Život

Bademi – 17 zdravstvenih prednosti i najčešća pitanja

Bademi – orašasti plodovi moćnih zdravstvenih prednosti

Bademi su jedan od najomiljenijih orašastih plodova na svijetu. Vrlo su hranjivi, puni masti i antioksidansa uključujući vitamine i minerale. Većina ljudi svjesna je činjenice da su bademi dobri za zdravlje, no često se postavlja pitanje koje su to točno njihove zdravstvene moći?

Bilo da uživate u sladoledu s preljevom od badema ili samo popijete čašu bademovog mlijeka, okus ovog orašastog ploda pravo je zadovoljstvo našem nepcu. Osim toga, jedan je od prvih namirnica koja se preporučuje pri zdravoj prehrani. No, sada se postavlja pitanje kako nešto ovako sitno može imati toliki ogroman utjecaj na naše zdravlje. Naime, sjemenke badema pune su antioksidansa, proteina, masti i minerala koji su odlični za naš organizam.

Foto: Shutterstock

Činjenice o bademima

Sad kad smo osvijestili činjenicu da su bademi stvarno dobri za naše zdravlje, moramo zaviriti u same njegove zdravstvene prednosti koje pruža našem organizmu. S obzirom na to da vam ovo saznanje može dugoročno koristiti, evo nekoliko činjenica koje biste trebali znati o ovom zanimljivom orašastom plodu i kako vam može koristiti.

 • Bademi su bogati proteinima, vlaknima i hranjivim tvarima,
 • stabla badema najstarija su pripitomljena stabla koja datiraju od 3000 do 2000 godina prije Krista u Jordanu,
 • bademi smanjuju rizik od kolesterola,
 • badem može regulirati šećer u krvi,
 • prekomjerna konzumacija badema može uzrokovati mučninu, proljev, otežano disanje, probleme s gutanjem itd.,
 • badem nije orah, već je sjemenka voća,
 • bademi se mogu čuvati u hladnjaku 2 godine i to zbog visokog sadržaja vitamina E,
 • Indija smatra bademe glavnom hranom za mozak djece.

Bademi i njihove zdravstvene prednosti

Postavljeno pitanje jest koje točno zdravstvene prednosti našem organizmu pruža ovaj orašasti plod i kakve benefite možemo očekivati ako ga dodamo u svoju svakodnevnu prehranu?

Bademi smanjuju kolesterol

Prema istraživanju American Dietetic Associationa, pokazalo se da konzumiranje badema povećava razinu vitamina E u crvenim krvnim stanicama, a također smanjuje rizik od kolesterola. Povećanjem razine vitamina E u vašem krvotoku stvaraju se antioksidansi koji sprječavaju začepljenje stanica u razvoju kolesterola. Tako svakodnevno konzumiranje barem šake badema može stvoriti više vitamina E u krvotoku, što vas može spasiti od rizika za razvoja kolesterola.

Bademi su dobri za srce

Kada se konzumiraju zajedno s nekim drugim orašastim plodovima, za bademe se kaže da su dobri za vaše srce. Prema studiji objavljenoj 2014. godine, istraživači su otkrili da ispitanici koji su konzumirali bademe imaju više antioksidansa u krvotoku i to im je pomoglo u smanjenju krvnog tlaka i poboljšalo protok krvi u različite dijelove tijela. Također, istraživanje je zaključilo da je mediteranska prehrana, koja se sastojala od puno orašastih plodova, imala i više zdravstvenih prednosti.

Bademi reguliraju šećer u krvi

Kaže se da konzumiranje badema regulira i stabilizira razinu šećera u krvi. To je zato što sadrže bademi magnezij zbog čega se savjetuje dnevna konzumacija barem šake badema.

Međutim, za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, upravo bademi igraju važnu ulogu u stabilizaciji šećera u krvi. Dakle, što se zapravo dešava kada osoba s dijabetesom konzumira bademe? Ta bi osoba razvila rezistenciju na inzulin što je izvrsno za one koji pate od dijabetesa, a to je zbog sadržaja magnezija u orašastim plodovima.

Bademi mogu pomoći u kontroli razine krvnog tlaka

Niske razine magnezija mogu uzrokovati visoki krvni tlak. To dovodi do srčanog udara, moždanog udara i zatajenja bubrega. Bademi sadrže magnezij, a on upravo pomaže učinkovito kontrolirati krvni tlak. Ako vašem tijelu nedostaje magnezija, u svoju prehranu dodajte bademe.

Bademi imaju visoku količinu vitamina E

Kaže se da bademi sadrže višu razinu vitamina E koji je antioksidans i koji štiti vaše stanice od otrovanja. Što je veća količina vitamina E koja se pumpa u vaš krvotok, to se više smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, raka i bolesti srca. Ipak, pripazite da unos vitamina E bude umjeren jer prekomjeran unos može dovesti do raka prostate. Uvijek pazite da konzumirate onoliko koliko je potrebno.

