Voćni kolači omiljena su i tradicionalna slastica u kojoj se stoljećima uživa u raznim kulturama diljem svijeta. Ovi voćni kolači poznati su po svojoj bogatoj i gustoj teksturi, kao i prepoznatljivoj kombinaciji kandiranog i sušenog voća, orašastih plodova i začina. Dok voćni kolači često imaju pomalo razdornu reputaciju zbog svoje guste i ponekad pitke prirode, oni kao ukusni deserti zauzimaju posebno mjesto u blagdanskim tradicijama i proslavama.
Voćni kolači – najbolji recepti
U nastavku vam donosimo petnaest detaljnih recepata za voćne kolače, svaki sa svojim jedinstvenim zaokretom i profilom okusa.
1. Klasični božićni voćni kolač
Sastojci:
- 2 šalice miješanog kandiranog voća (višnje, limun i ananas)
- 1 šalica grožđica
- 1 šalica ribiza
- 1 šalica nasjeckanih oraha oraha
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 šalice ruma ili rakije (za namakanje)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C te namastite i pobrašnite tepsiju.
U velikoj zdjeli miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine.
Ubacite kandirano voće, grožđice, ribizle i nasjeckane pekan orahe.
Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Dok je kolač još topao, izbušite ga štapićem i pokapajte rumom ili rakijom. Neka se potpuno ohladi prije posluživanja. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
2. Voćni kolač od južnog pekana
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanih oraha oraha
- 1 šalica nasjeckanih datulja
- 1 šalica nasjeckanih kandiranih višanja
- 1 šalica kandiranog ananasa, narezanog na kockice
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice mlaćenice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:
Prethodno zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za pečenje kruha.
U zdjelu pomiješajte nasjeckane pekan orahe, datulje, trešnje i ananas s 1/4 šalice brašna.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro umutite nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno, prašak za pecivo i sol.
Dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca u serijama, naizmjenično s mlaćenicom i na kraju sa suhim sastojcima. Umiješajte ekstrakt vanilije.
Umiješajte smjesu voća i orašastih plodova.
Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i pecite 70-80 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se ohladi u tavi 10 minuta prije nego što je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
3. Veganski voćni kolač bez glutena
Sastojci:
- 1 1/2 šalice mješavine brašna bez glutena
- 1/2 šalice bademovog brašna
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice soli
- 1/2 šalice nezaslađenog umaka od jabuka
- 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 1/2 šalice miješanog suhog voća (grožđice, marelice, brusnice, itd.)
- 1/2 šalice nasjeckanih orašastih plodova (npr. bademi, orasi)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte bezglutensko brašno, bademovo brašno, kokosov šećer, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
U drugoj zdjeli pomiješajte umak od jabuka, otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, bademovo mlijeko i ekstrakt vanilije.
Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok se dobro ne sjedine.
Umiješajte miješano suho voće i nasjeckane orašaste plodove.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 45-55 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
4. Karipska rum torta (crna torta)
Sastojci:
- 2 šalice miješanog suhog voća (grožđice, ribizli, suhe šljive, itd.)
- 1 šalica tamnog ruma
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevene pimente
- 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice melase
Upute:
Izmiješano suho voće u zdjeli namačite u tamnom rumu najmanje 24 sata uz povremeno miješanje.
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite tepsiju.
U velikoj zdjeli miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro umutite nakon svakog dodavanja.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i muškatni oraščić.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu, miksajući dok se ne sjedine.
Umiješajte namočenu mješavinu suhog voća, ekstrakt vanilije i melasu.
Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se ohladi nekoliko minuta prije nego što ga izvadite iz posude. Kad se potpuno ohladi, možete ga čvrsto zamotati i čuvati nekoliko tjedana kako bi se okusi stopili.
5. Voćni kolač od čokolade i trešnje
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanih kandiranih višanja
- 1 šalica nasjeckanih suhih višanja
- 1 šalica poluslatkih komadića čokolade
- 1 šalica nasjeckanih oraha oraha
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 1 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/4 šalice kakaa u prahu
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice rakije od višanja (po želji)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjelu pomiješajte kandirane trešnje, sušene trešnje, komadiće čokolade i nasjeckane pekan orahe s 1/4 šalice brašna da ih prekrijete.
U zasebnoj zdjeli miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U drugoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu naizmjenično s mlijekom, počevši i završavajući sa suhim sastojcima.
Umiješajte smjesu od višanja i čokolade.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Po želji premažite vrh rakijom od višanja dok je još topao za dodatni okus. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
6. Tropski voćni kolač
Sastojci:
- 1 šalica osušenog manga, nasjeckanog
- 1 šalica sušenog ananasa, nasjeckanog
- 1/2 šalice naribanog kokosa
- 1 šalica nasjeckanih oraha makadamije
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta kokosa
- 1/4 šalice ruma ili kokosovog ruma (za namakanje)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte sušeni mango, sušeni ananas, nasjeckani kokos i orahe makadamije.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine. Umiješajte ekstrakt kokosa.
Umiješajte mješavinu tropskog voća i orašastih plodova.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Dok je kolač još topao, premažite vrh rumom ili rumom od kokosa za divan tropski štih.
7. Voćni kolač sa začinima od citrusa
Sastojci:
- 1 šalica miješane kandirane kore citrusa (naranča, limun, limeta)
- 1 šalica suhih brusnica
- 1 šalica nasjeckanih badema
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- kora 1 naranče i 1 limuna
- 1/4 šalice soka od naranče
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte kandiranu koricu citrusa, sušene brusnice i nasjeckane bademe.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i koricu citrusa.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine. Umiješajte sok od naranče.
