Umak za tortilje najvažniji je dio tortilje uopće. Naravno, postoje raznolike kombinacije i varijacije koje totalno mogu promijeniti okus cijele tortilje, bez obzira na ostale stvari koje se u nju stavljaju.
Umak za tortilje – najbolji recepti
U nastavku donosimo recepte za najbolje umake za tortilje koje možete isprobati napraviti kod kuće, a svaki recept je prilagođen za 4 osobe.
JALAPEÑO RANCH
Sastojci:
- 3 žlice majoneze
- 3 žlice mlijeka
- 0,13 šalice kiselog vrhnja
- 0,13 šalice cilantra
- 1 žlica soka limete
- 0,5 žlica nasjeckanog vlasca
- 0,25 žličice košer soli
- 0,25 žličice sušenog kopra
- 0,13 žličice sušenog peršina
- 0,13 žličice luka u prahu
- 0,13 žličice mljevenog crnog papra
- 0,5 češnja češnjaka
- 3 kriške ukiseljenog jalapeñosa
Upute:
Dodajte sve sastojke u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne postane glatko.
Savjet:
- Razina začina: Ovaj umak za tortilje nije posebno ljut jer se koriste blagi ukiseljeni jalapeno. Ako vam je preblago, slobodno upotrijebite srednju ili ljutu varijantu ukiseljenih jalapenosa.
- Čuvanje: Umak za tortilje čuvajte u zatvorenoj staklenci ili posudi u hladnjaku do 1 tjedan.
- Kada mjerite cilantro, možete uključiti i lišće i stabljike. Nije potrebno brati pojedinačne listove.
- Niste ljubitelj cilantra? Zamijenite ga svježim peršinom (u ovom slučaju ne morate koristiti sušeni peršin).
- Nakon što je umak za tortilje izmiješan, preporučuje se da ga ostavite u hladnjaku 1 sat ili čak preko noći. Bit će još boljeg okusa.
- Želite li napraviti vegansku verziju? Umjesto toga isprobajte ovaj recept s alternativom biljne majoneze, kiselim vrhnjem i mlijekom.
KREMASTI CHIPOTLE RANCH PRELJEV
Sastojci:
- 1/2 šalice majoneze
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 3 chipotle paprike u adobo umaku
- 1 limeta, ocijeđena (oko 2 žlice)
- 2 žličice češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 3/4 žličice sušenog peršina
- 3/4 žličice sušenog kopra
- 1/2 žličice košer soli
- 6 žlica vode, dodajte više za željenu gustoću
Upute:
Dodajte sve sastojke u multipraktik i miksajte dok smjesa ne bude potpuno glatka.
Dodajte još vode ako je preljev pregust za vaš ukus. Želite da bude sipko, ali ne prerijetko.
Poslužite odmah ili prebacite u bocu ili staklenku i stavite u hladnjak do 10 dana.
Savjet:
- Niste ljubitelj začina? Prilagodite ga dodavanjem jedne po jedne paprike dok ne postignete željenu razinu začina.
- Kako biste ovaj recept učinili veganskim, koristite vegansku majonezu i kiselo vrhnje.
- Tražite verziju s niskim udjelom masti? Koristite laganu majonezu umjesto obične punomasne vrste i zamijenite kiselo vrhnje grčkim jogurtom.
- Ne možete pronaći konzerviranu chipotle papriku? Umjesto toga koristite chipotle prahom. Započnite dodavanjem male količine odjednom i prilagodite prema potrebi.
NAJBOLJI RECEPT ZA GVAKAMOLE
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 1 rajčica, narezana na kockice
- 1 jalapeño, narezan na kockice
- ¼ šalice nasjeckanog cilantra
- ¼ sitno narezanog luka
- ½ limete, cijeđene, plus još po potrebi
- ½ žličice košer soli, plus još po potrebi
Upute:
Avokado prerežite na pola i oštrim nožem izvadite košticu. Žlicom izdubite voće i prebacite ga u srednje veliku zdjelu za miješanje.
Zgnječite avokado vilicom ili gnječilicom za krumpir dok ne dobijete željenu gustoću.
Umiješajte nasjeckani cilantro, rajčicu, luk, sok limete, jalapeño i sol. Kušajte i prilagodite začine po potrebi.
Savjet:
- Koristite zreli avokado. Kako biste bili sigurni da je vaš avokado zreo, trebao bi biti malo mekan kada ga stisnete, ali još uvijek čvrst. Ako je premekan i ostavlja veliko udubljenje, onda je prezreo. Također možete ukloniti malu smeđu stabljiku pri dnu da provjerite. Ako ga možete lako ukloniti, a boja ispod je zelena, postoji velika vjerojatnost da je zreo. Ako je boja ispod smeđa, vjerojatno je prezrelo.
