Zabava

Las Vegas: 7 stvari koje o njemu vjerojatno niste znali

Las Vegas: 7 stvari koje o njemu vjerojatno niste znali

O da, Las Vegas – Grad grijeha! Kockarnice i hoteli, kao neka prošla pop djela, još uvijek se provlače u svojoj popularnosti, a još uvijek imamo puno toga za naučiti u ovom velikom usred pustinjskom gradu.

Prvi turisti Vegasa obožavali su nuklearne bombe

Čak i za Las Vegas, ideja o korištenju atomskih eksplozija za iskazivanje veselja čini se ekstremnom. Pa ipak, upravo se to sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća događalo u Nevadi.

U vrijeme kada su nuklearne detonacije bile redovan događaj na poligonu u Nevadi, nekih stotinjak kilometara sjeverozapadno od grada, gosti bi se okupljali u kockarnicama poput Binion’s Horseshoe i Desert Inna kako bi gledali rast oblaka oblika gljive.

Foto: Shutterstock

Las Vegas je mlađi nego što mislite

Postoji razlog zašto je Carson City 1864. godine dobio priznanje glavnog grada Nevade, a Vegas nije. Vegas prije 152 godina nije niti postojao. Na karti će se pojaviti tek 1905. – kada je osnovan kao stanica na Union Pacific Railroadu. Od tada je mnogo narastao.

U Vegasu postoji muzej erotske baštine – Erotic Heritage Museum

Ova zanimljiva ustanova ima više od 2229.673 četvornih metara eksponata osmišljenih za očuvanje čuda erotske mašte prikazane kroz umjetnički prikaz čina seksa i ljubavi. Što to znači? To znači da su u muzeju prikazane slike ljudi u svojim erotskim vrhuncima što je zasigurno prvi put da se takva golotinja dogodila u Las Vegasu. Stoga je to prava revolucionarna stvar.

Foto: Shutterstock

No, ima i pravi normalni muzej

Vegas se često smatra gradom koji se fokusira isključivo na budućnost, uvijek praveći nacrt za nešto veće, bolje, više, jače, duže – i svaki drugi komparativ kojeg se možete sjetiti. No, ovaj grad ipak ugošćuje atrakciju koja se, umjesto da samo juri u sutra, brine i o svojoj prošlosti. The Neon Museum dom je nekih od stradalih divova u gradu – bivše restorane, hotele i barove.

Ima i vlakove – ali ne za vas

Ironično, za grad koji je izravna posljedica američkog željezničkog naleta, do Las Vegasa ne možete doći vlakom. Nema Amtrak stanice, no željeznička pruga Union Pacific još uvijek postoji, a može se vidjeti iz Trump International Hotela.

Možete vidjeti neravne krajolike, a da ne morate letjeti do Arizone

Grand Canyon i Las Vegas dugo su bili u partnerstvu. Brojni turoperatori nude brze letove do poznatog ožiljka Arizone. No, netaknuti zaštićeni prostor možete pronaći i blizu Vegasa. Nacionalno zaštićeno područje kanjona Red Rock prostire se nekih 25 kilometara zapadno od središta kao niz rumenih vrhova pješčenjaka – koji se uzdižu do čak 2485 metara.

Foto: Shutterstock

Vegas nije glavni grad Nevade

Istina je da Vegas zasigurno nije najveći grad Nevade. Ako uzmete cijelu divovsku konurbaciju Vegasa koja se prostire u pustinji Mojave, ima 2,3 milijuna stanovnika.

Naravno, ovo je dovoljno samo da postane 27. najveći grad SAD-a i nedovoljno da postane glavni grad Nevade. Ta čast pripada Carson Cityju, koji biva glavnim gradom Nevade otkako je postala država 1864. godine – unatoč tome što ima samo 54.522 stanovnika.

To Top