Teletina, nježno i sočno meso koje potječe od mladih teladi, dugi niz godina je bila cijenjena namirnica u kulinarstvu diljem svijeta. Njena neodoljiva mekoća i delikatan okus čine je izvrsnim izborom za raznolike i ukusne obroke. Bilo da volite klasične recepte ili se želite upustiti u kreativno eksperimentiranje, svijet teletine nudi mnogo mogućnosti. U ovom članku ćemo vas provesti kroz deset neodoljivih recepata s teletinom koji će vas inspirirati da otkrijete nove okuse i uživate u pripremi ove prefinjene namirnice.
Od sočnih odrezaka do mirisnih gulaša i egzotičnih curryja, ovdje ćete pronaći ideje za svaku prigodu. Pripremite se da zadovoljite svoje nepce i istražite svu raznolikost koju teletina nudi.
Teletina s povrćem u pećnici
Sastojci:
- 700 g teletine od buta
 - 2 šargarepe, narezane na kolutove
 - 2 krumpira, narezana na kolutove
 - 1 luk, narezan na tanke kolutove
 - 3 češnja češnjaka, usitnjena
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 - Svježi ružmarin i timijan
 
Priprema:
- Uključite pećnicu na 180°C.
 - Teletinu posolite, popaprite i stavite u posudu za pečenje. Dodajte povrće i češnjak oko mesa.
 - Prelijte maslinovim uljem i pospite svježim začinima.
 - Pecite 45-60 minuta ili dok teletina ne bude pečena do željenog stupnja (oko 55°C za srednje pečenu).
 - Izvadite iz pećnice, pustite da odmara nekoliko minuta, narežite na tanke šnite i poslužite.
 
Teleća pečenka s krompirom
Sastojci:
- 1 kg teleće pečenke
 - 1 kg krompira, oguljenog i narezanog na kolutove
 - 4 češnja češnjaka, usitnjena
 - Maslinovo ulje
 - Svježi ružmarin i timijan
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
 - U velikoj posudi, pomiješajte krompir, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i svježe začine.
 - Režite male rupice u telećoj pečenki i stavite je na krompir.
 - Pecite oko 1,5 do 2 sata, povremeno prelijevajući meso sa sokom od pečenja, dok meso ne bude sočno i krompir hrskav.
 - Izvadite iz pećnice, narežite i poslužite sa sočnim krompirom.
 
Teleći ragu
Sastojci:
- 500 g teleće kareće teletine, narezane na kockice
 - 2 šalice crnog luka, nasjeckanog
 - 2 šalice mrkve, narezane na kolutove
 - 2 šalice celera, nasjeckanog
 - 3 češnja češnjaka, usitnjena
 - 1 šalica crnog vina
 - 2 šalice pilećeg temeljca
 - 2 lovorova lista
 - 2 grančice svježeg timijana
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U velikoj loncu, zagrijte maslinovo ulje i pržite teletinu dok ne poprimi smeđu boju. Izvadite iz lonca i stavite na stranu.
 - Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak u isti lonac i dinstajte dok povrće ne omekša.
 - Vratite teletinu u lonac, dodajte vino, pileći temeljac, lovorov list i timijan.
 - Smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno 2-3 sata dok se meso ne raspadne.
 - Poslužite s kuhinjskim tjesteninom ili pire krumpirom.
 
Teletina s umakom od gljiva
Sastojci:
- 4 teleća odreska
 - 200 g šampinjona, narezanih na listiće
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 1 šalica pilećeg temeljca
 - 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
 - Maslac
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U velikoj tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
 - Dodajte gljive i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
 - Dolijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, a zatim kuhajte dok se umak ne zgusne.
 - Vratite odreske u tavu, prelijte umakom, posolite i popaprite po ukusu i kuhajte još nekoliko minuta dok se meso ne zagrije.
 - Poslužite odreske prelivenim umakom od gljiva.
 
Teleći gulaš
Sastojci:
- 700 g teleće kareće teletine, narezane na kocke
 - 2 luk
 - 2 paprike, narezane na trakice
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 2 žlice paprike u prahu
 - 1 šalica rajčice iz konzerve
 - 1 šalica goveđeg temeljca
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U velikom loncu, zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
 - Dodajte teletinu i pržite dok meso ne poprimi smeđu boju.
 - Dodajte papriku, papriku u prahu, rajčicu i temeljac.
 - Smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 1,5 do 2 sata ili dok meso ne postane nježno i umak zgusne.
 - Poslužite s kuhinjskim tjesteninom ili palentom.
 
Teletina s umakom od senfa i meda
Sastojci:
- 4 teleća odreska
 - 2 žlice senfa
 - 2 žlice meda
 - 2 žlice maslaca
 - 1/2 šalice pilećeg temeljca
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte senf, med, temeljac, sol i papar. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
 - Vratite odreske u tavu i prelijte umakom.
 - Kuhajte još nekoliko minuta dok se meso ne zagrije i umakom obloži odreske.
 - Poslužite s prilogom po želji, na primjer, s kuhanim krumpirom ili povrćem.
 
