Zabava

Savršena teletina (20 najboljih recepata)

Teletina: 20 recepata za vašu sljedeću gurmansku pustolovinu

Teletina, nježno i sočno meso koje potječe od mladih teladi, dugi niz godina je bila cijenjena namirnica u kulinarstvu diljem svijeta. Njena neodoljiva mekoća i delikatan okus čine je izvrsnim izborom za raznolike i ukusne obroke. Bilo da volite klasične recepte ili se želite upustiti u kreativno eksperimentiranje, svijet teletine nudi mnogo mogućnosti. U ovom članku ćemo vas provesti kroz deset neodoljivih recepata s teletinom koji će vas inspirirati da otkrijete nove okuse i uživate u pripremi ove prefinjene namirnice.

Od sočnih odrezaka do mirisnih gulaša i egzotičnih curryja, ovdje ćete pronaći ideje za svaku prigodu. Pripremite se da zadovoljite svoje nepce i istražite svu raznolikost koju teletina nudi.

Teletina s povrćem u pećnici

Sastojci:

  • 700 g teletine od buta
  • 2 šargarepe, narezane na kolutove
  • 2 krumpira, narezana na kolutove
  • 1 luk, narezan na tanke kolutove
  • 3 češnja češnjaka, usitnjena
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi ružmarin i timijan

Priprema:

  • Uključite pećnicu na 180°C.
  • Teletinu posolite, popaprite i stavite u posudu za pečenje. Dodajte povrće i češnjak oko mesa.
  • Prelijte maslinovim uljem i pospite svježim začinima.
  • Pecite 45-60 minuta ili dok teletina ne bude pečena do željenog stupnja (oko 55°C za srednje pečenu).
  • Izvadite iz pećnice, pustite da odmara nekoliko minuta, narežite na tanke šnite i poslužite.
Teletina s povrćem u pećnici
Shutterstock

Teleća pečenka s krompirom

Sastojci:

  • 1 kg teleće pečenke
  • 1 kg krompira, oguljenog i narezanog na kolutove
  • 4 češnja češnjaka, usitnjena
  • Maslinovo ulje
  • Svježi ružmarin i timijan
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U velikoj posudi, pomiješajte krompir, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i svježe začine.
  3. Režite male rupice u telećoj pečenki i stavite je na krompir.
  4. Pecite oko 1,5 do 2 sata, povremeno prelijevajući meso sa sokom od pečenja, dok meso ne bude sočno i krompir hrskav.
  5. Izvadite iz pećnice, narežite i poslužite sa sočnim krompirom.

Teleći ragu

Sastojci:

  • 500 g teleće kareće teletine, narezane na kockice
  • 2 šalice crnog luka, nasjeckanog
  • 2 šalice mrkve, narezane na kolutove
  • 2 šalice celera, nasjeckanog
  • 3 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1 šalica crnog vina
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 2 lovorova lista
  • 2 grančice svježeg timijana
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj loncu, zagrijte maslinovo ulje i pržite teletinu dok ne poprimi smeđu boju. Izvadite iz lonca i stavite na stranu.
  2. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak u isti lonac i dinstajte dok povrće ne omekša.
  3. Vratite teletinu u lonac, dodajte vino, pileći temeljac, lovorov list i timijan.
  4. Smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno 2-3 sata dok se meso ne raspadne.
  5. Poslužite s kuhinjskim tjesteninom ili pire krumpirom.

Teletina s umakom od gljiva

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 200 g šampinjona, narezanih na listiće
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • Maslac
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
  2. U istoj tavi, dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
  3. Dodajte gljive i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
  4. Dolijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, a zatim kuhajte dok se umak ne zgusne.
  5. Vratite odreske u tavu, prelijte umakom, posolite i popaprite po ukusu i kuhajte još nekoliko minuta dok se meso ne zagrije.
  6. Poslužite odreske prelivenim umakom od gljiva.

Teleći gulaš

Sastojci:

  • 700 g teleće kareće teletine, narezane na kocke
  • 2 luk
  • 2 paprike, narezane na trakice
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 2 žlice paprike u prahu
  • 1 šalica rajčice iz konzerve
  • 1 šalica goveđeg temeljca
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikom loncu, zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  2. Dodajte teletinu i pržite dok meso ne poprimi smeđu boju.
  3. Dodajte papriku, papriku u prahu, rajčicu i temeljac.
  4. Smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 1,5 do 2 sata ili dok meso ne postane nježno i umak zgusne.
  5. Poslužite s kuhinjskim tjesteninom ili palentom.

