Život

Najbolja variva: Top 14 najukusnijih recepata

Najbolja variva: Top 14 najukusnijih recepata

Variva su vrhunska ugodna hrana za hladno vrijeme. Bez obzira na to volite li nešto klasično ili možda nešto bogatije, donosimo vam čak 14 recepata za najukusnija variva.

Najbolja variva
Shutterstock

Recepti za najbolja variva

Bakalar i chorizo varivo

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 velika glavica luka sitno nasjeckana
  • 200 g choriza za kuhanje nasjeckanog na sitne komadiće
  • 400g konzerve nasjeckanih rajčica
  • 4 fileta bakalara
  • 400 g limenke maslačnog graha, ocijeđenog
  • ½ malog pakiranja peršina, grubo nasjeckanog

Priprema:

KORAK 1

Za varivo u dubljoj tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta dok ne počne omekšavati. Dodajte chorizo i kuhajte još nekoliko minuta da pusti ulje. Premažite luk u chorizo ulju, a zatim dodajte rajčice. Napunite limenku vodom i prevrnite i nju. Začinite i prokuhajte.

KORAK 2

Nakon što prokuha, začinite filete bakalara i ubacite u tavu. Smanjite vatru i lagano pirjajte oko 7 minuta. Lagano umiješajte maslac i kuhajte još 1-2 minute dok se ne zagrije. Pospite peršinom i poslužite u zdjelicama.

Goveđe varivo

Sastojci:

  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 2 štapića celera, sitno nasjeckana
  • 2 žlice uljane repice
  • 3 mrkve prepolovite i narežite na kockice
  • 2 lista lovora
  • ½ pakiranja majčine dušice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 2 goveđe temeljne kocke ili temeljac
  • 900 g govedine za pirjanje kao što je skirt, kupite cijeli komad i sami ga narežite na veće komade ili kupite gotovo narezano na kockice
  • 2 žličice kukuruznog brašna (po želji)
  • ½ male vezice peršina, nasjeckanog
  • puterasta kaša, za posluživanje (po želji)

Priprema:

KORAK 1

Pržite luk i celer na 1 žlici ulja na laganoj vatri dok ne počnu omekšavati – oko 5 min. Dodajte mrkvu, lovor i majčinu dušicu, pržite 2 minute, umiješajte pire i Worcestershire umak, dodajte 600 ml kipuće vode, promiješajte i sve prebacite u lonac. Izmrvite preko kocki temeljca ili dodajte lonce za temeljac i promiješajte pa začinite paprom (nemojte dodavati sol jer temeljac može biti slan).

KORAK 2

Očistite tavu i pržite govedinu na preostalom ulju u porcijama dok dobro ne porumeni, a zatim stavite svaku porciju u sporo kuhalo. Kuhajte na laganoj vatri 8-10 sati, ili na jakoj oko 4 sata.

KORAK 3

Ako želite zgusnuti varivo, pomiješajte kukuruzno brašno s malo hladne vode da dobijete tijesto, a zatim umiješajte 2 žlice tekućine iz kuhala. Vratite u lonac za sporo kuhanje, promiješajte i kuhajte još 30 minuta na visokoj temperaturi. Umiješajte peršin i ponovno začinite po ukusu. Poslužite uz kašu po želji. Varivo ostavite da se ohladi prije zamrzavanja.

Varivo od graha i halumija

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk narezan na tanke ploške
  • 1 crvena paprika, tanko narezana
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • 3 žlice pesta od crvenog čilija, pesta od sušenih rajčica ili veganske alternative
  • 1 puna žličica mljevenog korijandera
  • 400g limenke miješanog graha, ocijediti i isprati
  • 400g konzerve nasjeckanih rajčica
  • ½ x 250 g bloka halloumija, narezanog na kriške
  • ½ male vezice korijandera, sitno nasjeckanog
  • kruh s češnjakom, za posluživanje (po želji)

Priprema:

KORAK 1

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte luk i papar, zajedno s prstohvatom soli i pržite 10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte češnjak, pesto i mljeveni korijander te kuhajte 1 min. Dodajte grah i rajčice zajedno s ½ limenke vode, zatim pustite da provrije i kuhajte nepoklopljeno 10 minuta.