- Obilno posolite. Nemojte se bojati dodavanja soli. Počnite s predloženom količinom u receptu, a zatim kušajte da vidite treba li još.
SALSA MACHA
Sastojci:
- 1,5 žlice biljnog ulja
- 1,5 suhih ancho čilija, uklonjenih stabljika, rascijepljenih i natrganih na velike komade
- 1,25 sušenih guajillo čilija, bez peteljki
- 1,5 sušenih arbol čilija, bez peteljki*
- 0,06 srednje velike glavice luka, grubo nasjeckan
- 0,75 češnja češnjaka
- 0,38 šalice vode
- 0,13 šalice jabučnog octa
- 0,13 šalice kikirikija, prženog i neslanog*
- 0,13 žlice krupne košer soli
- 0,06 žličice crnog papra
Upute:
Zagrijte ulje u velikoj tavi ili loncu na srednje jakoj vatri. Ulje treba biti dovoljno vruće da kada paprika padne u tavu, odmah počne cvrčati.
Dodajte ancho chiles i pržite u tavi 45 do 60 sekundi, neprestano miješajte, dok ne postane dobro prepečen. Pazite da ih ne prepečete i ne zagore! Rupičastom žlicom brzo prebacite paprike na veliki tanjur i ostavite sa strane.
Dodajte guajillo i arbol papriku u tavu. Pržite u tavi 45-60 sekundi, neprestano miješajući, dok se ne prepeče. Pazite da ne zagore! Na isti tanjur premjestite paprike pomoću šupljikave žlice.
Dodajte luk u tavu i pržite u tavi 1 minutu. Premjestite luk na isti tanjur pomoću šupljikave žlice.
Na kraju, dodajte režnjeve češnjaka u tavu i pržite ih 30 sekundi. Na isti tanjur prebacite češnjak i maknite tavu s vatre.
Premjestite u tavu pržene čilije, luk i češnjak u veliki blender. Dodajte vodu, jabučni ocat, kikiriki, sol i crni papar. Pažljivo ulijte preostalo ulje iz tave u kojoj ste pržili čili.
Miješajte dok ne postane glatko. Poslužite odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do mjesec dana.
Savjet:
- Bilo koje biljno ulje će djelovati pri pečenju. Ulje avokada, ulje repice i ulje kikirikija izvrsne su opcije.
- Sjemenke čilija ostavite u umaku za tortilje. Ako ispadnu prilikom uklanjanja peteljki, samo ih spremite na tanjur i dodajte u blender kada dođe vrijeme za miješanje salse.
- Ovaj umak za tortilje je srednje ljute razine začina. Da biste ga učinili malo blažim, upotrijebite 2-4 arbol čilija umjesto 6. Ili upotrijebite 8-10 arbol čilija da bude pikantniji.
- Ako nemate kikiriki, umjesto njega možete koristiti bademe. Ako je moguće, koristite tostirane/pržene bademe.
SALSA VERDE
Sastojci:
- oko 10 srednje velikih tomatillosa, oljuštenih i ispranih
- 3 jalapeñosa bez peteljki
- ½ bijelog luka
- voda, po potrebi
- ½ šalice cilantra
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica soka od limete (oko ½ limete)
- 1 čajna žličica košer soli
Upute:
Dodajte rajčice, jalapenose i luk u srednju tavu ili lonac. Napunite lonac s dovoljno vode da pokrije vrhove tomatillosa.
Zakuhajte vodu na jakoj vatri, smanjite vatru na najnižu, poklopite i kuhajte 10 minuta.
Prebacite rajčice, jalapeno i luk u blender pomoću šupljikave žlice.
Dodajte cilantro, češnjak, sok limete i sol. Miješajte dok ne postane glatko.
Poslužite odmah ili u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 2 tjedna.
Savjet:
- Ako ne želite da bude ljuto, uklonite sjemenke iz jalapenosa.
- Želite li dodatno začinjeno? Koristite serrano paprike umjesto jalapenosa.
- Za zamrzavanje salsu stavite u spremnike za zamrzavanje i zamrznite do 3 mjeseca.
- Drugi recepti zahtijevaju pečenje tomatillosa i jalapenosa u peci, ali njihovo kuhanje dajte potpuno drugačiji okus. Kad su tomatillos i jalapenos pečeni, salsa je možda malo preslatka jer pečenje često ističe slatkoću povrća. Ali njihovo kuhanje održava okus salse slabijim.
KREMA OD CILANTRO LIMETE
Sasatojci:
- 0,4 šalice kiselog vrhnja
- 0,8 žlica majoneze
- 0,1 šalica cilantra
- 0,4 limete, očišćene od korice i soka
- 0,4 češnja češnjaka
- 0,2 žličice krupne košer soli, plus još po ukusu
Upute:
Stavite sve sastojke u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne postane glatko.
