Teletina, nježno i sočno meso koje potječe od mladih teladi, dugi niz godina je bila cijenjena namirnica u kulinarstvu diljem svijeta. Njena neodoljiva mekoća i delikatan okus čine je izvrsnim izborom za raznolike i ukusne obroke. Bilo da volite klasične recepte ili se želite upustiti u kreativno eksperimentiranje, svijet teletine nudi mnogo mogućnosti. U ovom članku ćemo vas provesti kroz deset neodoljivih recepata s teletinom koji će vas inspirirati da otkrijete nove okuse i uživate u pripremi ove prefinjene namirnice.
Od sočnih odrezaka do mirisnih gulaša i egzotičnih curryja, ovdje ćete pronaći ideje za svaku prigodu. Pripremite se da zadovoljite svoje nepce i istražite svu raznolikost koju teletina nudi.
Teletina s povrćem u pećnici
Sastojci:
- 700 g teletine od buta
- 2 šargarepe, narezane na kolutove
- 2 krumpira, narezana na kolutove
- 1 luk, narezan na tanke kolutove
- 3 češnja češnjaka, usitnjena
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
- Svježi ružmarin i timijan
Priprema:
- Uključite pećnicu na 180°C.
- Teletinu posolite, popaprite i stavite u posudu za pečenje. Dodajte povrće i češnjak oko mesa.
- Prelijte maslinovim uljem i pospite svježim začinima.
- Pecite 45-60 minuta ili dok teletina ne bude pečena do željenog stupnja (oko 55°C za srednje pečenu).
- Izvadite iz pećnice, pustite da odmara nekoliko minuta, narežite na tanke šnite i poslužite.
Teleća pečenka s krompirom
Sastojci:
- 1 kg teleće pečenke
- 1 kg krompira, oguljenog i narezanog na kolutove
- 4 češnja češnjaka, usitnjena
- Maslinovo ulje
- Svježi ružmarin i timijan
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U velikoj posudi, pomiješajte krompir, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i svježe začine.
- Režite male rupice u telećoj pečenki i stavite je na krompir.
- Pecite oko 1,5 do 2 sata, povremeno prelijevajući meso sa sokom od pečenja, dok meso ne bude sočno i krompir hrskav.
- Izvadite iz pećnice, narežite i poslužite sa sočnim krompirom.
Teleći ragu
Sastojci:
- 500 g teleće kareće teletine, narezane na kockice
- 2 šalice crnog luka, nasjeckanog
- 2 šalice mrkve, narezane na kolutove
- 2 šalice celera, nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 šalica crnog vina
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 2 lovorova lista
- 2 grančice svježeg timijana
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U velikoj loncu, zagrijte maslinovo ulje i pržite teletinu dok ne poprimi smeđu boju. Izvadite iz lonca i stavite na stranu.
- Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak u isti lonac i dinstajte dok povrće ne omekša.
- Vratite teletinu u lonac, dodajte vino, pileći temeljac, lovorov list i timijan.
- Smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno 2-3 sata dok se meso ne raspadne.
- Poslužite s kuhinjskim tjesteninom ili pire krumpirom.
Teletina s umakom od gljiva
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 200 g šampinjona, narezanih na listiće
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- Maslac
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U velikoj tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
- Dodajte gljive i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
- Dolijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, a zatim kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Vratite odreske u tavu, prelijte umakom, posolite i popaprite po ukusu i kuhajte još nekoliko minuta dok se meso ne zagrije.
- Poslužite odreske prelivenim umakom od gljiva.
Teleći gulaš
Sastojci:
- 700 g teleće kareće teletine, narezane na kocke
- 2 luk
- 2 paprike, narezane na trakice
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 2 žlice paprike u prahu
- 1 šalica rajčice iz konzerve
- 1 šalica goveđeg temeljca
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U velikom loncu, zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodajte teletinu i pržite dok meso ne poprimi smeđu boju.
- Dodajte papriku, papriku u prahu, rajčicu i temeljac.
- Smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 1,5 do 2 sata ili dok meso ne postane nježno i umak zgusne.
- Poslužite s kuhinjskim tjesteninom ili palentom.
Teletina s umakom od senfa i meda
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 2 žlice maslaca
- 1/2 šalice pilećeg temeljca
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte senf, med, temeljac, sol i papar. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Vratite odreske u tavu i prelijte umakom.
- Kuhajte još nekoliko minuta dok se meso ne zagrije i umakom obloži odreske.