Teletina s umakom od senfa i meda

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 šalice pilećeg temeljca
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
  2. U istoj tavi, dodajte senf, med, temeljac, sol i papar. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
  3. Vratite odreske u tavu i prelijte umakom.
  4. Kuhajte još nekoliko minuta dok se meso ne zagrije i umakom obloži odreske.
  5. Poslužite s prilogom po želji, na primjer, s kuhanim krumpirom ili povrćem.

Teletina s limunom i kaparima

Sastojci:

  1. 4 teleća odreska
  2. Sok od 2 limuna
  3. 2 žlice kapara
  4. 2 češnja češnjaka, usitnjena
  5. 2 žlice maslaca
  6. Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac u tavi.
  2. Pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi, dodajte češnjak, limunov sok i kapare. Kuhajte nekoliko minuta dok umak ne postane aromatičan.
  4. Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
  5. Poslužite odreske prelivenim umakom od limuna i kapara.

Teleći ražnjići s povrćem

Sastojci:

  • 500 g teleće kareće teletine, narezane na kocke
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 žuta paprika, narezana na kockice
  • 1 crveni luk, narezan na kolutove
  • Marinada: maslinovo ulje, sok od limuna, svježi začini, sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Marinirajte kareću teletinu u mješavini maslinovog ulja, soka od limuna, svježih začina, soli i papra najmanje 30 minuta.
  2. Napravite ražnjiće tako da naizmjence nizate teletinu, papriku i luk.
  3. Pecite ražnjiće na roštilju ili tavi dok meso ne bude pečeno do željene unutarnje temperature (oko 55°C za srednje pečeno).
  4. Poslužite sa svježim povrćem ili prilogom po izboru.
Teletina s povrćem
Shutterstock

Teletina sa šampinjonima i bijelim vinom

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 200 g šampinjona, narezanih na listiće
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1 šalica bijelog vina
  • 1/2 šalice pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
  2. U istoj tavi, dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
  3. Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
  4. Dolijte bijelo vino i pustite da provrije.
  5. Dodajte pileći temeljac, sol i papar, te kuhajte dok se umak ne zgusne.
  6. Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
  7. Poslužite sa svježim začinima i prilogom po izboru.

Teleći stroganoff

Sastojci:

  • 500 g teleće kareće teletine, narezane na trakice
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 200 g šampinjona, narezanih na listiće
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice konjaka
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • Maslac
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslac i pržite luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte teletinu i pržite dok ne dobije smeđu boju. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi, dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
  4. Dodajte senf i konjak, pa pustite da alkohol ispari.
  5. Vratite teletinu u tavu i prelijte vrhnjem za kuhanje.
  6. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
  7. Poslužite s rižom ili tjesteninom po želji.

Teletina s umakom od maslaca i limuna

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 4 žlice maslaca
  • Sok od 1 limuna
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • Svježi peršin, nasjeckan
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac u tavi.
  2. Pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi, dodajte češnjak i pržite ga kratko.
  4. Dodajte sok od limuna, sol, papar i svježi peršin.
  5. Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Poslužite sa svježim povrćem ili prilogom po izboru.

Teleća jetra s lukom i vinom

Sastojci:

  • 500 g telećih jetara
  • 2 luka, nasjeckana
  • 1/2 šalice bijelog vina
  • 2 žlice maslaca
  • Brašno za posipanje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Posolite i popaprite jetre, a zatim ih lagano uvaljajte u brašno.
  2. Zagrijte maslac u tavi i pržite jetre dok ne budu smeđe s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
  4. Dolijte bijelo vino i kuhajte dok se umak ne reducira.
  5. Vratite jetre u tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zagriju.
  6. Poslužite s pire krumpirom ili palentom.
Teleća jetra s lukom i vinom
Shutterstock

Teletina sa senfom i medom

Sastojci:

  • 4 teleća kotleta
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice meda
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U maloj zdjelici, pomiješajte senf, med, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
  2. Marinirajte kotlete u ovoj mješavini najmanje 30 minuta.
  3. Zagrijte roštilj ili tavu i pecite kotlete dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
  4. Poslužite s prilogom po izboru.

Teleća juha s povrćem

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa za juhu
  • 2 mrkve, narezane na kolutove
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 2 litre vode
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin, nasjeckan

Priprema:

  1. Stavite teleće meso u veliki lonac s vodom i pustite da proključa. Skidajte pjenu koja se pojavi na površini.
  2. Dodajte luk, češnjak, mrkve i krumpire u lonac.
  3. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša i povrće postane mekano.
  4. Posolite i popaprite po ukusu, pospite svježim peršinom i poslužite toplu juhu.

