Život

9 načina na koje možete obnoviti i modernizirati svoj zastarjeli dom

9 načina na koje možete obnoviti i modernizirati svoj zastarjeli dom

Osjećate da je vaš dom zastario, umoran i da se čini istrošenim? Možda ste razmišljali o tome da svom prostoru date svjež izgled, a da pritom zadržite izvorne detalje koje volite, ili čak izvršite potpuni remont.

Čak i ako je vaš san potpuna renovacija, ponekad to možda nije realno. Renoviranje je ulaganje vremena i novca i nije uvijek potrebno kada pokušavate ažurirati svoj prostor.

Renoviranje doma
Shutterstock

Kako modernizirati dom?

Umjesto potpunog remonta vašeg prostora, modernizirajte svoj dom pomoću ovih vrhunskih savjeta kako biste svoju kuću oživjeli i izbjegli osjećaj zastarjelosti.

1. Izvršite dubinsko čišćenje

Čvrsto, dubinsko čišćenje prvi je korak koji možete poduzeti da modernizirate i osvježite svoj prostor. Prljavština i nered mogu učiniti da kuće izgledaju zastarjelo i neuredno, a dodaju nepotreban stres u vaš život. Čist prostor osigurava bistar um.

Očistite svoju kuću, raspremite je i bacite sve neupotrebljive stvari. Prođite sobu po sobu u svom domu i donirajte staru odjeću, nepotrebne drangulije, višak namještaja i druge predmete koji vam više ne služe. Dubinsko čišćenje i uklanjanje nereda može poboljšati ljepotu vašeg doma čineći ga svježijim i privlačnijim — ali i puno ugodnijim.

2. Prebojite svoju kuću

Jedan od najlakših načina da modernizirate svoj zastarjeli dom je da ga prefarbate. Izblijedjela boja vašoj kući daje zapušten i zaboravljen izgled. S vremenom, određene boje mogu postati izvan trenda pa će tako početi izgledati i vaš dom.

Lako modernizirajte svoj dom pomoću ovih savjeta za bojanje:

Usredotočite se i na interijer i eksterijer. Vanjska boja prikazuje vašu kuću svijetu. Što želite reći svojom bojom? Unutarnje bojanje može utjecati na vaše raspoloženje iz sobe u sobu, ovisno o korištenim bojama. Na primjer, za plavu se kaže da smiruje i fokusira, dok žuta donosi energiju i vedrinu. Razmislite o snazi boje i razgovarajte s dizajnerom pri odabiru boja za unutrašnjost i vanjštinu.

Svjetlije boje reflektiraju više prirodnog svjetla, čineći vaše sobe svjetlijim, prozračnijim i čišćim. Bojanje vaših soba neutralnijim bojama stvara temelj za vaš dekor i namještaj koji će se isticati i blistati. Ako se osjećate pustolovno, pokušajte s naglašenim zidom, gdje je jedan zid obojen u svjetliju ili tamniju boju od ostalih. Ovo prostoru dodaje dramatiku i moderan dašak i prostoriju stvara vrlo interesantnom.

Ne zaboravite rubove i obrube! Bojanje krunske letvice prostoru daje upotpunjen izgled.

3. Modernizirajte rasvjetna tijela

Loše osvijetljene sobe i stara rasvjetna tijela mogu učiniti da vaš dom izgleda mračno, skučeno i zastarjelo. Strateško ažuriranje vaše rasvjete može potpuno transformirati vaš prostor čineći ga svjetlijim, većim i svjetlijim.

Za najjednostavniju promjenu zamijenite prekidače za svjetlo tako da ne izblijede i ne mrljaju se od boje. Zatim razgovarajte s dizajnerom o promjeni rasvjetnih tijela. Moderne visilice, podne svjetiljke i stolne svjetiljke mogu uvelike poboljšati stil, izgled i dojam vašeg prostora.

4. Zamijenite obloge prozora

Prozori utječu na unutarnji i vanjski izgled vašeg doma. Postoji mnogo načina na koje možete modernizirati svoje prozore kako bi odgovarali vašem stilu, ukusu i potrebama. Sjenila, kapci i zastori zajedno kontroliraju svjetlo i privatnost u vašem domu, ali također imaju veliki utjecaj na stil prostora. Jednostavno ažurirajte svoje prozore pomoću ovih nekoliko savjeta:

  • Zamijenite zastarjele metalne rolete modernim tkaninama i drvenim roletama.
  • Iskoristite draperije jarkih boja kako biste svojoj sobi dodali ozračje i dramatičnost. Zabavni uzorci također se u vašem prostoru mogu istaknuti. Ne bojte se riskirati jer ih je lako promijeniti u skladu s vašim ukusom i godišnjim dobima.
  • Pomiješajte zavjese s bojom svojih zidova za prigušeniji i neutralniji izgled.
  • Ugradite prozore i zavjese koji štede energiju kako biste uštedjeli na troškovima električne energije. Deblje zavjese mogu zadržati toplinu unutra, a hladnoću vani, dok one s reflektirajućim panelima mogu zadržati sunčevu svjetlost tijekom toplijih mjeseci.
Renoviranje doma
Shutterstock

5. Obojite vrata

Zastarjela vrata mogu lijepoj kući oduzeti njen šarm i privlačnost. Moderna vrata dodaju puno privlačnosti vašem domu kako iznutra tako i izvana. Svoja zastarjela vrata možete ažurirati tako da ih zamijenite modernijim modelima ili tako što ćete istaknuti fantastične klasične značajke na svojim starim vratima.

