Posao i novac

Kako zvučati pametnije i čvršće na poslu? Evo nekih savjeta

Za mnoge je ljude zvučati samouvjereno i čvrsto pred potencijalnim klijentom veliki izazov, a možda se čini i nedostižnim. Ipak, na svom poslu uvijek težimo tome da budemo inteligentni, inovativni, ali i osoba kojoj se svi žele obratiti za savjet. Osim toga, pokazati se inteligentnima i čvrstima od iznimno je velike važnosti, stoga vam donosimo neke od načina na koje to možete i postići.

Prestanite se stalno ispričavati

Nemojte svaku drugu rečenicu započinjati i završavati s ‘oprostite/žao mi je’. Ako ovu frazu koristite prečesto dat ćete im dojam kao da ne razumijete svoj posao i zvučat ćete manje samouvjereno. Umjesto toga, argumentirajte se i imajte svoje mišljenje sve dok vaš stav ne ometa radnu etiku.

Uzmite si dovoljno vremena da razmislite

Kako biste zvučali samouvjereno, trebali biste izbjegavati poštapalice i korištenje nekih riječi koje ublažuju kontekst i ono što želite reći. Govorite tonom i brzinom kako vam je najugodnije. Trebali biste zvučati smireno i čvrsto, kako bi vas svatko na poslu shvatio ozbiljno.

Kod prezentiranja koristite pauze od nekoliko sekundi

Naravno da ne želite zvučati kao robot i ljudima svoju prezentaciju predstaviti dosadnom, zamornom i nezanimljivom. Ključ do samopouzdanja je govoriti na način kojim ćete zakačiti pažnju kolega ili publike. To se tiče korištenja pauza od nekoliko sekundi nakon što završite svoju rečenicu. Neka vaša gestikulacija i mimika budu umjerene, s time nikada ne želite pretjerati.

Ne trebate žuriti

Zastajkivanje, pauziranje i pletenje jezika učinit će vas manje inteligentnim, a izgledat ćete i manje samouvjereno. Sve to se može dogoditi zbog vašeg straha od tuđih mišljenja. Ako uz to činite spomenute stvari, vjerojatno neće znati o čemu točno pričate. Stoga, shvatite što točno želite reći i prenesite svoje misli bez obzira na to što netko o vama misli.

Pretjerano samopouzdanje također vam može nanijeti štetu

Samo zato što ste rasturili jednu prezentaciju ne znači da će isto tako biti i na drugoj. Uradite sve svoje zadatke i budite svjesni sebe, ali bez pretjeranog samopouzdanja. Uvijek se pripremite za sastanak ili prezentaciju kako biste zvučali sigurnije i uvjerljivije.

Poštujte tuđa mišljenja

Uvijek otvoreno slušajte što drugi govore. Nikome nemojte nametati svoj stav i uvijek poštujte tuđi. Poštujte tuđe mišljenje i uvijek pokušajte naučiti nešto novo. Mnogo će se puta dogoditi da tuđe mišljenje ima više smisla nakon čega ćete možda htjeti promijeniti i vlastiti stav. Zapamtite, ne mora sve biti debatno natjecanje.

Duboko dišite

Ako vas zbog prezentacije ili sastanka hvata panika, duboko dišite. Duboki udisaji i izdisaji smirit će vam živce i učiniti vas da izgledate samopouzdanije. Pridajte pažnju svom govoru tijela i nemojte dati tremi da preuzme inicijativu.

To Top