preko svih sastojaka u zdjeli.
- Posipajte tanko narezanim mladim lukom i dodajte nori alge, sezam i druge željene dodatke po želji.
Ovako pripremljeni Ramen će vas zadovoljiti svojom bogatom aromatičnom juhom i kombinacijom različitih tekstura. Uživajte u japanskom okusu u udobnosti svog doma!
Chowder od rakova (američko jelo na žlicu)
Evo detaljnog recepta za pripremu ukusnog chowdera od rakova, bogatog i kremastog jela na žlicu s rakovima i krumpirom.
Sastojci:
- 450 g rakova, oguljenih i očišćenih (možete koristiti i zamrznute rakove)
- 4 kriške slanine, narezane na sitne komadiće
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Svježi peršin za garnish
Uputstvo:
Priprema rakova:
- Ako koristite svježe rakove, očistite ih od školjke i crijeva. Ako koristite zamrznute rakove, odmrznite ih prema uputama s pakiranja.
- Isperite rakove hladnom vodom i ostavite ih sa strane.
Priprema slanine:
- Stavite narezane komadiće slanine u veliki lonac na srednje jaku vatru.
- Pržite slaninu dok ne postane hrskava i iz nje izvučete većinu masnoće.
- Uklonite hrskavu slaninu iz lonca i ostavite je na papirnatom ručniku da se ocijedi. Ostavite je sa strane.
Priprema povrća:
- U istom loncu u kojem ste pržili slaninu, dodajte maslac.
- Dodajte sitno nasjeckani luk i sitno nasjeckani češnjak. Dinstajte ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani i staklasti.
- Dodajte narezane krumpire u lonac i kratko ih propržite s lukom i češnjakom, miješajući ih kako bi se sjedinili s ostalim sastojcima.
Kuhanje juhe:
- Dodajte pileći temeljac u lonac s povrćem i krumpirom.
- Neka juha proključa, a zatim smanjite vatru i kuhajte dok krumpir ne omekša, što obično traje 15-20 minuta.
Kremasta baza:
- U maloj posudi, rastopite maslac, a zatim umiješajte brašno kako biste napravili zapršku.
- Dodajte zapršku u lonac s kuhanim krumpirom i temeljcem. Miješajte dok juha ne počne zgušnjavati.
Dodavanje rakova:
- Dodajte oguljene rakove u juhu i kuhajte ih dok ne postanu roza i skuhani. Ovo će trajati samo nekoliko minuta jer rakovi brzo kuhaju.
Dodavanje mlijeka i vrhnja:
- Dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje u lonac.
- Nastavite kuhati na laganoj vatri, miješajući dok se juha ne zagrije, ali pazite da ne prokuha.
Konačno posluživanje:
- Posolite i popaprite juhu po ukusu.
- Poslužite chowder od rakova vrućeg, posipanog hrskavom slaninom i svježim peršinom za garnish.
Ovo kremasto jelo na žlicu od rakova obogaćena slaninom i krumpirom pružit će vam obrok pun okusa i zadovoljstva.
Borscht (rusko jelo na žlicu)
Evo detaljnog recepta za pripremu tradicionalnog rusko-ukrajinskog jela – Borscht, bogatog jela na žlicu od cikle.
Sastojci:
- 2-3 srednje cikle, oguljene i narezane na tanke trakice
- 2 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 mrkve, oguljene i narezane na tanke kolutove
- 2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
- 1 konzerva (400 g) pelata ili 4-5 svježih rajčica, oguljenih i narezanih
- 1/2 glavice bijelog kupusa, sitno nasjeckanog
- 1 crvena paprika, narezana na kolutove
- 2-3 kisela krastavca, narezana na tanke trakice
- 1 litar pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- 1 žličica soli (ili po ukusu)
- Svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Kiselo vrhnje (za posluživanje)
- Svježi kopar ili peršin (za garnish)
- Limun (za posluživanje)
Uputstvo:
Priprema povrća:
- U velikom loncu, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok ne postanu staklasti.
- Dodajte narezane cikle, krumpire i mrkve u lonac. Dinstajte ih nekoliko minuta uz povremeno miješanje.
Priprema rajčica:
- Ako koristite svježe rajčice, ogulite ih tako da ih zaronite u vrelu vodu na 30 sekundi, a zatim ih ogulite i narežite na male komade.
- Ako koristite pelate iz konzerve, dodajte ih u lonac s povrćem.
Kuhanje povrća:
- Nastavite kuhati povrće još 5-7 minuta uz povremeno miješanje.
Dodavanje kupusa i paprike:
- Dodajte sitno nasjeckani kupus i papriku u lonac. Nastavite kuhati još 5-7 minuta, sve dok povrće ne omekša.
Dodavanje temeljca:
- Dodajte pileći ili povrtni temeljac u lonac. Također dodajte listove lovora.
- Smanjite vatru, pokrijte lonac i kuhajte juhu oko 30-40 minuta, ili dok sva povrća ne budu mekana.
Dodavanje krastavaca i začina:
- Dodajte kisele krastavce, sol i crni papar po ukusu. Promiješajte.
Posluživanje:
- Poslužite Borscht vruću, posipanu svježim koprom ili peršinom.
- Posluživanje možete nadopuniti s kiselim vrhnjem i kriškom limuna, koji se stavlja u svaku zdjelicu prije konzumacije.
Borscht je srdačno i bogato jelo na žlicu s bogatim okusima povrća i cikle, koja je tradicionalno popularna u Rusiji i Ukrajini. Uživajte u ovom ukusnom obroku!