KORAK 2

Dodajte preostalo ulje u zasebnu tavu na srednje jakoj vatri. Pržite halloumi 2 minute sa svake strane ili dok ne porumene.

KORAK 3

Kušajte grah za začin, a zatim žlicom stavljajte u duboke zdjelice. Prelijte halloumijem i pospite nasjeckanim korijanderom. Ako želite poslužite s kruhom i češnjakom.

Najbolja variva
Shutterstock

Goveđi ragu

Sastojci:

  • 2 štapića celera, debelo narezana
  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 2 velike mrkve, prepolovljene po dužini pa vrlo krupno narezane
  • 5 listova lovora
  • 2 grančice timijana, 1 cijela i 1 ubrani list
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 2 goveđe temeljne kocke, izmrvljene
  • 850 g goveđeg mesa za dinstanje (dobro stoje perjanice ili prsa), narezana na lijepe velike komade

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 160C/140C ventilator/plin 3 i stavite kuhalo za vodu.

KORAK 2

U vatrostalnu posudu s 1 žlicom biljnog ulja i 1 žlicom maslaca stavite 2 deblje narezana štapića celera, 1 nasjeckani luk, 2 sitno narezane mrkve, 5 listova lovora i 1 cijelu grančicu timijana.

KORAK 3

Omekšajte na 10 minuta, zatim umiješajte 2 žlice glatkog brašna dok više ne bude prahasto, a zatim 2 žlice pirea od rajčice, 2 žlice Worcestershire umaka i 2 izmrvljene kocke goveđeg temeljca.

KORAK 4

Postupno umiješajte 600 ml vruće vode, zatim dodajte 850 g goveđeg mesa i pustite da lagano kuha.

KORAK 5

Poklopite i stavite peći na 2 sata i 30 minuta, zatim otklopite i pecite 30 minuta – još 1 sat dok meso ne omekša i varivo se zgusne.

KORAK 6

Ukrasite ubranim listićima preostale grančice timijana.

Kremasti pileći paprikaš

Sastojci:

  • 3 poriluka prepoloviti i sitno narezati
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 8 malih pilećih bataka
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 75 g crème fraîche
  • 200 g smrznutog graška
  • 3 žlice suhih ili svježih krušnih mrvica
  • mala vezica peršina, sitno nasjeckanog

Priprema:

KORAK 1

Za varivo u vatrostalnu posudu na laganoj vatri stavite poriluk i ulje, dodajte maslac i sve lagano kuhajte 10 minuta ili dok poriluk ne omekša.

KORAK 2

Stavite piletinu, s kožom prema dolje, u veliku neprianjajuću tavu na srednje jaku vatru, pecite dok kožica ne porumeni, zatim okrenite i zapecite drugu stranu. Ne bi vam trebalo ulje, ali ako se koža počne lijepiti, dodajte malo. Dodajte piletinu u poriluk, ostavite masnoću u tavi.

KORAK 3

U jelo dodajte temeljac i zakuhajte, dobro začinite, poklopite i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Umiješajte senf, crème fraîche i grašak te pustite da lagano kuha. Trebalo bi imati prilično malo umaka.

KORAK 4

Kada ste spremni za posluživanje, stavite roštilj. Pomiješajte krušne mrvice i peršin, pospite ih po piletini i pecite na roštilju dok ne porumeni.