Foto: Shutterstock

Bademi vam mogu pomoći u mršavljenju

Bademi imaju veći sadržaj proteina i vlakana, a nižu razinu ugljikohidrata. Upravo ovakva priroda ovog orašastog ploda smanjuje apetit i neprestanu potrebu za hranjenjem. To također pomaže u smanjenju broja kalorija na dnevnoj bazi. S obzirom na to sve, bademi pomažu kontrolirati ono što unosite, što vama pomaže u reguliranju težine.

Bademi su bogati hranjivim tvarima

Bademi su bogati hranjivim tvarima pri čemu samo 28 grama badema sadrži:

 • 6 grama proteina
 • 3,5 grama vlakana
 • 14 grama masti
 • 37% vitamina E
 • 32% mangana
 • 20% magnezija

Napomena: bademi također sadrže dobar izvor bakra, vitamina B12 i fosfora, što znači da sadrži 161 kaloriju i 2,5 grama probavnih ugljikohidrata.

Bademi su dobri za vaše oči

Svi su nam barem jednom rekli da je mrkva vrlo dobra za naše oči. No, tu je i badem koji ima visok izvor vitamina E čija je zadaća da štiti vaše oči i sprječava abnormalne promjene na vašim lećama. Ipak, nemojte ga konzumirati u prekomjernoj količini jer to može dovesti i do debljanja. Vodite računa da bademe konzumirate umjereno.

Bademi imaju bogat izvor antioksidansa

Bademi imaju bogat izvor antioksidansa, a oni vas mogu zaštititi od stresa. Stres dovodi do oštećenja molekula što rezultira upalom, rakom i ubrzanim starenjem. Antioksidansi koji prevladavaju u bademima pogoduju vašoj koži. Međutim, konzumacija od recimo 84 grama badema dnevno može povećati razinu antioksidansa u vašem tijelu, a on će vas zaštititi od starenja i raznih drugih bolesti.

Badem njeguje kožu

Možda ste čitali o tome kako su oni glavni dio sastojaka u većini proizvoda za kožu, a to je zbog činjenice da ovaj orašasti plod za vašu kožu ima mnogo prednosti. Bademi sadrže flavonoid koji se nalazi i u zelenom čaju i brokuli. Ova komponenta njeguje vašu kožu i djeluje protiv njenog starenja.

Bademi sprječavaju rak

Bademi u sebi sadrže određene količine vlakana koja pomažu u detoksikaciji tijela. Konzumiranje badema pomaže da se hrana lakše kreće kroz probavni sustav. Imaju visoku količinu vlakana i to smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva. Također ima puno vitamina E i flavonoida koji reguliraju rak dojke.

Bademi pomažu u normalnoj funkciji mozga

Oni sadrže L-karnitin i riboflavin koji pomažu u rastu moždanih stanica. Jedna od glavnih kemikalija koja pomaže mozgu u kognitivnim funkcijama je fenilalanin, a u sebi imaju tu kemikaliju. Konzumiranje samo pet zrna badema svakog jutra može vam pomoći u funkciji mozga.

Bademi su najbolji za liječenje anemije

Anemija obično nastaje kada crvena krvna zrnca nose umanjenu količinu kisika u mozak. Dakle, sadrže bakar, željezo i vitamine koji pomažu u proizvodnji većeg hemoglobina i kao rezultat toga, oni se mogu koristiti za sprječavanje anemije.

Bademi su dobri za vaše živce

U sebi imaju određenu količinu magnezija koji pogoduje živčanom sustavu. To također pomaže u razvoju zdravog metabolizma. Magnezij također pomaže u održavanju zdravlja koštanog tkiva.

Bademi liječe akne i mitesere

Smatraju se najboljim lijekom koji može spriječiti i boriti se protiv akni, mitesera i bijelih mrlja. Naime, ono što bademi sadrže, a što pomaže u sprečavanju ovih pojava, upravo su masne kiseline. Te masne kiseline kontroliraju ulje i masne naslage koje se začepljuju u porama kože.

Uz to sve, učinkovito su oružje protiv starenja kože. Njegov sastav kožu njeguje i sprečava njeno pucanje. Ako se, na primjer želite riješiti strija, sve što trebate učiniti jest zagrijati bademovo ulje, nanijeti ga na strije i ostaviti da djeluje barem sat vremena. Činite ovo dva puta dnevno i uočite razliku.

Bademi vam mogu pomoći u borbi protiv sijedih

Bademovo ulje je vrlo bitno u liječenju bilo kakvih problema s kosom, od opadanja kose do sprječavanja sijede kose. Osim toga, može vam pomoći i u borbi protiv peruti i mnogih drugih vrsta problema s kosom.

