Jeste li znali da možete pripremiti razne torte od palačinki? Vjerojatno ste o tome barem jednom razmišljali kad ste pekli palačinke. Postoje svakakve varijante torti, ali torta od palačinki zvuči prilično zanimljivo i intrigantno, većina ljudi nikad takvu vrstu torte nije ni kušala.
Torta od palačinki – recepti
U nastavku ovog članka mi vam donosimo recepte za različite torte od palačinki kojima možete iznenaditi sebe, svoje prijatelje, obitelj ili goste, a bilo bi prilično zanimljivo nekome takvu tortu pokloniti za rođendan. Možda pronađete i svoj najdraži recept za tortu od palačinki, a to možete saznati u nastavku.
Torta od palačinki s čokoladom i lješnjacima
Sastojci:
Za palačinke:
- 210 g brašna
- 50 g šećera
- ¼ žličice soli
- 6jaja
- 70 g maslaca
- 650 ml mlijeka (više po potrebi)
- maslac ili ulje za prženje
Za kremu:
- 600 ml slatkog vrhnja
- 400 g čokolade za kuhanje
- 30 g maslaca
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 50 g grubo sjeckanih lješnjaka
Upute za pripremu:
Palačinke:
- Pripremite smjesu
Maslac rastopite, ponovno ga malo ohladite i ostavite sa strane. U većoj zdjeli sjedinite brašno, šećer i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, zatim dodajte u posudu s brašnom i miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.
Uz miješanje polagano dodavajte maslac dok se ne poveže. Postepeno ulijte mlijeko i miješajte dok se sastojci ne sjedine. U slučaju da je smjesa malo pregusta, dodajte još malo mlijeka. Posudu prekrijte i ostavite 30 minuta.
- Ispecite palačinke
Zagrijte tavu za palačinke te dodajte malo ulja ili maslaca. Dolijevajte smjesu za palačinke na tavu pazeći da ne budu predebele. Gotove palačinke vadite na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom ili drugim tanjurom. Ostavite ih pokrivene dok pripremate kremu.
Krema:
- Otopite čokoladu
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, a čokoladu nasjeckajte na komadiće. Prebacite čokoladu u zdjelu otpornu na toplinu i prelijte je zagrijanim vrhnjem. Ostavite 3 minute te dobro promiješajte kako bi se otopila sva čokolada. Ubacite maslac i promiješajte.
- Namažite palačinke
Na pladanj za posluživanje stavite jednu palačinku i premažite je jednom do dvije žlice kreme. Posipajte žličicom mljevenih lješnjaka i stavite drugu palačinku. Premažite je kremom i posipajte lješnjacima. Ponavljajte dok ne potrošite sve palačinke. Ostatak kreme namažite na vrh te posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.
- Poslužite
Stavite tortu od palačinki u hladnjak na minimalno 3 sata, najbolje preko noći. Prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Torta od palačinki s kremom od vanilije
Sastojci:
- 1 smjesa za palačinke (cca 20-25 palačinki)
- 3 žutanjka
- 2 pune jušne žlice šećera
- 2 pune jušne žlice brašna
- 1 mahuna vanilije
- 2 dcl mlijeka
- 100 g maslaca
- 400 ml vrhnja za šlag
Upute za pripremu:
- Ispecite palačinke
Ispeći jednu porciju palačinki, za tortu vam treba cca 20-25 palačinki – ovisno koliko želite da bude visoka torta od palačinki.
- Priprema kreme
Mikserom mutimo žumanjak i šećer dok se ne spoje pa dodajemo vanilin šećer i sjemenke koje smo izvukli iz mahune vanilije. Naizmjence dodavati brašno i mlijeko dok se ne spoji te premjestiti u lonac za kuhanje. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne i premjestiti u plastičnu posudu. Ostaviti da se malo ohladi na sobnoj temperaturi te prekriti prozirnom folijom da se ne napravi kora. Staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.
Izmiksati vrhnje za šlag te malo po malo dodavati kremu od vanilije.
Na svaku palačinku staviti 2 žlice kreme, razmazati i tako nastaviti niz.
Ukrasiti voćem ili čokoladom. Staviti u hladnjak na cca 2 sata te poslužiti.
Čokoladna torta od palačinki
Potrebni sastojci:
Za palačinke:
- 3 jaja
- 250 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- maslac
Za kremu:
- 600 ml slatkog vrhnja
- 400 g čokolade za kuhanje
- 30 g maslaca
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 50 g grubo sjeckanih lješnjaka
Za ukrašavanje:
- 50 g grubo sjeckanih lješnjaka
Upute za pripremu:
- Palačinke
Umutite mikserom sve sastojke osim maslaca.
Neprianjajuću tavicu namažite maslacem i ispecite palačinke.
Ostavite palačinke poklopljene sa strane dok pravite kremu.
