Zabava

Torta od palačinki: 5 najboljih varijanti

Torte od palačinki: 5 najboljih varijanti

Jeste li znali da možete pripremiti razne torte od palačinki? Vjerojatno ste o tome barem jednom razmišljali kad ste pekli palačinke. Postoje svakakve varijante torti, ali torta od palačinki zvuči prilično zanimljivo i intrigantno, većina ljudi nikad takvu vrstu torte nije ni kušala.

Torta od palačinki – recepti

U nastavku ovog članka mi vam donosimo recepte za različite torte od palačinki kojima možete iznenaditi sebe, svoje prijatelje, obitelj ili goste, a bilo bi prilično zanimljivo nekome takvu tortu pokloniti za rođendan. Možda pronađete i svoj najdraži recept za tortu od palačinki, a to možete saznati u nastavku.

Torta od palačinki
Shutterstock

Torta od palačinki s čokoladom i lješnjacima

Sastojci:

Za palačinke:

  • 210 g brašna
  • 50 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 6jaja
  • 70 g maslaca
  • 650 ml mlijeka (više po potrebi)
  • maslac ili ulje za prženje

Za kremu:

  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 400 g čokolade za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g grubo sjeckanih lješnjaka

Upute za pripremu:

Palačinke:

  • Pripremite smjesu

Maslac rastopite, ponovno ga malo ohladite i ostavite sa strane. U većoj zdjeli sjedinite brašno, šećer i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, zatim dodajte u posudu s brašnom i miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.

Uz miješanje polagano dodavajte maslac dok se ne poveže. Postepeno ulijte mlijeko i miješajte dok se sastojci ne sjedine. U slučaju da je smjesa malo pregusta, dodajte još malo mlijeka. Posudu prekrijte i ostavite 30 minuta.

  • Ispecite palačinke

Zagrijte tavu za palačinke te dodajte malo ulja ili maslaca. Dolijevajte smjesu za palačinke na tavu pazeći da ne budu predebele. Gotove palačinke vadite na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom ili drugim tanjurom. Ostavite ih pokrivene dok pripremate kremu.

Krema:

  • Otopite čokoladu

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, a čokoladu nasjeckajte na komadiće. Prebacite čokoladu u zdjelu otpornu na toplinu i prelijte je zagrijanim vrhnjem. Ostavite 3 minute te dobro promiješajte kako bi se otopila sva čokolada. Ubacite maslac i promiješajte.

  • Namažite palačinke

Na pladanj za posluživanje stavite jednu palačinku i premažite je jednom do dvije žlice kreme. Posipajte žličicom mljevenih lješnjaka i stavite drugu palačinku. Premažite je kremom i posipajte lješnjacima. Ponavljajte dok ne potrošite sve palačinke. Ostatak kreme namažite na vrh te posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.

  • Poslužite

Stavite tortu od palačinki u hladnjak na minimalno 3 sata, najbolje preko noći. Prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta.

Torta od palačinki
Shutterstock

Torta od palačinki s kremom od vanilije

Sastojci:

  • 1 smjesa za palačinke (cca 20-25 palačinki)
  • 3 žutanjka
  • 2 pune jušne žlice šećera
  • 2 pune jušne žlice brašna
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 dcl mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 400 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

  • Ispecite palačinke

Ispeći jednu porciju palačinki, za tortu vam treba cca 20-25 palačinki – ovisno koliko želite da bude visoka torta od palačinki.

  • Priprema kreme

Mikserom mutimo žumanjak i šećer dok se ne spoje pa dodajemo vanilin šećer i sjemenke koje smo izvukli iz mahune vanilije. Naizmjence dodavati brašno i mlijeko dok se ne spoji te premjestiti u lonac za kuhanje. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne i premjestiti u plastičnu posudu. Ostaviti da se malo ohladi na sobnoj temperaturi te prekriti prozirnom folijom da se ne napravi kora. Staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.

Izmiksati vrhnje za šlag te malo po malo dodavati kremu od vanilije.

Na svaku palačinku staviti 2 žlice kreme, razmazati i tako nastaviti niz.

Ukrasiti voćem ili čokoladom. Staviti u hladnjak na cca 2 sata te poslužiti.

Čokoladna torta od palačinki

Potrebni sastojci:

Za palačinke:

  • 3 jaja
  • 250 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • maslac

Za kremu:

  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 400 g čokolade za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g grubo sjeckanih lješnjaka

Za ukrašavanje:

  • 50 g grubo sjeckanih lješnjaka

Upute za pripremu:

  • Palačinke

Umutite mikserom sve sastojke osim maslaca.

Neprianjajuću tavicu namažite maslacem i ispecite palačinke.

Ostavite palačinke poklopljene sa strane dok pravite kremu.

  • Krema

Kremu napravite kao klasičan ganache: čokoladu razlomite ili nasjeckajte na sitne komade, a slatko vrhnje zagrijte do vrenja. Čokoladu prelijte zagrijanim vrhnjem.

