Zabava

Jo Nesbø: norveški majstor krimića i 8 poznatih knjiga

U svijetu suvremenog kriminalističkog žanra, ime Jo Nesbo zauzima vrhunsku poziciju. Ovaj je norveški pisac svojim intrigantnim i napetim romanima osvojio milijune čitatelja diljem svijeta. Mnoga su njegov djela bestseleri, a nagrade koje je primio za njih više ni ne brojimo. 

Harry Hole postao je jedan od najpoznatijih detektiva na svijetu, stoga su i pisac i on zaslužili da napišemo nešto više o njima.

Tko je Jo Nesbø?

Rođen 29. ožujka 1960. godine u Oslu, Nesbø se istaknuo kao majstor intrige, stvarajući složene priče pune neočekivanih preokreta i tajni koje čitatelje drže zarobljenima do samoga kraja.

Jo Nesbø je započeo svoju karijeru kao pjevač i tekstopisac u norveškoj rock grupi Di Derre što i nije jako poznato među ljubiteljima njegovih kriminalističkih romana. 

Međutim, njegova strast prema pisanju dovela ga je do stvaranja niza izvanrednih kriminalističkih romana koji su ga proslavili kao pisca. Njegov najpoznatiji lik je inspektor Harry Hole, antijunak s mračnom prošlošću koji rješava složene zločine.

Jedno od najpoznatijih djela Koje je napisao Jo Nesbø je roman “Snjegović” (The Snowman), objavljen 2007. godine. Ovaj triler brzo je postao svjetski bestseler i otvorio vrata brojnim drugim uspješnicama. 

U “Snjegoviću”, Nesbø vješto kombinira atmosferu napetosti s neočekivanim preokretima, ostavljajući čitatelje u nadi da će otkriti identitet serijskog ubojice prije nego što bude prekasno.

Njegov roman “Šišmiš” (The Bat) predstavlja prvu knjigu iz serijala s Harryjem Holeom kao glavnim likom. Ovaj roman je postavio temelje za daljnji razvoj lika i otvorio vrata Nesbøovom svijetu zločina. 

Ostala značajna djela koja su uslijedila uključuju “Nemesis” (Nemesis), “Đavolja zvijezda” (The Devil’s Star), “Lovci na glave” (The Headhunters) i “Policija” (Police).

Serijal Harry Hole sastoji se od čak 13 knjiga: „Šišmiš“, „Žohari“, „Crvendać“, „Nemeza“, „Đavolja zvijezda“, „Spasitelj“, „Snjegović“, „Leopard“, „Fantom“, „Policija“, „Žeđ“, „Nož“ i „Krvavi Mjesec“.

Nakon velikog uspjeha knjiga, neka od Nesbøovih djela su prilagođena u filmske adaptacije. Film “Snjegović” (The Snowman) iz 2017. godine temelji se na istoimenom romanu i glumi ga Michael Fassbender kao Harry Hole. Unatoč dojmljivoj glumačkoj postavi, film nije uspio postići uspjeh kod kritičara i publike i Jo Nesbo ostao je zakinut za pohvale.

Jo Nesbo knjige
FOTO: SHUTTERSTOCK

Još jedan Nesbøov roman koji je dobio filmsku adaptaciju je “Lovci na glave” (Headhunters). Ovaj norveški triler iz 2011. godine, redatelja Mortena Tylduma, brzo je stekao kultni status. Film je dobio pohvale zbog svoje intenzivne radnje i neočekivanih preokreta.

Jo Nesbø nastavlja pisati i širiti svoj utjecaj na svijet kriminalističkih romana. Njegova vještina stvaranja uzbudljivih priča s nevjerojatnim zapletima i složenim likovima čini ga jednim od najcjenjenijih pisaca u žanru. 

Svakim novim djelom, Nesbø oduševljava svoje obožavatelje i uvodi nas u mračne i tajanstvene svjetove zločina koje je teško ispustiti iz ruku.

Iako Jo Nesbø uživa veliku popularnost kao pisac, kao i svaki javna osoba, suočio se s nekim kontroverzama i kritikama tijekom svoje karijere. 

Jo Nesbø je često bio kritiziran zbog upotrebe stereotipa u svojim romanima. Neki su kritičari smatrali da su njegovi opisi određenih likova ili kultura previše stereotipni ili da podržavaju predrasude.

