Zabava

Božićni ukrasi: 5 biljaka koje vam mogu poslužiti

Božićni ukrasi: 5 biljaka koje vam mogu poslužiti

Božić je vrijeme slavljena, kitimo svoj dom, vrt, slažemo blagdanska jela i kolače, družimo se s obitelji i tako održavamo ovu predivnu tradiciju. Međutim, svoju kreativnost možemo prikazati na jedan iznimno zanimljiv način, a božićni ukrasi su jedan od njih. Iako nije za svakoga da božićne ukrase izrađuje sam, rezultati takvih božićnih ukrasa mogu biti prilično zadovoljavajući, a možda tako pronađete i svoj novi hobi.

Foto: Shutterstock

Biljke kao božićni ukrasi

Zanimljivo je to da je upravo vaš vrt ono gdje možete pronaći materijal za takve božićne ukrase, a u nastavku možete pročitati o kojima se to biljkama radi.

Božikovina

Božikovina je kultna božićna biljka. Božićne ukrase možete napraviti rezanjem kratkih grana s bobicama. Te se grančice mogu dodati na vijence, a mogu se postaviti i kao ukras oko svijeća ili kamina. Osim toga, grančice možete objesiti i na mašnu koju ćete zavezati na poklonima za svoje najmilije.

Bršljan

Bršljan je također klasičan božićni ukras, a većina nas uzgaja ga u svojim vrtovima. Pažljivo izvucite vitice, a zatim dijelovima bršljana možete ukrasiti gotovo bilo što. Možete ga cvjećarskom žicom objesiti oko ograde, a možete ga iskoristiti i kao ukras za sredinu stola tijekom ručka ili večere.

Njegove grane možete namotati kroz vijenac, položiti duž kamina i prozorskih klupčica s drugim božićnim ukrasima kao što su kuglice, češeri, i tako dalje.

Foto: Shutterstock

Jela

Mnogi ljudi griješe bacajući grane koje su popadale s božićnog drvca ili koje su uklonili kako bi drvce uravnotežili. No, ti se dijelovi mogu koristiti za izradu ukrasa, i to više njih. Uklanjanje grana s ostalih stabala (bor, tisa i konifer) ​​također je prikladna alternativa. Grozdove grana možete vezati vrpcom i objesiti na vrata i zidove.

Šišarke

Borovi češeri čine fantastične božićne ukrase i iznimno su svestrani. Možete ih pričvrstiti na svoje vijence, a vrlo je poseban ukras ako ih stavite u ukrasne zdjele s lampicama i kuglicama za bor.

Također ih možete koristiti za izradu ‘budžetnih kuglica’, prskajući ih bijelom bojom, crvenom, zlatnom i zelenom. Ako se odlučite prskati ih zelenom bojom, možete ih iskoristiti za izradu mini božićnih drvca, a bijela boja vam može poslužiti za imitaciju snijega.

Imela

Ovo je popularan božićni ukras otkad božićni ukrasi uopće i postoje i definitivno je sinonim za blagdansko razdoblje, ali i za blagdansku ljubav.

Uglavnom je možemo naći samoniklu na drveću, no možda ćete imati sreće i pronaći je da raste na nekom mjestu koje možete doseći. Odrežite nekoliko grančica, zavežite ih u buketić i objesite na vrata ili oko božićnih svjetala, a buketić možete objesiti i na bor.

Iako se čini kao hrpa posla, svoje vrijeme sigurno nećete uzaludno potrošiti. Ukrase na ovaj način možete približiti svojoj osobnosti i pokazati svoju kreativnu stranu svojoj obitelji i prijateljima.

Foto: Shutterstock
To Top