- Poslužite s prilogom po želji, na primjer, s kuhanim krumpirom ili povrćem.
Teletina s limunom i kaparima
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- Sok od 2 limuna
- 2 žlice kapara
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 2 žlice maslaca
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac u tavi.
- Pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte češnjak, limunov sok i kapare. Kuhajte nekoliko minuta dok umak ne postane aromatičan.
- Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
- Poslužite odreske prelivenim umakom od limuna i kapara.
Teleći ražnjići s povrćem
Sastojci:
- 500 g teleće kareće teletine, narezane na kocke
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 žuta paprika, narezana na kockice
- 1 crveni luk, narezan na kolutove
- Marinada: maslinovo ulje, sok od limuna, svježi začini, sol i papar po ukusu
Priprema:
- Marinirajte kareću teletinu u mješavini maslinovog ulja, soka od limuna, svježih začina, soli i papra najmanje 30 minuta.
- Napravite ražnjiće tako da naizmjence nizate teletinu, papriku i luk.
- Pecite ražnjiće na roštilju ili tavi dok meso ne bude pečeno do željene unutarnje temperature (oko 55°C za srednje pečeno).
- Poslužite sa svježim povrćem ili prilogom po izboru.
Teletina sa šampinjonima i bijelim vinom
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 200 g šampinjona, narezanih na listiće
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 šalica bijelog vina
- 1/2 šalice pilećeg temeljca
- 2 žlice maslaca
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast.
- Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
- Dolijte bijelo vino i pustite da provrije.
- Dodajte pileći temeljac, sol i papar, te kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
- Poslužite sa svježim začinima i prilogom po izboru.
Teleći stroganoff
Sastojci:
- 500 g teleće kareće teletine, narezane na trakice
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 200 g šampinjona, narezanih na listiće
- 2 žlice senfa
- 2 žlice konjaka
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- Maslac
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte teletinu i pržite dok ne dobije smeđu boju. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
- Dodajte senf i konjak, pa pustite da alkohol ispari.
- Vratite teletinu u tavu i prelijte vrhnjem za kuhanje.
- Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
- Poslužite s rižom ili tjesteninom po želji.
Teletina s umakom od maslaca i limuna
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 4 žlice maslaca
- Sok od 1 limuna
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- Svježi peršin, nasjeckan
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac u tavi.
- Pržite odreske dok ne budu smeđi s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte češnjak i pržite ga kratko.
- Dodajte sok od limuna, sol, papar i svježi peršin.
- Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
- Poslužite sa svježim povrćem ili prilogom po izboru.
Teleća jetra s lukom i vinom
Sastojci:
- 500 g telećih jetara
- 2 luka, nasjeckana
- 1/2 šalice bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- Brašno za posipanje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Posolite i popaprite jetre, a zatim ih lagano uvaljajte u brašno.
- Zagrijte maslac u tavi i pržite jetre dok ne budu smeđe s obje strane. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
- Dolijte bijelo vino i kuhajte dok se umak ne reducira.
- Vratite jetre u tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zagriju.
- Poslužite s pire krumpirom ili palentom.
Teletina sa senfom i medom
Sastojci:
- 4 teleća kotleta
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U maloj zdjelici, pomiješajte senf, med, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
- Marinirajte kotlete u ovoj mješavini najmanje 30 minuta.
- Zagrijte roštilj ili tavu i pecite kotlete dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
- Poslužite s prilogom po izboru.
Teleća juha s povrćem
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa za juhu
- 2 mrkve, narezane na kolutove
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 2 litre vode
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin, nasjeckan
Priprema:
- Stavite teleće meso u veliki lonac s vodom i pustite da proključa. Skidajte pjenu koja se pojavi na površini.
- Dodajte luk, češnjak, mrkve i krumpire u lonac.
- Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša i povrće postane mekano.
- Posolite i popaprite po ukusu, pospite svježim peršinom i poslužite toplu juhu.
Teletina s pire krumpirom i povrćem
Sastojci:
- 500 g teletine, narezane na kocke
- 3 krumpira, narezana na kolutove
- 2 šargarepe, narezane na kolutove
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- Maslac
- Sol i papar po ukusu
- Mlijeko po potrebi
Priprema:
- Kuhajte krumpire, šargarepe i teletinu u slanoj vodi dok ne budu mekani.
- U tavi, zagrijte maslac i pržite luk i češnjak dok ne budu mekani.