Nesbøovi romani često sadrže detaljne i ponekad brutalne opise nasilja. To je izazvalo podijeljena mišljenja kod čitatelja i kritičara. Dok neki hvale Nesbøa zbog njegove sposobnosti stvaranja napetih i intenzivnih scena, drugi su osudili nasilje kao suviše eksplicitno ili su smatrali da prelazi granice ukusa.

Jo Nesbø – 5 zanimljivosti koje niste znali 

Iako ste možda čitali neke njegove romane vjerojatno ne znate mnogo o njegovoj prošlosti i cijelo opusu rada. Evo nekoliko zanimljivosti koje će vam otkriti tko je u stvari Jo Nesbø:

1. Prije nego što je postao pisac, on je bio vrlo uspješan glazbenik. Bio je pjevač i tekstopisac norveške rock grupe Di Derre, koja je stekla popularnost u Norveškoj tijekom 1990-ih. Grupa je objavila nekoliko uspješnih albuma.

2. Ovaj pisac je također imao kratku, ali zanimljivu karijeru u nogometu. Igrao je kao napadač za Molde FK, norveški nogometni klub, i bio je član njihove prve momčadi prije nego što je ozljeda prekinula njegovu nogometnu karijeru.Jo Nesbø je kasnije rekao da mu je to iskustvo pomoglo u razumijevanju i opisivanju fizičkih aspekata akcija u svojim kriminalističkim romanima.

3. Jo Nesbø je studirao ekonomiju i diplomaciju na Norveškom sveučilištu za znanost i tehnologiju. Prije nego što se posvetio pisanju, radio je kao broker dionica, novinar i financijski savjetnik. Njegovo poznavanje financijskih aspekata pokazuje se u nekim njegovim romanima, gdje se često dotiče tih tema.

4. Nesbø je jedan od najpoznatijih i najprodavanijih norveških pisaca, a njegovi romani su prevedeni na više od 50 jezika. Njegova popularnost seže daleko izvan granica Norveške, a njegovi knjige osvajaju čitatelje diljem svijeta.

5. Jeste li znali da je također pisao i dječje knjige? Njegova serija knjiga namijenjena djeci, nazvana “Doktor Proktor”, postigla je veliki uspjeh. Ova serija prati avanture ekscentričnog izumitelja i njegovih prijatelja.

Jo Nesbø najpopularnija djela

1. “Šišmiš” (The Bat)

Ovo je prvi roman u serijalu o detektivu Harryju Holeu. Radnja se odvija u Australiji, gdje Harry Hole istražuje ubojstvo mlade Norvežanke. Roman ističe Nesbøovu vještinu stvaranja složenih likova i zapleta te uključuje atmosferu napetosti i tajanstvenosti.

Jo Nesbo krimići
FOTO: SHUTTERSTOCK

2. “Crvendać” (The Redbreast)

U ovoj knjizi, Jo Nesbø vješto povezuje suvremene zločine s događajima iz Drugog svjetskog rata. Harry Hole istražuje ubojstva pripadnika norveške vojske i otkriva zlokobnu tajnu koja seže daleko u prošlost. Ovaj roman kombinira napetost kriminalističkog trilera s dubokim povijesnim kontekstom.

3. “Nemesis” (Nemesis)

U “Nemesisu”, Harry Hole suočava se s ubojstvom bankovnog službenika u Oslu. Istražujući slučaj, Hole otkriva mračnu mrežu korupcije i tajni koje dovode do neočekivanih otkrića. Nesbø uspijeva stvoriti napetu atmosferu i neizvjesnost dok se radnja razvija.

4. “Đavolja zvijezda” (The Devil’s Star)

U ovoj knjizi, Harry Hole istražuje seriju ubojstava povezanih s tetovažom đavolje zvijezde koja se nalazi na mjestu zločina. Jo Nesbø vješto kombinira misterij i akciju, a roman je pun obrata i neočekivanih preokreta koji drže čitatelje u napetosti do samog kraja.

5. “Snjegović” (The Snowman)

“Snjegović” je jedan od najpoznatijih romana Joa Nesbøa. U ovom trileru, Harry Hole istražuje nestanke i ubojstva žena povezane sa simbolom snjegovića. Radnja se odvija u ledenoj i zastrašujućoj zimi Norveške. Nesbø majstorski gradi atmosferu napetosti i straha te kombinira psihološke elemente s kriminalističkim zapletom.