Ostavite tri minute i dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim dodajte maslac i promiješajte.

  • Slaganje torte od palačinki

Na pladanj za posluživanje stavite jednu palačinku, premažite kremom i pospite mljevenim lješnjacima, a zatim poklopite drugom palačinkom te ponovite postupak. Slažite i mažite palačinke sve dok ih sve ne potrošite. Ostatak kreme namažite na vrh zadnje palačinke te posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.

Torta od palačinki

Torta od palačinki punjena bademima

Sastojci za palačinke:

  • 5 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
  • 50 g šećera
  • 50 g brašna
  • 175 ml mlijeka
  • 50 g rastopljenog maslaca, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
  • 25 g šećera u prahu
  • 1/2 žličice vanilin šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • 115 g mljevenih badema

Za premaz:

  • oko 150 ml kiselog vrhnja

Upute za pripremu:

  • Palačinke

Posebno izmiksati smjesu od bjelanjaka, žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni maslac i na kraju lagano umiješati smjesu od bjelanjaka.

Od ove smjese ispecite četiri debele palačinke na umjerenoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti, premazanoj otopljenim maslacem.

  • Punjenje

Postupak s jajima isti je kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati smjesu od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe.

  • Završno slaganje torte

U kalup za tortu obložen papirom za pečenje staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu.

Torta od palačinki prelivena limunom

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 2½ žlice šećera
  • 3 jaja
  • 450 ml poluobranog mlijeka
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 1½ žličice ekstrakta vanilije
  • suncokretovo ulje, za prženje
  • 6½ žlica lemon curda
  • ¼ žličice kukuruznog brašna
  • 2½ limuna, 2 očišćena od korice i soka, ½ narezana za ukrašavanje
  • 750 g nemasnog grčkog jogurta

Upute za pripremu:

Stavite brašno, 1½ žlice šećera i prstohvat soli u zdjelu za miješanje i promiješajte da se sjedini. U sredini napravite udubinu i dodajte jaja. Ulijte 100 ml mlijeka i miješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu. Umiješajte maslac, ekstrakt vanilije i preostalo mlijeko u tijesto dok se ne sjedine.

Postavite tavu od 27 cm na srednje jaku vatru i lagano premažite suncokretovim uljem. Žlicom stavljajte malu žlicu tijesta u tavu, vrteći ga tako da smjesa prekrije površinu u tankom, ravnomjernom sloju. Kuhajte oko 1 min dok se rubovi ne počnu uvijati, a donja strana ne postane zlatna. Okrenite i kuhajte još 1 minutu dok ne porumeni, a zatim prebacite na tanjur. Ponovite da napravite sve palačinke (trebali biste imati ukupno 20-25), premažite tavu s još ulja ako je potrebno. Ostavite da se potpuno ohladi.

Preostali šećer stavite u malu posudu sa sokom od 1 limuna, miješajte dok se ne otopi, a zatim ostavite sa strane. Stavite 5 žlica fruit curda u mali lonac i lagano zagrijte. U međuvremenu, pomiješajte kukuruzno brašno u maloj posudi s malo limunovog soka i miješajte dok ne postane glatko, zatim dodajte preostali limunov sok i umiješajte u fruit curd. Lagano kuhajte 2 minute uz stalno miješanje, a zatim ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.

Preostali fruit curd umiješajte u jogurt zajedno s polovicom limunove korice. Jednu od palačinki stavite na tanjur za posluživanje, pokapajte s oko ¼ žličice sirupa od limuna i šećera i premažite 1½ žlicom jogurta. Ponovite s preostalim palačinkama, sirupom i jogurtom, slažući ih u slojeve dok ne završite slaganje torte. Ohladite 30 minuta da se malo stegne.

Izvadite tortu od palačinki iz hladnjaka 15 minuta prije posluživanja, zatim je pokapajte umakom od fruit curda i na vrh stavite kriške limuna i preostalu koricu (možda vam neće trebati sva). Poslužite narezane na kriške, s ostacima umaka od fruit curda i jogurta.

Savjeti:

Palačinke možete napraviti nekoliko sati unaprijed. Slažite ih na tanjur između listova kuhinjskog papira ili neljepljivog papira za pečenje. Kad se ohladi, labavo zamotajte u prozirnu foliju dok vam bude potrebno.

Ne slažite tortu previše unaprijed jer bi mogla postati tvrda ako je ostavite da se predugo steže u hladnjaku.

Palačinke se mogu zamrznuti. Slažite ih između listova papira za pečenje, zatim zamotajte u prozirnu foliju i zamrznite. Dovoljno je odlediti u hladnjaku; nema potrebe za podgrijavanjem.

Za slatki zaokret, fruit curd možete pokušati zamijeniti procijeđenim džemom od malina.

To Top