- Ocijedite vodu s povrća i mesa, a zatim ih stavite u zdjelu.
- Dodajte maslac, sol, papar i malo mlijeka, pa miješajte dok ne dobijete pireaste konzistencije.
- Poslužite kao prilog uz meso po izboru.
Teleći curry s kokosovim mlijekom
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa, narezanog na trakice
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1 žlica crvene curry paste
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
- Svježi korijander, nasjeckan
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslinovo ulje i pržite luk i češnjak dok ne postanu mekani.
- Dodajte teleće meso i pržite dok ne dobije smeđu boju.
- Dodajte curry pastu i kuhajte nekoliko minuta.
- Dolijte kokosovo mlijeko, sol i papar. Kuhajte dok meso ne omekša i umak se zgusne.
- Poslužite s kuhanim rižom i posipajte svježim korijanderom.
Teletina punjena špinatom i sirom
Sastojci:
- 4 teleća prsa
- 2 šalice svježeg špinata
- 1 šalica svježeg sira
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslinovo ulje i pržite češnjak dok ne zamiriše.
- Dodajte špinat i pržite dok ne povene.
- Maknite s vatre, dodajte svježi sir, sol i papar te dobro promiješajte.
- Zarežite teleća prsa po sredini i napunite smjesom od špinata i sira.
- Pecite u pećnici na 180°C oko 25-30 minuta ili dok meso ne bude pečeno do željene unutarnje temperature.
- Poslužite uz prilog po izboru.
Teletina s crvenim vinom i pečenim grožđem
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 1 šalica crvenog vina
- 1 šalica grožđa
- 2 žlice maslaca
- Svježi timijan
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite odreske dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
- Maknite odreske iz tave i stavite ih na stranu.
- Dodajte crveno vino u tavu i kuhajte dok se umak ne reducira.
- Dodajte grožđe i timijan te kuhajte još nekoliko minuta.
- Vratite odreske u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
- Poslužite s prilogom po izboru.
Teletina u sosu od gljiva i vrhnja
Sastojci:
- 500 g teleće teletine, narezane na trakice
- 200 g šampinjona, narezanih na listiće
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 1/2 šalice pilećeg temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 2 žlice maslaca
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U tavi, zagrijte maslac i pržite teletinu dok ne dobije smeđu boju. Izvadite je iz tave i stavite na stranu.
- Dodajte luk i češnjak u istu tavu te pržite dok ne omekšaju.
- Dodajte šampinjone i pržite dok ne omekšaju i puste tekućinu.
- Dolijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, sol i papar. Kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Vratite teletinu u tavu i kuhajte još nekoliko minuta.
- Poslužite s tjesteninom ili rižom.
Teletina u umaku od roquefort sira
Sastojci:
- 4 teleća fileta
- 100 g roquefort sira
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje i pržite filete dok ne budu pečeni do željenog stupnja.
- Izvadite filete iz tave i stavite na stranu.
- U istoj tavi, dodajte češnjak i pržite ga dok ne zamiriše.
- Dodajte roquefort sir i vrhnje za kuhanje, pa miješajte dok se sir ne otopi i umak ne postane glatke teksture.
- Vratite filete u tavu, prelijte umakom i kuhajte još nekoliko minuta.
- Poslužite uz prilog po izboru.
Teletina je namirnica koja nudi bezbroj mogućnosti za pripremu ukusnih i raznovrsnih jela. Kroz ovih dvadeset recepata, dobili ste inspiraciju za stvaranje gastronomskih remek-djela kod kuće, bilo da pripremate obrok za obitelj, prijatelje ili se želite samo počastiti nečim posebnim. Bez obzira jeste li zaljubljenik u klasične okuse ili ste skloni eksperimentiranju s različitim začinima i stilovima kuhanja, teletina pruža temelj za nevjerojatno raznolike okuse.
Osim što je ukusna, teletina je također bogat izvor proteina i važnih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Ovi recepti prilagođavaju se različitim okusima i preferencijama, tako da svatko može pronaći nešto što će mu se svidjeti.
Neovisno o tome jeste li iskusni kuhar ili tek početnik u kuhinji, nadamo se da će vam ovi recepti olakšati pripremu ukusnih jela s teletinom. Isprobajte ih, prilagodite svojim preferencijama i uživajte u svakom zalogaju. Teletina nikada nije bila tako primamljiva i dostupna za pripremu različitih jela koja će oduševiti vaše nepce.