Najbolja variva
Shutterstock

Somerset varivo s kašom od cheddara i peršina

Sastojci:

  • 1 žlica ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 veća mrkva, sitno nasjeckana
  • 1 poriluk, nasjeckan
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 400g konzerve nasjeckane rajčice
  • 200 g maslac grah, ocijeđen
  • 400g limenke flageolet graha, ispranog i ocijeđenog
  • 200 ml suhog jabukovače, ili dodatni temeljac
  • 250 ml temeljca od povrća
  • nekoliko grančica majčine dušice, samo listovi
  • kaša od cheddara i peršina
  • 2 kobasice
  • 1 žličica maslinovog ulja po porciji

Priprema:

KORAK 1

U većoj tavi zagrijte ulje i pržite luk, češnjak, mrkvu i poriluk dok ne omekšaju, ali ne dobiju boju. Dodajte pire od rajčice, nasjeckane rajčice, mahunarke, flažolet grah, jabukovaču (ako koristite), temeljac i majčinu dušicu te pirjajte 15-20 minuta dok se varivo ne zgusne i povrće ne omekša.

KORAK 2

U međuvremenu, ako u bilo koji dio dodajete kobasice, svaku kobasicu narežite na 3-4 komada. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite komadiće 5 minuta, zatim umiješajte odgovarajuće dijelove variva i lagano pirjajte preostalo vrijeme kuhanja.

Marokansko pileće varivo

Sastojci:

  • velika šaka badema u listićima
  • 1 žlica gheeja
  • 2 glavice crvenog luka sitno narezane
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • komadić đumbira veličine palca (oko 40 g), neoguljen ako je organski, sitno nariban
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ dimljene slatke paprike
  • 4 pileća batka s kožom
  • 2 crvene paprike narezane na tanke trakice
  • 1 veliki limun, izrezan na 6 debelih kriški
  • šaka zelenih maslina bez koštica
  • 250 ml bezglutenskog pilećeg temeljca ili juhe od kostiju
  • 4 otkoštene datulje ili suhe marelice nasjeckane
  • mali prstohvat čilija u prahu ili 1 svježi, crveni čili, nasjeckani (po želji)
  • 150 g zelenih mahuna, prepolovljenih
  • šaka svježeg korijandera, nasjeckanog
  • šaka svježeg peršina, nasjeckanog

Priprema:

KORAK 1

U velikoj, suhoj tavi lagano tostirajte bademe 2 minute dok ne porumene – ne skidajte pogled s njih jer lako zagore – a zatim ih ostavite sa strane.

KORAK 2

U istoj tavi zagrijte ghee i lagano kuhajte luk 8 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak, đumbir i začine te pržite još 1 min.

KORAK 3

Dodajte pileće batake, s kožom prema dolje, i kuhajte dok kožica ne postane zlatna i hrskava, zatim okrenite i kuhajte dok lagano ne poprime zlatnu boju s mesnate strane.

KORAK 4

Dodajte crvenu papriku, kriške limuna, masline, temeljac ili juhu od kostiju i datulje ili marelice (i čili, ako koristite). Pirjajte poklopljeno oko 40 minuta dok se piletina ne skuha.

KORAK 5

Ako vam se čini da je varivo previše vodenast, skinite poklopac i ostavite da se malo reducira. Ako je varivo pregusto, dodajte još nekoliko žlica vode.

KORAK 6

Dodajte zelene mahune tijekom posljednje 4 minute kuhanja. Začinite po želji i po vrhu stavite korijander, peršin i pržene bademe za posluživanje.

Najbolja variva
Shutterstock

Španjolska mesna okruglica i varivo od graha na maslacu

Sastojci:

  • 350 g mljevene nemasne svinjetine
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 veliki crveni luk, nasjeckan
  • 2 paprike, narezane, bilo koje boje
  • 3 zgnječena češnja češnjaka
  • 1 žlica slatke dimljene paprike
  • 2 x 400g konzerve nasjeckane rajčice
  • 400 g limenke maslac grah, ocijeđen
  • 2 žličice zlatnog šećera
  • mala vezica peršina, nasjeckanog
  • hrskavi kruh, za posluživanje (po želji)

Priprema:

KORAK 1

Začinite svinjetinu, miješajući je rukama, zatim oblikujte male mesne okruglice. Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte mesne okruglice i kuhajte 5 minuta, dok ne porumene. Gurnite na jednu stranu tave i dodajte luk i papriku. Kuhajte još 5 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, zatim umiješajte češnjak i papriku. Sve miješajte u tavi 1 min, a zatim dodajte rajčice. Pokrijte poklopcem i pirjajte 10 min.