Mulligatawny (indijsko jelo na žlicu)
Evo detaljnog recepta za pripremu Mulligatawny, jela na žlicukoja je poznata po svojoj bogatoj aromatičnoj bazi i začinjenim okusima.
Sastojci:
- 2 pileća fileta (oko 300 g) ili alternativno, možete koristiti piletinu s kostima za bogatiji okus
- 2 žlice maslinovog ulja ili biljnog ulja
- 1 velika lukovica, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
- 2 žlice curry praha
- 1 žlica kurkume
- 1/2 žličice kajenskog papra (prilagodite količinu prema vlastitom ukusu)
- 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 šalica crvenih leća, ispranih i ocijeđenih
- 1 konzerva (400 g) narezanih rajčica
- 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Sok od 1 limuna
- Svježi korijander ili peršin za garnish
- Kuvana riža za posluživanje (opcionalno)
Uputstvo:
Priprema mesa (ako koristite):
- Ako koristite piletinu, narežite je na kockice.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte narezanu piletinu u lonac i pržite je dok ne postane zlatno smeđa. Zatim je izvadite iz lonca i ostavite sa strane.
Priprema osnove juhe:
- U istom loncu, dodajte sitno nasjeckani luk i dinstajte ga nekoliko minuta dok ne postane staklast.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir u lonac. Dinstajte još 1-2 minute dok ne osjetite miris đumbira.
- Dodajte curry prah, kurkumu i kajenski papar u lonac. Promiješajte i dinstajte još 1-2 minute kako bi začini otpustili svoje arome.
Dodavanje tekućih sastojaka:
- Vratite prženu piletinu (ako koristite) u lonac.
- Dodajte pileći ili povrtni temeljac, crvene leće, narezane rajčice i kokosovo mlijeko u lonac.
- Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu.
- Pustite da juha proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i kuhajte juhu na laganoj vatri oko 20-25 minuta ili dok leće i piletina (ako koristite) ne budu skuhani i juha postane bogata i kremasta.
Završna priprema:
- Prije posluživanja, dodajte sok od limuna za svježinu i dodatni okus.
- Kušajte juhu i prilagodite količinu soli, crnog papra i limuna prema vlastitom ukusu.
Posluživanje:
- Poslužite Mulligatawny juhu vruću, posipanu svježim korijanderom ili peršinom.
- Po želji, poslužite juhu preko kuhane riže za dodatnu konzistenciju i zasitnost.
Mulligatawny juha je bogata, kremasta i aromatična juha koja će vas oduševiti začinjenim okusima.
Kharcho (gruzijsko jelo na žlicu)
Evo detaljnog recepta za pripremu Kharcho juhe, ukusnog i začinjenog jela na žlicu iz gruzijske kuhinje.
Sastojci:
- 500 g govedine (npr. but ili kriške od buta)
- 2 šalice sjeckanog crvenog luka
- 1 šalica sjeckane crvene paprike
- 1 šalica sjeckane paradajz pulpe (svježi ili iz konzerve)
- 1 šalica sjeckane korena peršina
- 1 šalica sjeckanog krompira
- 1/2 šalice pirinča
- 1/4 šalice oraha (mljevenih)
- 1/4 šalice cilantro (svježeg korijandra), sjeckanog
- 2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/4 šalice ulja (npr. suncokretovo ili maslinovo)
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike (po želji, za više pikantnosti)
- 1 žličica suhog bosiljka
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica soli (ili po ukusu)
- Svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Svježi peršin ili cilantro za garnish
Uputstvo:
Priprema mesa:
- Narežite govedinu na male komade.
- U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte govedinu i pržite je dok ne postane smeđa sa svih strana. To će trajati otprilike 5-7 minuta.
- Izvadite govedinu iz lonca i ostavite je sa strane.
Dinstanje povrća:
- U istom loncu dodajte crveni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
- Dodajte sjeckanu crvenu papriku, koren peršina i sitno nasjeckani češnjak. Dinstajte sve zajedno još nekoliko minuta.
Dodavanje začina:
- Vratite govedinu u lonac sa dinstanim povrćem.
- Dodajte suhi bosiljak, origano, sol i crni papar. Promiješajte.
Kuhanje paradajza:
- Dodajte sjeckanu paradajz pulpu i nastavite kuhati oko 10 minuta, dok paradajz ne omekša i juha postane bogata i aromatična.
Kuhanje pirinča:
- Dodajte sjeckani krompir, pirinač i mljevene orahe u lonac. Promiješajte.
Dodavanje tekućine:
- Dodajte oko 2 litre vode u lonac i promiješajte.
- Neka juha proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i kuhajte juhu poklopljenu oko 30-40 minuta, ili dok meso i povrće ne budu skuhani, a juha postane gusta.
Završna priprema:
- Dodajte svježe sjeckani cilantro u juhu.
- Kušajte juhu i prilagodite količinu soli i crnog papra prema svom ukusu.
Posluživanje:
- Poslužite Kharcho juhu vruću, posipanu svježim peršinom ili cilatrom za garnish.
Kharcho je jelo na žlicu puno okusa i začina i odlično će zagrijati vaše nepce.
U ovom setu recepata smo istražili različite svjetske juhe. Svako od ovih jela na žlicu ima svoj jedinstveni okus i sastojke koji je čine posebnom.
Važno je napomenuti da kuhanje i isprobavanje različitih jela na žlicu iz različitih kultura može biti izvanredno iskustvo koje nam omogućava da istražimo raznolikost svjetske kuhinje. Svako od ovih jela na žlicu ima svoj vlastiti okus i tradiciju, te se može prilagoditi prema vlastitom ukusu.