Život

Kako izvaditi trn iz tabana: 20 najboljih načina

Kako izvaditi trn iz tabana: 20 najboljih načina

Trn u tabanu može biti neugodan i bolan problem s kojim se mnogi od nas suočavaju u svakodnevnom životu. Bez obzira na to kako ste ga dobili – hodajući bosi po travi, na plaži ili jednostavno nesretnim slučajem – važno je znati kako pravilno postupiti.

Kako izvaditi trn iz tabana
Shutterstock

Kako izvaditi trn iz tabana na brz i efikasan način?

U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako možete sigurno i efikasno izvaditi trn iz tabana. Pokrit ćemo sve, od alata koji su vam potrebni do koraka koje trebate slijediti, kako biste izbjegli infekciju i druge komplikacije. Ovaj vodič će vam pomoći da se brzo i lako riješite trna i vratite se svakodnevnim aktivnostima bez nelagode.

1. Pincetom i iglom

Ovaj je način najčešći za izvlačenje trna. Najprije dezinficirajte iglu i pincetu alkoholom ili prokuhanom vodom. Nježno probušite kožu oko trna iglom kako biste malo oslobodili prostor. Koristite povećalo ako je trn sitan ili teško vidljiv. Zatim pažljivo uhvatite trn pincetom i polako ga izvucite. Ako trn ne izlazi lako, nemojte previše pritiskati kako biste izbjegli dodatno oštećenje tkiva. Nakon uklanjanja trna, rana se mora ponovno dezinficirati i prekriti čistim zavojem.

2. Ljepljivom trakom

Ovaj način je koristan za vrlo sitne trnove. Prvo očistite područje sapunom i vodom. Zatim stavite komad ljepljive trake (poput selotejpa) preko trna i pritisnite. Nakon nekoliko minuta pažljivo skinite traku. Trn bi trebao ostati zalijepljen za traku. Ako se trn ne izvadi iz prvog pokušaja, postupak možete ponoviti. Poslije tretmana, obavezno dezinficirajte i zaštitite područje zavoje.

3. Korištenje magnezijevog sulfata (Epsom soli)

Epsom sol pomaže u “izvlačenju” trna na površinu. Napravite toplu kupku za stopala s Epsom solju prema uputama na pakiranju. Potopite stopalo u kupku na 20 do 30 minuta. Toplina i sol će omekšati kožu i pomoći da trn ispliva na površinu. Nakon kupke, trn bi trebao biti lakši za uklanjanje. Ako je trn bliže površini, možete ga pažljivo izvaditi pincetom. Obavezno dezinficirajte područje nakon uklanjanja trna i stavite čist zavoj kako biste spriječili infekciju.

4. Upotreba vazelina ili antibiotske masti

Nanesite debeli sloj vazelina ili antibiotske masti na područje gdje se nalazi trn. Prekrijte područje zavojem ili flasterom i ostavite preko noći. Vazelin ili mast će omekšati kožu i pomoći da se trn pomakne prema površini. Ujutro pažljivo skinite zavoj i provjerite je li trn dostupniji za uklanjanje. Ako je potrebno, koristite pincetu za izvlačenje trna. Nakon uklanjanja, očistite ranu i stavite novi zavoj.

5. Korištenje sode bikarbone

Soda bikarbona je učinkovita za izvlačenje dubljih trnova. Napravite gustu pastu od sode bikarbone i malo vode. Nanesite pastu direktno na područje trna i prekrijte zavojem. Ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Soda bikarbona bi trebala pomoći da se trn pomakne prema površini kože. Nakon toga, pažljivo uklonite trn pincetom. Dezinficirajte područje i stavite čist zavoj kako bi se spriječila infekcija.

6. Upotreba hladne krede ili gipsa

Hladna kreda ili gips mogu se koristiti za izvlačenje trna. Naribajte malo hladne krede ili gipsa i pomiješajte s vodom da dobijete gustu pastu. Nanesite pastu na područje s trnom i ostavite da se osuši. Kako se pasta suši, ona će se skupljati i pomoći u izvlačenju trna. Nakon što se pasta potpuno osuši, pažljivo je uklonite i provjerite je li trn izvučen. Ako trn ostane, postupak možete ponoviti. Završite čišćenjem i dezinfekcijom područja.

7. Koristeći banana koru

Unutarnja strana banana kore može pomoći u izvlačenju trna. Prekrijte područje trna unutrašnjom stranom banana kore. Pričvrstite koru zavojem ili flasterom i ostavite da djeluje preko noći. Enzimi iz kore mogu pomoći u omekšavanju kože i izvlačenju trna. Ujutro, pažljivo uklonite koru i pincetom izvadite trn. Dezinficirajte područje nakon uklanjanja.

8. Korištenje ulja čajevca

Ulje čajevca je poznato po svojim antiseptičkim svojstvima. Nanesite nekoliko kapi ulja čajevca na područje s trnom i ostavite da djeluje nekoliko sati. Ulje može pomoći u omekšavanju kože i olakšati izvlačenje trna. Nakon tretmana, koristite pincetu za izvlačenje trna. Zatim temeljito očistite i dezinficirajte područje.

Gola stopala
Shutterstock

9. Aloe vera gel

Aloe vera gel može se koristiti za smirivanje kože i omekšavanje područja oko trna. Nanesite debeli sloj aloe vera gela na područje trna i pokrijte zavojem. Ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Aloe vera će pomoći u omekšavanju kože i može olakšati izvlačenje trna. Uklonite zavoj i koristite pincetu za izvlačenje trna, a zatim dezinficirajte područje.

