Život

Kako napraviti domaći humus? (Recepti i savjeti)

Kako napraviti domaći humus boljim od onog iz trgovine

Većina nas obožava jesti humus, no rijetko tko ga radi sam. Naime, tako malo nas zna da domaći humus može biti puno bolji i ukusniji od onog kupovnog i to ne samo zato što ga više možemo prilagoditi vlastitom ukusu, već je domaće često i zdravije. Uz samo nekoliko jednostavnih trikova, svatko može napraviti kremasti glatki domaći humus – koji je uz to još i bolji od onog iz trgovine, a u nastavku pogledajmo i kako!

Foto: Shutterstock

Tajna #1 za glatki i kremasti humus

Tajna za najglađi i najluksuzniji domaći humus upravo je redoslijed dodavanja sastojaka u procesor hrane. Možda nitko to ne i pomislio s obzirom na to da su sve namirnice na kraju svejedno izmiksane. No, pokušajte i uvjerite se! U svoj kuhinjski procesor prvo dodajte tahini i limunov sok i miksajte dok se ne razmute u kremastu smjesu.

Ljudi često humus kupuju u trgovini. No, to je zato što još nisu isprobali ovaj recept. Bonus je taj što su u ovaj recept uključene zdrave i veganske namirnice.

Za početak, što uopće jest humus?

Domaći humus je glatki i kremasti pire od kuhanog slanutka (garbanzo graha), tahini sezamove paste i kiseline, obično od limunovog soka. Obično se jede na Bliskom istoku i Mediteranu. Dok humus u svojim sastojcima danas ima češnjak, u prošlosti on nije bio dio sastava. Ni maslinovo ulje nije obavezno, ali ga većina modernih recepata navodi kao jedan od sastojaka.

Koji su sve sastojci humusa?

Slanutak (ili garbanzo grah) je sama baza za domaći humus. Omekšani grah razbije se u glatku pastu. Možete koristiti slanutak iz konzerve ili domaći kuhani. Možete ih koristiti naizmjence jer postoji blaga razlika u okusima.

Tahini je pasta napravljena od mljevenih sjemenki sezama. Okus domaćeg humusa čini nevjerojatnim, a možete ga kupiti u trgovini ili ga možete napraviti sami. Za izradu humusa možemo koristiti i domaći tahini, da humus bude 100% domaći. Tahini u hladnjaku može izdržati čak i do mjesec dana.

Pravljenje domaćeg humusa bez tahinija

U svijetu humusa postoje dva tabora. Neki vole pikantan, ljuckast okus tahinija, dok drugi humus vole jesti i bez njega. Oba su načina ukusna, ali za najbolji domaći humus obavezno uključite tahini. No, ako baš želite napraviti humus bez tahinija, izostavite ga, samo dodajte još maslinovog ulja. Druga je mogućnost umjesto njega koristiti prirodni nezaslađeni kremasti maslac od kikirikija.

Za izvrstan domaći humus važan je svježi limunov sok. Flaširani limunov sok nema ni približno tako dobar okus.

Svježi češnjak dodaje malo bolji okus. Za najbolji okus bit će vam potreban samo jedan češanj. Također možete eksperimentirati i s korištenjem pečenog češnjaka koji vašem domaćem humusu opet može dati drugačiji okus.

Obavezno koristite i mljeveni kim i sol. Oni pomažu da okus bude nevjerojatan, a kumin će dati još više bogatstva.

Kao što često spominjemo, maslinovo ulje teksturu humusa čini luksuznom. Možete ga i pokapati po humusu dok ga poslužujete.

Osim navedenih sastojaka, svom humusu možete dodati neke druge sastojke koji će promijeniti okus. Tako, recimo, možete dodati pečenu crvenu papriku, masline i pinjole.

Foto: Shutterstock

Dakle, koja je tajna najboljeg domaćeg humusa?

Kao što smo već spomenuli, ključ toga je redoslijed dodavanja sastojaka u procesor za hranu. Prvi idu tahini i limunov sok, a prije nego što dodate išta drugo, uključite procesor i pustite ga da radi otprilike oko minutu vremena.

Odavde možete dodavati sastojke kako god želite, ali pazite da se odmaknete i pustite procesor hrane da radi barem oko minutu nakon dodavanja svakog sastojka.