Istaknite značajke na svojim vratima bez da ih zamijenite ovim savjetima:

Obojite unutrašnjost svojih vrata neutralnom nijansom kao što je klasična, hladna siva.

Istaknite značajke i karakter svojih vrata bojanjem vanjskog dijela u hrabru boju i korištenjem sjajne boje na karnišama kako biste ih istaknuli.

Renoviranje doma
Shutterstock

6. Ažurirajte kuhinjske ormariće i radne površine

Ako želite modernizirati svoju kuhinju , to možete učiniti ažuriranjem svojih ormara i radnih ploča. Kuhinjske ploče od pločica i laminata su zastarjele i trebali biste razmisliti o njihovoj zamjeni modernijim i održivijim materijalima kao što su nehrđajući čelik, izrađeno kamenje, mramor, granit i kvarc. Također je vjerojatnije da će ove radne ploče izdržati svakodnevno trošenje i habanje koje se svakodnevno dešava u kuhinji.

Zatim, pogledajte svoje ormare. Mnogi drveni ormarići mogu se činiti zastarjelima. Ako tražite trajnije rješenje, razmislite o ažuriranju modernim materijalima kao što su laminat i termo folija. Ako ne tražite kompletan remont kuhinje, počnite s ručkama i gumbima. Naglasite stil svoje kuhinje modernijim i elegantnijim gumbima. To je pristupačan način za brzo ažuriranje i dodatnu draž vašoj kuhinji.

7. Modernizirajte svoju kupaonicu

Stvari zbog kojih vaša kupaonica može izgledati zastarjelo su prljavština, stare kade, staromodne kupaonske žarulje, rasvjetna tijela, istrošene ručke ili slavine, stari umivaonik, zavjese za tuš, podovi i stari ormarići. Prvo počnite s čišćenjem kupaonice. Popravljajući napuknutu ili požutjelu fugu i brtvilo oko kupaonice i pločica, dobro je izribajte i posvetite se održavanju čistoće.

Zatim, pogledajte je li kupaonicu potrebno bojati. Bojanje zidova i stropova vaše kupaonice dat će vašem domu moderan izgled. Isprobajte tamnije boje ili čak pozadinu sa zabavnim uzorcima. Objesite svježu zavjesu za tuširanje bez plijesni i stavite čistu prostirku za kupanje na pod. To su mali, laki dodiri koji idu daleko. Za veća ažuriranja razmislite o novim slavinama, zamjeni istrošenih i polomljenih pločica i starih rasvjetnih tijela.

Renoviranje doma
Shutterstock

8. Uredite prednje dvorište

Modernizacija vašeg doma počinje s tim kako vaša kuća izgleda izvana. Uređenje krajolika pozitivno utječe na privlačnost vašeg doma i može biti svjež i jednostavan način za ažuriranje izgleda i dojma vašeg doma. Započnite s biljkama u teglama na prednjoj terasi/verandi.

Za opsežnije uređenje potražite savjet stručnjaka koji će vam pomoći odabrati prekrasne lokalne biljke koje mogu dobro uspijevati u vašem okruženju i implementirati dizajn koji će upotpuniti vaš dom.

9. Stvorite više prostora

Moderni domovi su prostrani i imaju jednostavan namještaj, dok zastarjeli domovi imaju velik i glomazan namještaj koji može gužvati prostorije i eliminirati slobodan protok prostora.

Kako biste modernizirali svoj dom namještajem:

  • Zamijenite glomazni stari namještaj jednostavnim i manjim komadima elegantnih, čistih linija.
  • Preuredite namještaj u svom domu kako biste stvorili više prostora. Pokušajte postaviti krevet ili kauč na drugi zid, zamijenite prostirke i pomaknite stolce preko puta sofe. Igrajte se sa svojim prostorom da vidite što funkcionira da dobijete svježiji osjećaj bez kupnje bilo čega.
  • Raščistite sobu uklanjanjem starog namještaja ili kućanskih aparata koje više ne koristite. Donirajte suvišne predmete kako biste oslobodili dodatni prostor.

Nismo ni svjesni koliko prostor zapravo može utjecati na naše raspoloženje. Zastarjeli izgled doma može stvoriti tmuran i demotivirajući osjećaj, dok obnovljen dom može stvoriti potpuno suprotno raspoloženje.

To Top