10. Topla voda i sapun

Jednostavno namakanje noge u toploj vodi s malo sapuna može omekšati kožu i olakšati uklanjanje trna. Namakajte stopalo 15-20 minuta u toploj vodi. Nakon namakanja, koža će biti mekša, što može olakšati pristup trnu. Koristite pincetu za uklanjanje trna. Nakon uklanjanja, temeljito očistite područje i nanesite dezinficijens.

11. Korištenje bijelog octa

Bijeli ocat može pomoći u omekšavanju kože i olakšanju izvlačenja trna. Natopite komad gaze ili pamučnog jastučića u bijelom octu i nanesite na područje s trnom. Ostavite da djeluje 30 minuta. Ocat će omekšati kožu, što olakšava izvlačenje trna pincetom. Nakon uklanjanja trna, područje treba oprati i dezinficirati.

12. Korištenje pekarskog kvasca

Pekarski kvasac može se koristiti za izvlačenje trna. Napravite pastu miješanjem pekarskog kvasca s malo vode i nanesite na područje trna. Prekrijte zavojem i ostavite da djeluje nekoliko sati. Pasta će pomoći u izvlačenju trna prema površini. Uklonite pastu i pažljivo izvadite trn pincetom, a zatim dezinficirajte područje.

13. Upotreba svježe kore ananasa

Svježa kora ananasa sadrži enzime koji mogu pomoći u izvlačenju trna. Stavite komad svježe kore ananasa na područje s trnom i pričvrstite zavojem. Ostavite da djeluje preko noći. Enzimi iz ananasa mogu omekšati kožu i olakšati izvlačenje trna. Ujutro pažljivo uklonite trn pincetom, a zatim dezinficirajte područje.

14. Korištenje sirovog meda

Sirovi med ima antibakterijska svojstva i može pomoći u izvlačenju trna. Nanesite debeli sloj sirovog meda na područje trna i prekrijte zavojem. Ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Med će omekšati kožu i pomoći da trn ispliva. Uklonite med i pažljivo izvadite trn pincetom, a zatim dezinficirajte područje.

Korištenje meda
Shutterstock

15. Korištenje eteričnog ulja lavande

Eterično ulje lavande može pomoći u smanjenju upale i olakšanju izvlačenja trna. Nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na područje trna i pokrijte zavojem. Ostavite da djeluje nekoliko sati. Ulje lavande može umiriti kožu i olakšati uklanjanje trna. Nakon tretmana, koristite pincetu za uklanjanje trna i dezinficirajte područje.

16. Korištenje češnjaka

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima i može pomoći u izvlačenju trna. Zdrobite češanj češnjaka i stavite ga na područje s trnom. Prekrijte zavojem i ostavite preko noći. Češnjak može pomoći u izvlačenju trna i smanjenju rizika od infekcije. Ujutro pažljivo uklonite češnjak i pincetom izvadite trn, a zatim dezinficirajte područje.

17. Korištenje sirovog krumpira

Sirovi krumpir može pomoći u izvlačenju sitnih trnova. Narežite sirovi krumpir na tanke ploške i stavite jednu plošku na područje s trnom. Prekrijte zavojem i ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Krumpir može pomoći u izvlačenju trna na površinu. Nakon tretmana, pažljivo uklonite trn pincetom i dezinficirajte područje.

18. Korištenje maslinovog ulja

Maslinovo ulje može omekšati kožu i olakšati uklanjanje trna. Nanesite malo maslinovog ulja na područje trna i pažljivo masirajte. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim koristite pincetu za izvlačenje trna. Maslinovo ulje može također pomoći u smanjenju iritacije nakon uklanjanja trna. Nakon toga, obavezno očistite i dezinficirajte područje.

Maslinovo ulje
Shutterstock

19. Korištenje želatine

Želatina može pomoći u izvlačenju trna slično kao i soda bikarbona. Pomiješajte malo želatine s vodom da napravite gustu pastu. Nanesite pastu na područje s trnom i prekrijte zavojem. Ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći. Želatina može pomoći u izvlačenju trna prema površini kože. Nakon tretmana, pažljivo izvadite trn i dezinficirajte područje.

20. Topli oblozi

Topli oblozi mogu pomoći u omekšavanju kože i olakšavanju izvlačenja trna. Namakajte čistu krpu u toploj vodi i stavite je na područje trna. Držite oblog na mjestu nekoliko minuta da koža omekša. Ponovite postupak nekoliko puta ako je potrebno. Nakon omekšavanja kože, trn bi trebao biti lakše izvaditi pincetom. Dezinficirajte područje nakon uklanjanja trna.

Uklanjanje trna iz tabana zahtijeva pažnju i pravilnu njegu. Postoji mnogo metoda koje možete isprobati kod kuće, uključujući korištenje pinceta, ljepljive trake, prirodnih sredstava poput češnjaka, krumpira ili aloe vere, kao i primjenu toplih ili hladnih obloga. Ključno je postupati nježno i strpljivo kako biste izbjegli daljnje oštećenje kože i potencijalne infekcije.

Važno je imati na umu da su kućni lijekovi najučinkovitiji za manje i površinske trnove. Ako trn duboko ulazi u kožu, ako postoji znak infekcije, ili ako imate problema s uklanjanjem trna, preporučuje se potražiti medicinsku pomoć. Profesionalci će moći sigurno ukloniti trn i pružiti odgovarajuću njegu kako bi se osiguralo ispravno zacjeljivanje.

Uvijek je bolje biti oprezan i potražiti stručnu pomoć nego riskirati moguće komplikacije. Pravilna skrb i prevencija, poput nošenja obuće na područjima gdje bi mogli stati na trn, ključni su za izbjegavanje ovakvih neugodnosti u budućnosti.

To Top