Hladna voda (ili aquafaba, koju ćemo objasniti u nastavku) naš je posljednji trik za ovaj savršeni humus. Nakon što se dodaju svi sastojci i nakon što se stvori glatka pasta, možete nakapati još malo tekućine. Tekućina (i dodatno vrijeme rada procesa) pretvara već prilično glatku smjesu u još luksuzniji humus.

A što je aquafaba? Aquafaba je tekućina u limenci slanutka ili tekućina koja ostane nakon kuhanja sušenog slanutka. Ova se škrobna tekućina može koristiti za razne stvari U zadnjem koraku pravljenja humusa možete dodati neku tekućinu. Možete koristiti vodu, ali umjesto nje možete koristiti i aquafabu.

Kada se umuti, aquafaba postaje lagana i pahuljasta, pa je savršena za izradu laganog i pahuljastog humusa. Ipak, oko ovoga morate biti oprezni. Aquafabu prvo kušajte. Ovisno o začinima koje ste dodali prilikom kuhanja slanutka ili marki konzerviranog slanutka koji ste koristili, tekućina može biti prilično slana. Tako budite na oprezu kod korištenja samog začina soli za svoj humus jer na kraju uz sve te sastojke možda može ispasti preslan.

Trebamo li guliti slanutak?

Još jedan trik za dobar humus je uklanjanje ljuske svakog slanutka. Za jednu konzervu slanutka treba vam otprilike deset minuta da skinete sve ljuske. Iako ovo nije obavezno, a i vjerojatno nećete željeti tako potrošiti svoje vrijeme, ovaj će princip humus podići još više.

Recept za humus

Trebat će vam:

  • 1 konzerva slanutka (450 grama) ili 1 ½ šalice (250 grama) kuhanog slanutka
  • 1/4 šalice (60 ml) svježeg limunovog soka, 1 veliki limun
  • 1/4 šalice (60 ml) dobro promiješanog tahinija
  • 1 mali češanj češnjaka, mljeveni
  • 2 žlice (30 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još za posluživanje
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • sol po ukusu
  • 2 do 3 žlice (30 do 45 ml) vode ili aquafabe
  • Prstohvat mljevene paprike ili sumaka, za posluživanje

Upute:

U zdjeli procesora za hranu pomiješajte tahini i limunov sok i pustite stroj da radi 1 minutu, ostružite stranice i dno zdjele, a zatim obradite još 30 sekundi. Ovo dodatno vrijeme pomaže dobro izmutiti tahini, čineći domaći humus glatkim i kremastim.

U umućeni tahini i limunov sok dodajte maslinovo ulje, mljeveni češnjak, kim i 1/2 žličice soli. Obradite na 30 sekundi, ostružite stranice i dno posude, a zatim obradite još 30 sekundi ili dok se dobro ne sjedini. Otvorite, ocijedite i isperite slanutak. Dodajte polovicu količine slanutka u procesor za hranu i obrađujte 1 minutu. Ostružite stranice i dno posude, zatim dodajte preostali slanutak i obradite dok smjesa ne postane gusta i prilično glatka; oko 1 do 2 minute.

Foto: Shutterstock

Najvjerojatnije je da će domaći humus biti pregust ili će još uvijek imati sitne komadiće slanutka. Da biste to popravili, s uključenim procesorom hrane polako dodajte 2 do 3 žlice vode dok ne postignete savršenu konzistenciju.

Kušajte sol i prilagodite po potrebi. Poslužite domaći humus s malo maslinovog ulja i malo paprike. Domaći humus čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i možete ga držati u hladnjaku čak do tjedan dana.

Savjeti

Kako kuhati slanutak: Za ovaj recept možete koristiti slanutak iz konzerve ili domaći.

Ako u domaćem humusu volite jak okus češnjaka, možda biste željeli povećati količoni da dodatni češanj ili staviti i pečeni češnjak.

Aquafaba je škrobna tekućina u konzervi graha (ili tekućina za kuhanje graha). Ovo u zadnjem koraku recepta možete koristiti umjesto vode. Prije upotrebe kušajte tekućinu da vidite koliko je slana. Ako je slana, razmislite o tome da stavite manje soli koja je navedena na popisu sastojaka, a zatim nakon dodavanja aquafabe dodatno začinite po ukusu.

To Top