Zabava

Veganski tiramisu: Desert prepun čokoladne fantazije

Veganski tiramisu: Desert prepun čokoladne fantazije

Pokušajte zamisliti najukusniji veganski tiramisu na svijetu. Slojevi ukusnog, kavom natopljenog, spužvastog kolača punjenog mascarponeom od indijskih oraščića i kakao prahom – čine ovaj savršeni desert koji će očarati svako nepce.

Vrlo je jednostavan za napraviti, no trebat će vam neke malo posebnije namirnice. Ovaj je desert pogodan za svečani ručak, večeru, no savršen je i kao poslastica za običnu subotnju večer koju namjeravate provesti pred Netflixom.

Foto: Shutterstock

Sve što trebate za veganski tiramisu:

Za mascarpone:

  • ¾ šalice sirovih indijskih oraščića, namočenih 8 sati ili preko noći
  • 1 konzerva punomasnog kokosovog vrhnja (oko 400 ml), ohlađenog preko noći
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • ⅛ žličice soli
  • ¼ šalice bademovog mlijeka

Za biskvit od vanilije:

  • pola šalice bademovog mlijeka
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica bademovog brašna
  • ¼ šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • ¼ šalice kokosovog šećera
  • ⅛ žličice soli
Foto: Shutterstock

Za sirup od kave:

  • pola šalice svježe kuhane kave
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 2 žlice amaretta

Za preljev:

  • kakao prah za posipanje

Priprema za veganski tiramisu:

  1. Za mascarpone, u blender dodajte natopljene indijske oraščiće, čvrsti dio ohlađene kokosove kreme, vaniliju, javorov sirup, kokosovo ulje i sol te miksajte na najjače 2 minute, dok smjesa ne postane glatka. Pola fila prebacite u srednju posudu. Stavite na stranu.
  2. Za biskvit od vanilije, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite tepsiju veličine 20×20 cm papirom za pečenje.
  3. U srednjoj posudi napravite vegansku mlaćenicu miješajući bademovo mlijeko i ocat i ostavite da se mlijeko zgruša na 5 minuta. Umutite ulje i vaniliju. U veliku zdjelu dodajte bademovo brašno, višenamjensko brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol, pa umutite. Mliječnu smjesu ulijte u smjesu od brašna i miješajte tek toliko da dobijete tijesto. Pazite da ne premiješate. Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i pecite 10 minuta, dok čačkalica koju ćete umetnuti u sredinu ne izađe čista.
  4. Za sirup od kave, u maloj posudi pomiješajte kavu, šećer i amaretto i tako miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite sa strane i pustite da se kava ohladi.
  5. U odstajalu smjesu za mascarpone koju ste radili na samom početku, dodajte 1⁄4 šalice sirupa od kave i umutite da se sjedini. U odvojeni mascarpone u blenderu dodajte mlijeko i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
  6. Za veganski tiramisu, izrežite komad biskvita od vanilije i stavite na dno svake od 4 čaše za posluživanje. Na vrh dodajte 1 žlicu sirupa od kave i pustite da se upije na nekoliko sekundi. Na vrh torte nanesite sloj mascarponea, pospite kakaom u prahu i stavite čaše za posluživanje u zamrzivač na 10 minuta. Izvadite iz zamrzivača i prelijte svaku porciju slojem mascarponea kave, zatim slojem kakaa u prahu i vratite veganski tiramisu u zamrzivač na još 10 minuta.
  7. Izmrvite preostali biskvit od vanilije na vrhu svake porcije i ponovite prethodne korake slaganja slojeva, zamrzavajući između 10 minuta dok ne potrošite sve sastojke. Kada je veganski tiramisu gotov, pospite ga s još kakaa u prahu i svaku porciju prije posluživanja premjestite u hladnjak da se stegne na 3 sata.

U slast!

Foto: Shutterstock
To Top