S obzirom na to, bademi vam mogu pomoći i u rastu kose. Nedostatak magnezija u vašem tijelu može vas dovesti do gubitka kose. Upravo tako znatna količina magnezija koju sadrži badem može vam pomoći u razvijanju i rastu kose, ali i u održavanju njenog zdravlja i ljepote.

Bademi mogu spriječiti urođene mane

Bademi sadrže folnu kiselinu koja majku štiti od bilo kakvih urođenih mana. Folna kiselina igra važnu ulogu u razvoju zdravog rasta stanica, a također sprečava razvoj bilo kakvih urođenih mana kod djeteta.

Ipak, konzumacija badema nosi i svoje rizike…

Bademi su dobri za vaše zdravlje, no mogu vam donijeti i rizike, ali samo ako ih prekomjerno konzumirate. Ovo su neki od rizika koji su time povezani:

 • mučnina
 • povraćanje
 • poteškoće pri gutanju
 • proljev
 • kratkoća daha
 • jaki svrbež

Liječenje alergije na bademe

Ako ste alergični na bademe ili čak druge orašaste plodove, o toj je alergiji bitno imati neke osnovne informacije. U nastavku slijedi nekoliko osnovnih stvari koje trebate imati na umu.

Postoje dvije vrste alergija na bademe. Uobičajeni tip alergije je primarna alergija, gdje tijelo izravno negativno reagira na ovu namirnicu. Ova vrsta alergije obično je teža, potencijalno izazivajući reakcije koje mogu dovesti do anafilaktičkog šoka, a koji može biti čak i smrtonosan.

Foto: Shutterstock

Drugi rjeđi tip alergije, nazvan sekundarna alergija, uzrokovan je križnom reaktivnošću. U ovom slučaju konzument je alergičan na druge tvari kao što je pelud breze, alergen peludne groznice. Alergijska reakcija na bademe uzrokovana je križnom reakcijom s određenim kemikalijama prisutnim u orašastim plodovima. Sekundarna alergija obično je lakša od prve, a simptomi su svrbež, oticanje usta i pojava koprivnjače.

Alergijske reakcije mogu se pojaviti čak i ako bademe ne konzumirate izravno. Brojni recepti, slastičarnice i peciva kao sastojak koriste bademovo ulje. Bademovo ulje također je prisutno u raznim toaletnim potrepštinama kao što su sapuni, šamponi, regeneratori itd. uvijek prije korištenja nekog proizvoda provjerite njegov sastav.

Bitno je da zapamtite simptome alergije i da se što prije obratite svom liječniku kako biste dobili daljnje upute.

Česta pitanja

Sad kad smo ustanovili sve prednosti badema, evo nekoliko pitanja koja si ljudi često postavljaju.

Što se događa ako pojedemo previše badema?

Sve što se konzumira u prekomjernoj količini ima svoje nedostatke. Što se tiče badema, prevelike količine ovoj ploda može uzrokovati razne zdravstvene probleme:
povećanje tjelesne težine
problemi s probavom
bubrežni kamenac
razvitak alergije na orašaste plodove
trovanje

Koliko badema dnevno možemo pojesti?

Iako se bademi smatraju zdravom hranom, postoji određena dnevna količina koje bismo se trebali pridržavati. Količina badema ovisi o tome težite li debljanju ili mršavljenju. Ako težite debljanju, trebali biste pojesti oko 40 badema dnevno. Ako pak težite mršavljenju, najbolje je za doručak pojesti oko 4-5 badema s čašom mlijeka.

Zašto bismo trebali konzumirati natopljene bademe?

Korica badema sadrži tanin, koji inhibira apsorpciju hranjivih tvari. Zbog toga je konzumacija badema manje korisna. Bademe je lako oguliti kada su malo namočeni u mlakoj vodi. Natopljene i oguljene bademe također možete koristiti i za pripremu bademovog mlijeka.

Jesu li bademi otrovni?

Postoje dvije različite vrste badema – slatki i gorki bademi. Gorki badem ima mnoga ljekovita svojstva, tako da se koristi kao ulje koje djeluje kao prirodni anestetik tijekom operacije. Ipak, gorki su bademi vrlo opasni jer sadrže glikozid amigdalin koji je otrovan. Kada se gorki bademi zagrijavaju, stvaraju cijanovodik koji može ubiti u trenu.

Bademi imaju veliku moć i kao rezultat toga moraju se konzumirati u granicama. Prekomjerna konzumacija može biti fatalna. Ako tražite zdrav način života, ne zaboravite bademe dodati u svoju redovitu prehranu.

Sve informacije u ovom članku služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene da budu zamjena za liječenje od zdravstvenog djelatnika.

To Top