Teletina s limunom i kaparima
Sastojci:
- 4 teleća odreska
 - Sok od 2 limuna
 - 2 žlice kapara
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 2 žlice maslaca
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac u tavi.
 - Pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte češnjak, limunov sok i kapare. Kuhajte nekoliko minuta dok umak ne postane aromatičan.
 - Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
 - Poslužite odreske prelivenim umakom od limuna i kapara.
 
Teleći ražnjići s povrćem
Sastojci:
- 500 g teleće kareće teletine, narezane na kocke
 - 1 crvena paprika, narezana na kockice
 - 1 žuta paprika, narezana na kockice
 - 1 crveni luk, narezan na kolutove
 - Marinada: maslinovo ulje, sok od limuna, svježi začini, sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- Marinirajte kareću teletinu u mješavini maslinovog ulja, soka od limuna, svježih začina, soli i papra najmanje 30 minuta.
 - Napravite ražnjiće tako da naizmjence nizate teletinu, papriku i luk.
 - Pecite ražnjiće na roštilju ili tavi dok meso ne bude pečeno do željene unutarnje temperature (oko 55°C za srednje pečeno).
 - Poslužite sa svježim povrćem ili prilogom po izboru.
 
Teletina sa šampinjonima i bijelim vinom
Sastojci:
- 4 teleća odreska
 - 200 g šampinjona, narezanih na listiće
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 1 šalica bijelog vina
 - 1/2 šalice pilećeg temeljca
 - 2 žlice maslaca
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
 - Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
 - Dolijte bijelo vino i pustite da provrije.
 - Dodajte pileći temeljac, sol i papar, te kuhajte dok se umak ne zgusne.
 - Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
 - Poslužite sa svježim začinima i prilogom po izboru.
 
Teleći stroganoff
Sastojci:
- 500 g teleće kareće teletine, narezane na trakice
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 200 g šampinjona, narezanih na listiće
 - 2 žlice senfa
 - 2 žlice konjaka
 - 1 šalica vrhnja za kuhanje
 - Maslac
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite luk dok ne postane staklast.
 - Dodajte teletinu i pržite dok ne dobije smeđu boju. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
 - Dodajte senf i konjak, pa pustite da alkohol ispari.
 - Vratite teletinu u tavu i prelijte vrhnjem za kuhanje.
 - Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
 - Poslužite s rižom ili tjesteninom po želji.
 
Teletina s umakom od maslaca i limuna
Sastojci:
- 4 teleća odreska
 - 4 žlice maslaca
 - Sok od 1 limuna
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - Svježi peršin, nasjeckan
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac u tavi.
 - Pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte češnjak i pržite ga kratko.
 - Dodajte sok od limuna, sol, papar i svježi peršin.
 - Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
 - Poslužite sa svježim povrćem ili prilogom po izboru.
 
Teleća jetra s lukom i vinom
Sastojci:
- 500 g telećih jetara
 - 2 luka, nasjeckana
 - 1/2 šalice bijelog vina
 - 2 žlice maslaca
 - Brašno za posipanje
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- Posolite i popaprite jetre, a zatim ih lagano uvaljajte u brašno.
 - Zagrijte maslac u tavi i pržite jetre dok ne budu smeđe s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
 - Dolijte bijelo vino i kuhajte dok se umak ne reducira.
 - Vratite jetre u tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zagriju.
 - Poslužite s pire krumpirom ili palentom.
 
Teletina sa senfom i medom
Sastojci:
- 4 teleća kotleta
 - 2 žlice senfa
 - 2 žlice meda
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U maloj zdjelici, pomiješajte senf, med, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
 - Marinirajte kotlete u ovoj mješavini najmanje 30 minuta.
 - Zagrijte roštilj ili tavu i pecite kotlete dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
 - Poslužite s prilogom po izboru.
 
Teleća juha s povrćem
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa za juhu
 - 2 mrkve, narezane na kolutove
 - 2 krumpira, narezana na kockice
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 2 litre vode
 - Sol i papar po ukusu
 - Svježi peršin, nasjeckan
 
Priprema:
- Stavite teleće meso u veliki lonac s vodom i pustite da proključa. Skidajte pjenu koja se pojavi na površini.
 - Dodajte luk, češnjak, mrkve i krumpire u lonac.
 - Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša i povrće postane mekano.
 - Posolite i popaprite po ukusu, pospite svježim peršinom i poslužite toplu juhu.
 