Teletina s pire krumpirom i povrćem

Sastojci:

  • 500 g teletine, narezane na kocke
  • 3 krumpira, narezana na kolutove
  • 2 šargarepe, narezane na kolutove
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • Maslac
  • Sol i papar po ukusu
  • Mlijeko po potrebi

Priprema:

  1. Kuhajte krumpire, šargarepe i teletinu u slanoj vodi dok ne budu mekani.
  2. U tavi, zagrijte maslac i pržite luk i češnjak dok ne budu mekani.
  3. Ocijedite vodu s povrća i mesa, a zatim ih stavite u zdjelu.
  4. Dodajte maslac, sol, papar i malo mlijeka, pa miješajte dok ne dobijete pireaste konzistencije.
  5. Poslužite kao prilog uz meso po izboru.
Teletina s pire krumpirom i povrćem
Shutterstock

Teleći curry s kokosovim mlijekom

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa, narezanog na trakice
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1 žlica crvene curry paste
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi korijander, nasjeckan

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu mekani.
  2. Dodajte teleće meso i pržite dok ne dobije smeđu boju.
  3. Dodajte curry pastu i kuhajte nekoliko minuta.
  4. Dolijte kokosovo mlijeko, sol i papar. Kuhajte dok meso ne omekša i umak se zgusne.
  5. Poslužite s kuhanim rižom i posipajte svježim korijanderom.

Teletina punjena špinatom i sirom

Sastojci:

  • 4 teleća prsa
  • 2 šalice svježeg špinata
  • 1 šalica svježeg sira
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslinovo ulje i pržite češnjak dok ne zamiriše.
  2. Dodajte špinat i pržite dok ne povene.
  3. Maknite s vatre, dodajte svježi sir, sol i papar te dobro promiješajte.
  4. Zarežite teleća prsa po sredini i napunite smjesom od špinata i sira.
  5. Pecite u pećnici na 180°C oko 25-30 minuta ili dok meso ne bude pečeno do željene unutarnje temperature.
  6. Poslužite uz prilog po izboru.

Teletina s crvenim vinom i pečenim grožđem

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 1 šalica crvenog vina
  • 1 šalica grožđa
  • 2 žlice maslaca
  • Svježi timijan
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
  2. Maknite odreske iz tave i stavite ih na stranu.
  3. Dodajte crveno vino u tavu i kuhajte dok se umak ne reducira.
  4. Dodajte grožđe i timijan te kuhajte još nekoliko minuta.
  5. Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Poslužite s prilogom po izboru.
Teletina s crvenim vinom i pečenim grožđem
Shutterstock

Teletina u sosu od gljiva i vrhnja

Sastojci:

  • 500 g teleće teletine, narezane na trakice
  • 200 g šampinjona, narezanih na listiće
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • 1/2 šalice pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice maslaca
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U tavi, zagrijte maslac i pržite teletinu dok ne dobije smeđu boju. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.
  2. Dodajte luk i češnjak u istu tavu te pržite dok ne omekšaju.
  3. Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
  4. Dolijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, sol i papar. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
  5. Vratite teletinu u tavu i kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Poslužite s tjesteninom ili rižom.

Teletina u umaku od roquefort sira

Sastojci:

  • 4 teleća fileta
  • 100 g roquefort sira
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 2 češnja češnjaka, usitnjena
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje i pržite filete dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
  2. Izvadite filete iz tave i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi, dodajte češnjak i pržite ga dok ne zamiriše.
  4. Dodajte roquefort sir i vrhnje za kuhanje, pa miješajte dok se sir ne otopi i umak ne postane glatke teksture.
  5. Vratite filete u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Poslužite uz prilog po izboru.

Teletina je namirnica koja nudi bezbroj mogućnosti za pripremu ukusnih i raznovrsnih jela. Kroz ovih dvadeset recepata, dobili ste inspiraciju za stvaranje gastronomskih remek-djela kod kuće, bilo da pripremate obrok za obitelj, prijatelje ili se želite samo počastiti nečim posebnim. Bez obzira jeste li zaljubljenik u klasične okuse ili ste skloni eksperimentiranju s različitim začinima i stilovima kuhanja, teletina pruža temelj za nevjerojatno raznolike okuse.

Osim što je ukusna, teletina je također bogat izvor proteina i važnih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Ovi recepti prilagođavaju se različitim okusima i preferencijama, tako da svatko može pronaći nešto što će mu se svidjeti.

Neovisno o tome jeste li iskusni kuhar ili tek početnik u kuhinji, nadamo se da će vam ovi recepti olakšati pripremu ukusnih jela s teletinom. Isprobajte ih, prilagodite svojim preferencijama i uživajte u svakom zalogaju. Teletina nikada nije bila tako primamljiva i dostupna za pripremu različitih jela koja će oduševiti vaše nepce.

To Top