KORAK 2

Otklopite varivo, umiješajte grah, šećer i malo začina, pa pirjajte još 10 minuta bez poklopca. Neposredno prije posluživanja umiješajte peršin. Poslužite s hrskavim kruhom za umakanje, ako želite.

Varivo od mahunarki i choriza

Sastojci:

  • 200g choriza za kuhanje
  • 2 x 400g konzerve nasjeckane rajčice
  • 2 x 400 g limenke ocijeđenog graha od maslaca
  • 1 posuda svježeg pesta ili pesto u staklenci od 130 g

Priprema:

KORAK 1

Narežite chorizo i stavite ga u veliki lonac na srednje jaku vatru. Lagano pržite 5 minuta ili dok ne počne dobivati tamno smeđu boju. Dodajte rajčice i mahune, zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Promiješajte pesto, lagano začinite i razlijte u četiri zdjelice.

Chorizo, orzo i ljetno varivo od kukuruza šećerca

Sastojci:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • vezica mladog luka narezana na ploške, odvojeni zeleni i bijeli dijelovi
  • 1 crvena paprika, narezana na sitne kockice
  • 50 g choriza, narezanog na male kockice
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 75 g orza
  • ½ žličice dimljene paprike
  • 200g konzerve kukuruza šećeraca, ocijeđenog
  • 1 velika rajčica, nasjeckana
  • 350 ml malo slanog pilećeg ili povrtnog temeljca
  • ½ male vezice nasjeckanog peršina
  • ½ limuna, bez korice i soka

Priprema:

KORAK 1

U dubljoj tavi zagrijte ulje i pržite bijele dijelove mladog luka, paprike i chorizo 8 minuta, dok paprike ne omekšaju, a chorizo ne porumeni.

KORAK 2

Umiješajte češnjak, orzo, papriku, kukuruz šećerac i rajčicu te pržite još 2-3 minute. Ulijte temeljac. Pustite da zavrije i kuhajte 8-10 minuta uz često miješanje dok orzo ne omekša. Umiješajte peršin, zelene dijelove mladog luka te sok i koricu limuna.

Marokansko varivo od slanutka, tikve i cavolo nero

Sastojci:

  • 4 rajčice, prepolovljene
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 250 g butternut tikve, oguljene i nasjeckane na velike komade
  • 1 žlica listova majčine dušice
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 1 luk, narezan na ploške
  • 2 x 400g konzerve slanutka, ocijeđenog
  • 1 list lovora
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice kurkume
  • 1 žlica harise
  • 1l temeljca od povrća
  • 100 g fete, izmrvljene
  • 1 limun, očišćen od kore, zatim narezan na kriške
  • 2 žličice sjemena komorača
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 200 g cavolo nero, nasjeckanog
  • šaka svježeg lišća korijandera za posluživanje

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. Stavite rajčice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pokapajte ih s 2 žlice maslinovog ulja, začinite i pecite u pećnici 20 minuta ili dok ne omekšaju. Staviti na stranu.

KORAK 2

U međuvremenu u veliku tavu ulijte 2 žlice ulja i dodajte tikvicu, majčinu dušicu, češnjak i luk. Obilno začinite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta ili dok povrće ne počne omekšavati (ali ne da posmeđi).

KORAK 3

Dodajte rajčice, slanutak, lovor, mljevene začine i harissu. Začinite po želji i ulijte u temeljac. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 30-35 minuta dok se tekućina ne reducira.

KORAK 4

Stavite fetu u manju zdjelu i dodajte preostalo maslinovo ulje i koricu limuna. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

KORAK 5

Tostirajte sjemenke komorača u tavi 1 minutu, zatim ih lagano zdrobite batom i mužarom ili u zdjeli stražnjom stranom valjka za tijesto.

KORAK 6

U varivo dodajte mljeveni korijander i cavolo nero te kuhajte 2 minute. Stavite varivo u zdjelu i na vrh stavite mjericu fete, posipajte lišćem korijandera i sjemenkama komorača te malo začina. Poslužite s kriškama limuna sa strane.