Teletina s pire krumpirom i povrćem
Sastojci:
- 500 g teletine, narezane na kocke
 - 3 krumpira, narezana na kolutove
 - 2 šargarepe, narezane na kolutove
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - Maslac
 - Sol i papar po ukusu
 - Mlijeko po potrebi
 
Priprema:
- Kuhajte krumpire, šargarepe i teletinu u slanoj vodi dok ne budu mekani.
 - U tavi, zagrijte maslac i pržite luk i češnjak dok ne budu mekani.
 - Ocijedite vodu s povrća i mesa, a zatim ih stavite u zdjelu.
 - Dodajte maslac, sol, papar i malo mlijeka, pa miješajte dok ne dobijete pireaste konzistencije.
 - Poslužite kao prilog uz meso po izboru.
 
Teleći curry s kokosovim mlijekom
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa, narezanog na trakice
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 1 žlica crvene curry paste
 - 1 šalica kokosovog mlijeka
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 - Svježi korijander, nasjeckan
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu mekani.
 - Dodajte teleće meso i pržite dok ne dobije smeđu boju.
 - Dodajte curry pastu i kuhajte nekoliko minuta.
 - Dolijte kokosovo mlijeko, sol i papar. Kuhajte dok meso ne omekša i umak se zgusne.
 - Poslužite s kuhanim rižom i posipajte svježim korijanderom.
 
Teletina punjena špinatom i sirom
Sastojci:
- 4 teleća prsa
 - 2 šalice svježeg špinata
 - 1 šalica svježeg sira
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslinovo ulje i pržite češnjak dok ne zamiriše.
 - Dodajte špinat i pržite dok ne povene.
 - Maknite s vatre, dodajte svježi sir, sol i papar te dobro promiješajte.
 - Zarežite teleća prsa po sredini i napunite smjesom od špinata i sira.
 - Pecite u pećnici na 180°C oko 25-30 minuta ili dok meso ne bude pečeno do željene unutarnje temperature.
 - Poslužite uz prilog po izboru.
 
Teletina s crvenim vinom i pečenim grožđem
Sastojci:
- 4 teleća odreska
 - 1 šalica crvenog vina
 - 1 šalica grožđa
 - 2 žlice maslaca
 - Svježi timijan
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
 - Maknite odreske iz tave i stavite ih na stranu.
 - Dodajte crveno vino u tavu i kuhajte dok se umak ne reducira.
 - Dodajte grožđe i timijan te kuhajte još nekoliko minuta.
 - Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
 - Poslužite s prilogom po izboru.
 
Teletina u sosu od gljiva i vrhnja
Sastojci:
- 500 g teleće teletine, narezane na trakice
 - 200 g šampinjona, narezanih na listiće
 - 1 luk, sitno nasjeckan
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - 1/2 šalice pilećeg temeljca
 - 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
 - 2 žlice maslaca
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite teletinu dok ne dobije smeđu boju. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.
 - Dodajte luk i češnjak u istu tavu te pržite dok ne omekšaju.
 - Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
 - Dolijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, sol i papar. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
 - Vratite teletinu u tavu i kuhajte još nekoliko minuta.
 - Poslužite s tjesteninom ili rižom.
 
Teletina u umaku od roquefort sira
Sastojci:
- 4 teleća fileta
 - 100 g roquefort sira
 - 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
 - 2 češnja češnjaka, usitnjena
 - Maslinovo ulje
 - Sol i papar po ukusu
 
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje i pržite filete dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
 - Izvadite filete iz tave i stavite na stranu.
 - U istoj tavi, dodajte češnjak i pržite ga dok ne zamiriše.
 - Dodajte roquefort sir i vrhnje za kuhanje, pa miješajte dok se sir ne otopi i umak ne postane glatke teksture.
 - Vratite filete u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
 - Poslužite uz prilog po izboru.
 
Teletina je namirnica koja nudi bezbroj mogućnosti za pripremu ukusnih i raznovrsnih jela. Kroz ovih dvadeset recepata, dobili ste inspiraciju za stvaranje gastronomskih remek-djela kod kuće, bilo da pripremate obrok za obitelj, prijatelje ili se želite samo počastiti nečim posebnim. Bez obzira jeste li zaljubljenik u klasične okuse ili ste skloni eksperimentiranju s različitim začinima i stilovima kuhanja, teletina pruža temelj za nevjerojatno raznolike okuse.
Osim što je ukusna, teletina je također bogat izvor proteina i važnih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Ovi recepti prilagođavaju se različitim okusima i preferencijama, tako da svatko može pronaći nešto što će mu se svidjeti.
Neovisno o tome jeste li iskusni kuhar ili tek početnik u kuhinji, nadamo se da će vam ovi recepti olakšati pripremu ukusnih jela s teletinom. Isprobajte ih, prilagodite svojim preferencijama i uživajte u svakom zalogaju. Teletina nikada nije bila tako primamljiva i dostupna za pripremu različitih jela koja će oduševiti vaše nepce.