Zabava

Kako napraviti med od maslačka u samo 9 koraka?

Kako napraviti med od maslačka u samo 9 koraka?

Med od maslačka nije med koji prave pčele, već je zapravo sirup od maslačka napravljen od cvjetova i šećera. U ovom slučaju, vi ste pčela koja radi med. Ako imate dvorište, vjerojatno imate i maslačke, a ako imate maslačke, možda niste znali da ih možete iskoristiti na zdrav način.

Čaj s medom od maslačka
Shutterstock

Kako pripremiti med od maslačka

Med od maslačka dobra je zamjena za med za vegane ili sve koji mogu imati alergiju na tradicionalni pčelinji med, a iznenađujuće je sličnog okusa. No, konzistencija je rjeđa od većine meda, ali ima vrlo sličan izgled u boji.

Ako imate travnjak prošaran maslačcima i sigurni ste da na njih nisu primijenjene nikakve kemikalije, možete ih ubrati kako biste napravili med. Ako je proljeće stiglo, ali pčele još ne lete dovoljno da bi napravile med, ovo je zabavna sezonska zamjena.

Med od maslačka odličan je za tost, muffine, palačinke i kekse. Možete ga koristiti jednako kao što biste med koristili u čajevima i napitcima. Također je dobar za salate, a ukusno je i kuhano s češnjakom. Ako smatrate da u ovom procesu uživate i imate puno maslačka u svom dvorištu, od njih možete napraviti i neke druge stvari, poput vina i želea.

Sastojci:

  • 4 šalice latica maslačka
  • 4 šalice vode
  • 3 kriške limuna
  • 1/2 mahune vanilije, prepolovljene
  • 2 1/2 šalice granuliranog šećera

Koraci za pripremu:

  1. Skupite sve sastojke.
  2. Potopite latice maslačka u hladnu vodu na pet minuta kako bi svi insekti mogli izaći, a zatim ih ocijenite.
  3. Stavite latice u teški lonac zajedno s vodom, kriškama limuna i mahunom vanilije.
  4. Pustite da zavrijedite na jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta.
  5. Uklonite tavu s vatre i ostavite da se kuha 6 sati.
  6. Procijedite čaj od maslačka kroz gazu i uklonite krutine.
  7. Čaj od maslačka stavite u teški lonac i lagano zakuhajte.
  8. U kipuću tekućinu postupno dodavati šećer uz miješanje dok se šećer ne otopi.
  9. Smanjite vatru i pustite da krčka bez poklopca dok ne dobije željenu gustoću sirupa. To može potrajati oko 1 sat. Hlađenjem će se više zgusnuti.
Priprema meda od maslačka
Shutterstock

Savjeti za pripremu

Neki kuhari ostavljaju cvjetne glavice netaknutima, ali to medu može dodati gorku notu. Najbolje je koristiti samo latice i ukloniti sve zelene dijelove.

Ako ste zabrinuti oko toga što je prolazilo kroz maslačke prije nego što ste ih ubrali, postupci ispiranja i kuhanja trebali bi eliminirati sve zaostale bakterije. Ipak, najbolje je izbjegavati mrlje maslačka koje su možda tretirane kemikalijama. Mnogo toga se ne uklanjaju kuhanjem.

Branjem cvjetova maslačka spriječit ćete njihovo sjeme i daljnje razmnožavanje maslačka. To je dobra vijest ako ih želite manje, ali loša ako otkrijete da volite med od maslačka i želite puno više cvijeća sljedeće sezone.

Cvjetove maslačka berite danju dok su u punom cvatu. Koristite samo latice, odbacite središte cvijeta i stabljiku.

Varijacije recepata

Umjesto kriški limuna pokušajte upotrijebiti kriške naranče jer to će medu dati drugačiji okus citrusa.

U mješavinu latice i vode možete dodati malo svježeg začinskog bilja poput majčine dušice, kadulje, lovora ili verbene. Uklonite ih čim budete zadovoljni razinom biljnog okusa, prije nego što ga nadvladaju nježne cvjetne note.

Med od maslačka
Shutterstock

Kako čuvati med od maslačka

Med od maslačka čuvajte poklopljenog u hladnjaku. Može stajati do oko šest mjeseci, a za dulje skladištenje također ga možete i zamrznuti.

Dodajte drugo jestivo i aromatično bilje

Maslačak je jedan od prvih cvjetova dostupnih pčelama u proljeće. Ovisno o tome u kojem području živite, drugo cvijeće će biti ono koje se obično povezuje s mirisom meda. Ako je moguće, u mješavinu dodajte drugo jestivo cvijeće. Neko ima jak miris. Ostalo cvijeće koje možete dodati su: cvjetovi divljeg hibiskusa, cvjetovi lavande, aljaska vatrena trava, livadna slatkica i drugo. Obavezno pazite na to da konzumirate samo cvijeće za koje ste 100% sigurni da je jestivo.

Zašto med nije veganski?

Med općenito nije veganski. To zato što ga proizvode pčele, a veganska prehrana je oslobođena svih proizvoda zbog kojih se životinje iskorištavaju. Osim toga, pčele se nažalost drže u masovnom uzgoju, genetski manipuliraju, na njima se vrši umjetna oplodnja i često se dogodi da ih pčelar ozlijedi ili ubije.

Srećom, postoji mnogo različitih alternativa medu koje su ukusne i lake za pripremu, a ovaj med od maslačka za to je pravi dokaz.

Med od maslačka
Shutterstock

Mogu li napraviti med od maslačka bez šećera?

Za pripremu meda od maslačka potrebno je koristiti šećer. Možete koristiti ili bijeli šećer ili sirovi šećer. U prvom slučaju med će biti svjetliji, dok ćete u drugom slučaju dobiti med sličan ovom na fotografijama.

Mogu li zamijeniti šećer stevijom, ksilitolom, javorovim ili agavinim sirupom?

Ne, nažalost ne možete. Da biste dobili pravu konzistenciju i okus, morate koristiti šećer ili sirovi šećer.

Berba maslačka

Cvjetove divljeg maslačka najbolje je brati između travnja i svibnja (u planinama ih možete pronaći do sredine/kasnog lipnja) na sunčan dan. Skupljajte ih na poljima koja nisu gnojena i gdje psi i mačke ne trče svaki dan. Nemojte brati svaki maslačak koji vidite u polju. Pokušajte tu i tamo nešto ostaviti za pčele i druge kukce.

Med od maslačka – malo drugačija varijanta recepta

Za izradu meda potrebno je u idealnom slučaju 2 dana. Prvog dana sakupite cvjetove maslačka, operite ih, skuhajte čaj i ostavite cvjetove da odstoje u čaju najmanje 12 sati.

Sutradan ulijte tekućinu kroz sito u drugi lonac. Cvjetove bacite, tekućinu prokuhajte, dodajte šećer i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću meda.

Ako morate pripremiti med u jednom danu, možete učiniti i to. Cvjetove ostavite u čaju samo 2 sata, zatim čaj procijedite i prokuhajte sa šećerom. U tom će slučaju med imati manje okus maslačka.

Rok trajanja meda od maslačka

Teško je dati točan rok trajanja. Ali ako su posude dobro sterilizirane i med se čuva na hladnom i tamnom mjestu, trebao bi stajati oko 6-12 mjeseci.

Med od maslačka dobra je i ukusna alternativa veganskom medu. Postupak pripreme je prilično zanimljiv i možda će vam postati čak i hobi, pogotovo ako u dvorištu imate puno maslačaka koje ćete na ovaj način moći iskoristiti i uživati u zdravom i ukusnom medu od maslačka.

To Top