Prebacite u staklenku ili stisnutu bocu i odmah poslužite ili ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Savjet:
- Trebate nešto malo svjetlije? Umjesto kiselog vrhnja koristite obični grčki jogurt. Jogurt je fin i lagan, a umaku za tortilje još uvijek daje oštar okus i dodaje proteine.
- Način čuvanja: umak za tortilje pokriti poklopcem u staklenci ili posudi i ostaviti do 5 dana u hladnjaku.
- Umak za tortilje će se prirodno zgusnuti u hladnjaku, stoga slobodno umiješajte malo soka od limete ili žličicu vode dok ne postignete željenu gustoću.
RIBLJI TACO UMAK ZA TORTILJE
Sastojci:
- 0,25 šalice kiselog vrhnja
- 0,17 šalice majoneze
- 1 žlica soka od limete (sok od 1 limete)
- 1 žličica adobo umaka (od konzerviranih čipsa u adobo)
- 0,5 žličice češnjaka u prahu
- 0,25 žličice luka u prahu
- 0,25 žličice kuhinjske soli
Upute:
Stavite sve sastojke u zdjelu.
Umutite zajedno da se sjedini.
Poslužite odmah ili pokrijte i stavite u hladnjak do upotrebe.
UMAK ZA TORTILJE OD AVOKADA
Sastojci:
- 0,67 avokada, oguljenih i bez koštica
- 0,08 šalice cilantra, po želji
- 0,17 šalica kiselog vrhnja
- 0,17 žličice krupne košer soli, plus još po ukusu
- 0,5 limete, ocijeđene (oko 3 žlice)
- 0,33 češnja češnjaka
Upute:
Dodajte sve sastojke u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne postane glatko, prema potrebi stružući strane prema dolje.
Prebacite u staklenku ili stisnutu bocu i odmah poslužite ili ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Savjet:
- Ako je krema pregusta, umiješajte 1 žlicu vode dok ne postignete željenu gustoću.
- Ako je krema prerijetka, miksajte drugu polovicu avokada ili žlicu kiselog vrhnja dok ne postignete željenu gustoću.
- Čuvanje: Ostaci kreme trajat će do 5 dana u hladnjaku. Čuvajte ga u zatvorenoj staklenci, spremniku ili boci za cijeđenje. Ako kremu pripremate unaprijed, pohranite je u hermetički zatvorenu posudu s plastičnom folijom pritisnutom izravno na površinu kako avokado ne bi potamnio.
JEDNOSTAVNI UMAK ZA TORTILJE RANCHERO
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 velikog bijelog luka, narezanog na kockice
- 3 rajčice narezane na kockice
- 1 jalapeno, narezan na kockice
- 1 nasjeckana chipotle paprika u adobo umaku
- 1 žličica mljevenog češnjaka (oko 2 češnja)
- 1/4 žličice krupne košer soli
- 1/2 žličice paprike
- 1/2 žličice sušenog origana
- 1/2 šalice pilećeg temeljca (ili vode)
- 1/4 šalice nasjeckanog cilantra
- 2 žlice soka od limete (otprilike sok od 1 limete)
Upute:
Zagrijte maslinovo ulje u srednjoj tavi ili loncu na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk, rajčice, jalapeno, chipotle papriku, češnjak, sol, papriku i sušeni origano. Kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje dok luk i paprika ne omekšaju i smjesa postane jako koncentrirana.
Dodajte pileći temeljac, promiješajte da se sjedini i kuhajte još 30 sekundi.
Maknite s vatre i umiješajte cilantro i sok od limete.
Pažljivo miješajte smjesu dok ne postigne željenu konzistenciju. Nekoliko mahunarki ostavit će ovaj umak za tortilje malo zrnastim ili ga možete pasirati dok ne postane potpuno gladak.
Probajte i po potrebi začinite s još soli. Poslužite odmah na vrhu jaja, tacosa, burrita ili neke druge vaše omiljene meksičke hrane.
JEDNOSTAVNI UMAK ZA TORTILJE ARRABIATA
Sastojci:
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka, nasjeckana
- 1 žličica mljevenog češnjaka (oko 2 češnja)
- 1 limenka rajčice narezane na kockice od 14,5 unce
- 1 limenka paste od rajčice od 6 unci
- 1 1/2 šalice pilećeg temeljca
- 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike
- 1/2 žličice krupne košer soli, plus još po ukusu
Upute:
Zagrijte maslinovo ulje u srednjoj posudi ili u pećnici na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte 3 minute. Dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi.
Smanjite vatru na srednju i dodajte rajčicu narezanu na kockice, pastu od rajčice, pileći temeljac, bosiljak, peršin, ljuskice crvene paprike i sol. Pirjajte dok se malo ne smanji, oko 10 minuta, povremeno miješajući.