6. „Spasitelj“ (The Redeemer“)

Ovo je roman koji je čitateljima iz Hrvatske najzanimljiviji jer Harry Hole je u potrazi za hrvatskim profesionalnim ubojicom, a trag ga vodi i u doba Domovinskog rata. 

Mnogi ga nazivaju njegovim „hrvatskim romanom“, a i sam pisac kaže da je inspiraciju pronašao u svom posjetu gradu Vukovaru i gledanju amaterskih snimaka iz opkoljenog grada.

Važno je napomenuti da Nesbøovi romani često čine seriju s detektivom Harryjem Holeom kao glavnim likom, ali on je napisao i druge samostalne romane koji su također postigli veliku popularnost. Ovi romani su samo neki od mnogih sjajnih djela koja je Nesbø stvorio u svojoj uspješnoj karijeri kao pisac.

7. Serija dječjih knjiga “Doktor Proktor” 

Ova serija prati avanture ekscentričnog izumitelja Doktora Proktora i njegovih prijatelja, Lise i Bulle. Knjige kombiniraju smiješne situacije, neobične izume i fantastične događaje. Serija je postigla veliku popularnost među mlađim čitateljima diljem svijeta.

8. Serija dječjih knjiga “Max Mjehurić”

Serija prati dječaka Maxa koji ima neobičnu sposobnost da može razgovarati s životinjama. Kroz svoje avanture, Max susreće različite životinje i rješava probleme. Ove knjige imaju humoristički pristup i pune su zanimljivih likova i događaja. Nisu mračne bajke, ne brinite!

Nesbøeva dječja književnost karakterizira spoj mašte, avanture i humora koji privlači mlade čitatelje. Njegove priče obično promiču vrijednosti poput hrabrosti, prijateljstva i prihvaćanja različitosti, pružajući zabavu i pouke za mlade čitatelje. Zanimljivo je kako Jo Nesbo zapravo može biti vrlo kreativan u različitim poljima, što je sigurno razlog da ga volimo još više!

Tko je Harry Hole i zašto ga volimo?

Inspektor Harry Hole je fiktivni lik iz serije kriminalističkih romana ovog pisca i jedan od najomiljenijih detektiva čitatelja diljem svijeta. Pročitajte nešto više o ovom zanimljivom Norvežaninu:

Jo Nesbo kriminalistika
FOTO: SHUTTERSTOCK
  • Harry Hole je detektiv u norveškoj policiji s iznimnim detektivskim vještinama. On je kompleksan lik s tamnom prošlošću i često se prikazuje kao osebujan, samotnjak i nekonvencionalan istražitelj. Poznat je po svojoj upornosti, oštroumnosti i neustrašivosti u rješavanju zločina.
  • On se suočava s ovisnošću o alkoholu i to je tema koja se često pojavljuje u seriji romana. Nesbø detaljno istražuje Harryjevu borbu s alkoholizmom, što ga često dovodi u sukob s kolegama i otežava mu obavljanje dužnosti.
  • Serija romana s Harryjem Holeom nije linearna, a redoslijed događaja u Harryjevom životu može se mijenjati između knjiga. Neki od romana su prethodnici ili nastavci drugih, dok se drugi događaju u različitim vremenskim razdobljima. Međutim, postoji osnovna nit koja povezuje Harryjevu priču kroz seriju.
  • Većina radnje romana s Harryjem Holeom odvija se u Oslu, norveškom glavnom gradu. Nesbø vrlo vješto opisuje gradsku atmosferu i okruženje. Međutim, Harry putuje i istražuje zločine u drugim dijelovima Norveške i svijeta, što donosi raznolikost u njegove priče (posjećuje i Zagreb i Vukovar!)
  • Harry se suočava s različitim vrstama zločina u svojim romanima, uključujući ubojstva, otmice, korupciju i tajne organizacije. Nesbø kreira napete i složene zaplete koji često vode do neočekivanih preokreta.

Inspektor Harry Hole je postao legendaran lik u svijetu krimića, a Nesbø je uspio stvoriti lik kompleksnog i intrigantnog detektiva kojeg obožavaju čitatelji diljem svijeta, a iznimno je popularan i na našem području. Danas u velikom broju knjižara na Balkanu možete naći upravo ove romane!

To Top