Najbolja variva
Shutterstock

Dimljena tepsija od kobasica

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 1 veća stapka celera, sitno nasjeckana
  • 2 paprike (bilo koje boje), narezane na kockice
  • pakiranje 6 svinjskih kobasica (oko 400g)
  • 1 žličica slatke dimljene paprike
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice čili pahuljica
  • 2 x 400 g konzerve sjeckane rajčice
  • 400 g limenke cannellini graha, ocijeđenog
  • 250 g vrećice špinata (ili upotrijebite istu količinu kao i smrznutog)
  • 2 žlice svježih krušnih mrvica (ili smrznutih sa začinskim biljem)

Priprema:

KORAK 1

Stavite ulje u veliku vatrostalnu posudu na srednje jaku vatru i dodajte luk, kuhajući 5 minuta dok ne počne omekšati. Dodajte češnjak, celer i papriku i sve dobro promiješajte. Kuhajte još 5 minuta.

KORAK 2

Pojačajte vatru i dodajte kobasice. Kuhajte nekoliko minuta dok ne porumeni, zatim smanjite vatru na srednju, pospite začinima i dobro začinite. Prelijte rajčicu i pustite da lagano kuha. Poklopite i lagano pirjajte 40 minuta uz svako malo miješanje.

KORAK 3

Zagrijte roštilj na jako i otkrijte lonac. Dodajte grah i špinat i miješajte da se zagrije. Pospite preko krušnih mrvica i pecite na roštilju 2-3 minute dok ne postane zlatno i hrskavo.

Jednostavno riblje varivo

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 2 mrkve, narezane na kockice
  • 2 štapića celera, narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 poriluka narezana na tanke ploške
  • 400g konzerve nasjeckanih rajčica
  • 500 ml vrućeg ribljeg temeljca, zagrijanog na laganoj vatri
  • 2 fileta aljaške kolje bez kože (oko 200 g), odmrznute i narezane na komade
  • 85 g sirovih kraljevskih kozica bez ljuske

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte sjemenke komorača, mrkvu, celer i češnjak i kuhajte 5 minuta dok ne počnu mekšati. Dodajte poriluk, rajčice i temeljac, začinite i pustite da zavrije, zatim poklopite i pirjajte 15-20 minuta dok povrće ne omekša, a varivo se malo zgusne i reducira.

KORAK 2

Dodajte ribu, posipajte preko kozica i kuhajte još 2 minute dok lagano ne zakuha. Razlijte u zdjelice i poslužite sa žlicom.

Začinjeno varivo od janjećih ćufti

Sastojci:

  • 1 žlica ulja
  • 12 kupovnih janjećih okruglica
  • 1 luk, narezan na ploške
  • 2 velika zgnječena češnja češnjaka
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žlica harris ruže
  • 400g konzerve nasjeckanih rajčica
  • 200 ml maloslanog temeljca (janjećeg ili goveđeg)
  • 2 x 400g limenke slanutka
  • mala vezica peršina, sitno nasjeckanog
  • ½ male vezice metvice, nasjeckane
  • 50 g sjemenki nara

Priprema:

KORAK 1

U velikoj, plitkoj posudi ili dubljoj tavi zagrijte ulje. Dodajte mesne okruglice i pržite 3-4 minute, redovito okrećući, dok ne porumene. Izvadite i ostavite sa strane.

KORAK 2

Stavite luk u tavu i pržite ga 7 minuta dok ne omekša. Promiješajte češnjak, kumin, korijander i cimet i kuhajte 1 minutu. Dodajte harissu, rajčice i janjeći temeljac, zatim pustite da lagano kuha. Umiješajte slanutak i mesne okruglice, začinite i pirjajte 10-15 minuta dok se malo ne reducira i mesne okruglice ne budu kuhane.

KORAK 3

Promiješajte polovicu začinskog bilja, a zatim ostatak posipajte po vrhu zajedno sa sjemenkama nara.

To Top