- Krema
Kremu napravite kao klasičan ganache: čokoladu razlomite ili nasjeckajte na sitne komade, a slatko vrhnje zagrijte do vrenja. Čokoladu prelijte zagrijanim vrhnjem.
Ostavite tri minute i dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim dodajte maslac i promiješajte.
- Slaganje torte od palačinki
Na pladanj za posluživanje stavite jednu palačinku, premažite kremom i pospite mljevenim lješnjacima, a zatim poklopite drugom palačinkom te ponovite postupak. Slažite i mažite palačinke sve dok ih sve ne potrošite. Ostatak kreme namažite na vrh zadnje palačinke te posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.
Torta od palačinki punjena bademima
Sastojci za palačinke:
- 5 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 50 g šećera
- 50 g brašna
- 175 ml mlijeka
- 50 g rastopljenog maslaca, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
- 3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
- 25 g šećera u prahu
- 1/2 žličice vanilin šećera
- naribana korica jednog limuna
- 115 g mljevenih badema
Za premaz:
- oko 150 ml kiselog vrhnja
Upute za pripremu:
- Palačinke
Posebno izmiksati smjesu od bjelanjaka, žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umiješati smjesu od bjelanjaka.
Od ove smjese ispecite četiri debele palačinke na umjerenoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti, premazanoj otopljenim maslacem.
- Punjenje
Postupak s jajima isti je kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati smjesu od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe.
- Završno slaganje torte
U kalup za tortu obložen papirom za pečenje staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu.
Torta od palačinki prelivena limunom
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 2½ žlice šećera
- 3 jaja
- 450 ml poluobranog mlijeka
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1½ žličice ekstrakta vanilije
- suncokretovo ulje, za prženje
- 6½ žlica lemon curda
- ¼ žličice kukuruznog brašna
- 2½ limuna, 2 očišćena od korice i soka, ½ narezana za ukrašavanje
- 750 g nemasnog grčkog jogurta
Upute za pripremu:
Stavite brašno, 1½ žlice šećera i prstohvat soli u zdjelu za miješanje i promiješajte da se sjedini. U sredini napravite udubinu i dodajte jaja. Ulijte 100 ml mlijeka i miješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu. Umiješajte maslac, ekstrakt vanilije i preostalo mlijeko u tijesto dok se ne sjedine.
Postavite tavu od 27 cm na srednje jaku vatru i lagano premažite suncokretovim uljem. Žlicom stavljajte malu žlicu tijesta u tavu, vrteći ga tako da smjesa prekrije površinu u tankom, ravnomjernom sloju. Kuhajte oko 1 min dok se rubovi ne počnu uvijati, a donja strana ne postane zlatna. Okrenite i kuhajte još 1 minutu dok ne porumeni, a zatim prebacite na tanjur. Ponovite da napravite sve palačinke (trebali biste imati ukupno 20-25), premažite tavu s još ulja ako je potrebno. Ostavite da se potpuno ohladi.
Preostali šećer stavite u malu posudu sa sokom od 1 limuna, miješajte dok se ne otopi, a zatim ostavite sa strane. Stavite 5 žlica fruit curda u mali lonac i lagano zagrijte. U međuvremenu, pomiješajte kukuruzno brašno u maloj posudi s malo limunovog soka i miješajte dok ne postane glatko, zatim dodajte preostali limunov sok i umiješajte u fruit curd. Lagano kuhajte 2 minute uz stalno miješanje, a zatim ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
Preostali fruit curd umiješajte u jogurt zajedno s polovicom limunove korice. Jednu od palačinki stavite na tanjur za posluživanje, pokapajte s oko ¼ žličice sirupa od limuna i šećera i premažite 1½ žlicom jogurta. Ponovite s preostalim palačinkama, sirupom i jogurtom, slažući ih u slojeve dok ne završite slaganje torte. Ohladite 30 minuta da se malo stegne.
Izvadite tortu od palačinki iz hladnjaka 15 minuta prije posluživanja, zatim je pokapajte umakom od fruit curda i na vrh stavite kriške limuna i preostalu koricu (možda vam neće trebati sva). Poslužite narezane na kriške, s ostacima umaka od fruit curda i jogurta.
Savjeti:
Palačinke možete napraviti nekoliko sati unaprijed. Slažite ih na tanjur između listova kuhinjskog papira ili neljepljivog papira za pečenje. Kad se ohladi, labavo zamotajte u prozirnu foliju dok vam bude potrebno.
Ne slažite tortu previše unaprijed jer bi mogla postati tvrda ako je ostavite da se predugo steže u hladnjaku.
Palačinke se mogu zamrznuti. Slažite ih između listova papira za pečenje, zatim zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite. Dovoljno je odlediti u hladnjaku; nema potrebe za podgrijavanjem.
Za slatki zaokret, fruit curd možete pokušati zamijeniti procijeđenim džemom od malina.