Upotrijebite potopni blender (ili obični blender) kako biste izmiješali umak za tortilje do željene gustoće.
Probajte i, ako je potrebno, začinite s još soli,. Poslužite odmah ili ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga stavite u hermetički zatvorenu posudu za čuvanje u hladnjaku.
Savjet:
- Arrabbiata umak za tortilje može se napraviti 1 dan unaprijed. Ohladite, zatim poklopite i ohladite. Zagrijte na srednjoj vatri prije upotrebe.
- Ako imate problema s procjenom kada vam je ulje vruće, jednostavno podignite posudu i pokušajte premazati dno uljem. Ako se kreće brzo i glatko, vruće je. Ako se kreće sporo i kaplje, još nije vruće.
- Nasjeckajte luk i češnjak u multipraktiku da ih brzo usitnite.
- Ako ne možete pronaći svježi bosiljak ili peršin, umjesto njih možete upotrijebiti sušeno bilje.
JEDNOSTAVNI UMAK ENCHILADA
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice višenamjenskog brašna (ili mješavine brašna bez glutena)
- 4 žlice čilija u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog kima
- ¼ žličice sušenog origana
- 2 ¼ šalice juhe (pileće ili povrtne)
- 2 žlice paste od rajčice
Upute:
Zagrijte maslinovo ulje u manjem loncu na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno i miješati zajedno 1 minutu.
Dodajte čili u prahu, luk u prahu, češnjak u prahu, sol, kumin i sušeni origano i miješajte zajedno 30 sekundi.
Polako ulijevajte juhu neprestano miješajući kako se ne bi stvorile velike grudice.
Dodajte pastu od rajčice i umutite umak za tortilje dok ne bude potpuno glatko.
Pustite da provrije, maknite s vatre i poslužite.
Savjet:
- Čuvanje: ovaj se umak za tortilje može čuvati u hermetički zatvorenoj staklenci u hladnjaku do 1 tjedan ili u zamrzivaču do 3 mjeseca.
- Ako ne želite preljuto, počnite s upotrebom samo polovice čilija u prahu i dodajte još prema ukusu.
AUTENTIČNI UMAK ENCHILADA
Sastojci:
- 4 sušena guajillo čilija, isprana i očišćena od peteljki
- 2 sušena ancho čilija, isprana i očišćena od peteljki
- 1 arbol čili, ispran i očišćen od peteljki
- 4 šalice tople vode
- 1/2 žličice košer soli, plus još po ukusu
- 1 češanj češnjaka
- 1/8 tableta Abuelita meksičke čokolade, (oko 12 grama)*
Upute:
U veliku zdjelu dodajte sušeni čili i vruću vodu. Pokrijte zdjelu velikim tanjurom ili plastičnom folijom i ostavite da se čili namače 20 minuta.
Pomoću šupljikave žlice prebacite omekšali čili u veliki blender.
Dodajte 1 šalicu vode namočene u čili, 1/2 šalice svježe vode, češnjak, sol i meksičku čokoladu.
Pasirajte dok potpuno ne postane glatko. Ovaj korak može potrajati nekoliko minuta, ovisno o snazi vašeg blendera. Dodajte još vode ako je umak za tortilje pregust za vaš ukus.
Pokrijte i spremite do upotrebe. Savršeno za crvene pileće enchilade, jednostavne crvene chilaquile ili pileću enchilada juhu.
Savjet:
- Osušeni čili: ako želite da ovaj umak za tortilje bude što blaži, preporučujem da osim peteljki uklonite i bacite sjemenke osušenog čilija.
- Meksička čokolada: Ako nemate meksičku čokoladu, možete je zamijeniti 1 žličicom nezaslađenog kakaa u prahu i 1 žličicom turbinado/sirovog šećera.
- Čuvanje: ovaj umak za tortilje također možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna ili u zamrzivaču do 6 mjeseci.
JEDNOSTAVNI UMAK ZA CHIPOTLE
Sastojci:
- 1 staklenka lagane majoneze
- 2 limete, očišćene od korice i soka
- 2 chipotle paprike u adobo umaku
- 1 žličica češnjaka u prahu
Upute:
Dodajte sve sastojke u procesor hrane ili blender.
Miješajte dok ne postane glatko.
Savjet:
- Koristite kao začin za hamburgere ili kao umak uz krumpiriće i meksički hrskavi pečeni krumpir
- Kako bi ovaj umak za tortilje bio malo pikantniji, dodajte još malo papričice.
- Da biste od ovog umaka napravili preljev za upotrebu u zdjelicama za burrito i salatama, pomiješajte malo vode dok ne dobijete željenu konzistenciju preljeva.
- Savjeti za skladištenje – Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 mjeseca.
- Da biste ovo učinili veganskim, upotrijebite vegansku majonezu.