Umiješajte smjesu citrusa, brusnica i badema.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da se ohladi prije posluživanja. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
8. Bourbon pecan voćni kolač
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanih oraha oraha
- 1 šalica burbona
- 1 šalica miješanog kandiranog voća (višnje, limun i ananas)
- 1 šalica zlatnih grožđica
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite tepsiju.
U zdjeli pomiješajte nasjeckane pekan orahe i burbon. Pustite ih da se namaču najmanje sat vremena ili preko noći.
U drugu zdjelu pomiješajte kandirano voće i zlatne grožđice s 1/4 šalice brašna.
U zasebnoj zdjeli miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U zdjeli pomiješajte preostalo brašno, prašak za pecivo, sol i začine.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine.
Umiješajte namočene pecan orahe i mješavinu burbona, a zatim kandirano voće i grožđice.
Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se ohladi u tepsiji 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
9. Voćni kolač od smokava i datulja
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanih suhih smokava
- 1 šalica nasjeckanih datulja
- 1 šalica nasjeckanih oraha
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 šalice soka od naranče
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte nasjeckane suhe smokve, datulje i orahe.
U drugoj posudi miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začine.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine. Umiješajte sok od naranče.
Umiješajte smjesu smokava, datulja i oraha.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Neka se ohladi prije posluživanja. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
10. Voćni kolač od ananasa
Sastojci:
- 1 konzerva kolutića ananasa, ocijeđenog
- 1/4 šalice višanja maraskina
- 1/2 šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 šalice soka od ananasa
Upute:
Zagrijte pećnicu na 175°C i namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Na dno tepsije posložite kolutove ananasa i višnje maraskino.
U zdjeli miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i začine.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine. Umiješajte sok od ananasa.
Pažljivo rasporedite tijesto preko ananasa i višanja.
Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se kolač malo ohladi, a zatim ga preokrenite na tanjur za posluživanje. Ananas i trešnje bit će na vrhu.
11. Voćni kolač od medenjaka
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanog kandiranog đumbira
- 1 šalica nasjeckanih suhih marelica
- 1 šalica nasjeckanih oraha oraha
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica melase
- 1 šalica smeđeg šećera
- 4 velika jaja
- 2 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 šalice mlaćenice
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite tepsiju.
U zdjeli pomiješajte nasjeckani kandirani đumbir, suhe marelice i pekan orahe.
U loncu zagrijte melasu dok ne postane rijetka i sipka, ali ne vrije.
U drugoj posudi miksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i začine.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu naizmjenično s mlaćenicom, počevši i završivši sa suhim sastojcima.
Umiješajte melasu.
Umiješajte mješavinu đumbira, marelice i pekan oraha.
Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Pustite da se ohladi u tepsiji 10 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
12. Nutella Swirl voćni kolač
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanog miješanog suhog voća (grožđice, ribizle, marelice, itd.)
- 1 šalica nasjeckanih lješnjaka
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice Nutelle ili namaza od čokoladnih lješnjaka
- 1/4 šalice mlijeka
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte nasjeckano suho voće i lješnjake.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine.
Umiješajte mlijeko.
Ulijte polovicu tijesta u pripremljeni kalup za kruh.
Nutellu malo zagrijte u mikrovalnoj pećnici i pokapajte je po tijestu u tavi.
Dodajte preostalo tijesto na vrh sloja Nutelle.
Nožem lagano provucite Nutellu kroz tijesto.
Pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite voćni kolač da se ohladi prije posluživanja.
13. Voćni kolač od maline i badema
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanih suhih malina
- 1 šalica nasjeckanih badema
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice ekstrakta badema
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice džema od malina
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte nasjeckane suhe maline i nasjeckane bademe.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine. Umiješajte ekstrakt badema.
Umiješajte mlijeko.
Ulijte polovicu tijesta u pripremljeni kalup za kruh.
Malo zagrijte džem od malina u mikrovalnoj pećnici i pokapajte ga po tijestu u tavi.
Dodajte preostalo tijesto na vrh sloja džema.
Nožem nježno promiješajte džem kroz tijesto.
Pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da se ohladi prije posluživanja. Uživajte u ovom voćnom kolaču!
14. Amaretto voćni kolač od trešnje i badema
Sastojci:
- 1 šalica suhih višanja
- 1 šalica nasjeckanih badema
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice ekstrakta badema
- 1/4 šalice amaretto likera
- 1/4 šalice mlijeka
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte sušene višnje i nasjeckane bademe.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine. Umiješajte ekstrakt badema.
Umiješajte amaretto i mlijeko.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh.
Pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da se ohladi prije posluživanja.
15. Mocha čokoladni voćni kolač
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanog miješanog suhog voća (marelice, smokve, datulje, itd.)
- 1 šalica nasjeckane tamne čokolade
- 1 šalica nasjeckanih oraha
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 1 šalica granuliranog šećera
- 4 velika jaja
- 1 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1/4 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 1/4 šalice mlijeka
Upute:
Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite i pobrašnite kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte nasjeckano miješano suho voće, tamnu čokoladu i orahe.
U drugoj posudi miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
U zasebnoj zdjeli prosijte zajedno brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Dodajte suhe sastojke u mokru smjesu, naizmjenično sa kuhanom kavom i mlijekom. Počnite i završite sa suhim sastojcima.
Umiješajte pomiješano suho voće, čokoladu i orahe.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh.
Pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da se ohladi prije posluživanja.
Naravno, u ove recepte za voćne kolače možete ubaciti neke vlastite namirnice i napraviti neke izmjene prema vlastitim željama ili željama vaših gostiju. Kako god bilo, nadamo se da ćete uživati u izradi ovih ukusnih voćnih kolača!