Život

Bijeli čaj i njegovih 10 zdravstvenih prednosti

Bijeli čaj i njegovih 10 zdravstvenih prednosti

Bijeli čaj pravi se od biljke Camellia Sinensis. Listovi te biljke beru se neposredno prije nego što se potpuno otvore, onda kad su prekriveni bijelim dlačicama – po čemu je bijeli čaj zaslužio svoje ime.

Osim bijelog, od ove se biljke prave i zeleni i crni čaj. Međutim, zbog različitih metoda obrade, svaki od njih ima jedinstveni okus i miris.

Od svih tih čajeva koji se prave od ove biljke, bijeli čaj najmanje je obrađen. Upravo iz tog razloga zadržava veliku količinu antioksidansa. Smatra se da je upravo to jedan od razloga zašto studije bijeli čaj povezuju s mnogim zdravstvenim dobrobitima. On, na primjer, može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, može pomoći kao sredstvo protiv starenja kože, pa čak i kod gubitka težine.

Iako ste sad saznali već nekoliko zanimljivosti o ovom čarobnom napitku, u nastavku ih možete pronaći još. Sve ove činjenice tiču se zdravstvenih dobrobiti koje ovaj čaj može pružati našem organizmu.

Foto: Shutterstock

Bijeli čaj bogat je antioksidansima

Bijeli je čaj pun katehinima, a oni su jedna vrsta polifenola. Polifenoli su biljne molekule koje unutar tijela djeluju kao antioksidansi. Antioksidansi štite stanice od oštećenja spojevima koji se nazivaju slobodni radikali.

Prekomjerna oštećenja slobodnim radikalima može imati štetne učinke na naše tijelo. To je povezano sa starenjem, kroničnom upalom, oslabljenim imunološkim sustavom i drugim raznim štetnim bolestima.

Ipak, na sreću, čini se da je bijeli čaj jedna od najboljih vrsta čajeva upravo za borbu protiv tih slobodnih radikala. Zapravo, studije su pokazale kako bijeli čaj ima slične antioksidativne prednosti kao i zeleni čaj, koji je također poznat po svojim zdravstvenim prednostima. Istraživanja su čak pokazala da ekstrakt bijelog čaja može pomoći u zaštiti životinjskih živčanih stanica od oštećenja slobodnim radikalom zvanim vodikov peroksid. Osim toga, bijeli čaj u prahu također je vrlo učinkovit u smanjenju upale slobodnih radikala u stanicama ljudske kože.

Bijeli čaj može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bolest srca jedan je od vodećih uzroka smrti. Snažno je povezana s kroničnom upalom, koja je, s druge strane, povezana s raznim čimbenicima. To uključuje prehranu, tjelovježbu i loše životne navike poput pušenja.

Upravo tako, polifenoli poput onih koji se nalaze u bijelom čaju mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i to na nekoliko načina. Kao prvo, čak nekoliko studija je otkrilo da polifenoli mogu pomoći u opuštanju krvnih žila i jačanju imuniteta. Druge studije otkrile su da polifenoli mogu spriječiti oksidaciju “lošeg” LDL kolesterola, što je još jedan od rizika srčanih bolesti. Otkriveno je da ljudi koji dnevno konzumiraju oko tri šalice bijelog čaja imaju čak 21% manji rizik od pojave srčane bolesti.

Iako ovi rezultati sugeriraju da bijeli čaj može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, također je važno napraviti druge promjene u načinu života kako biste ostali zdravi. To uključuje konzumiranje više voća i povrća, redovito vježbanje i puno odmora.

Stoga, možemo zaključiti da polifenoli poput onih koji se nalaze u bijelom čaju mogu pomoći u opuštanju krvnih žila, jačanju imuniteta i sprječavanju oksidacije lošeg kolesterola. Ovi čimbenici mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Bijeli čaj može vam pomoći u mršavljenju

U kontekstu mršavljenja, prvo što vam sigurno padne na pamet jest upravo zeleni čaj. Međutim, bijeli čaj može biti jednako učinkovit kada je u pitanju sagorijevanje masti.

Oba čaja imaju slične razine kofeina i katehina poput epigalokatehin galata (EGCG), spoja u zelenom čaju koji je povezan sa sagorijevanjem masti. Čini se da upravo ovi spojevi zajedno imaju sinergistički učinak. Pokazalo se da ekstrakt bijelog čaja može potaknuti razgradnju masti i spriječiti stvaranje novih masnih stanica. To je uglavnom zbog tog EGCG. Osim toga, bijeli čaj može vam unaprijediti metabolizam za čak 5%, a to može biti jednako sagorijevanju dodatnih 70-100 kalorija dnevno.

Možda baš zato što bijeli čaj nije toliko popularan, nema ni dodatnih istraživanja o učincima konzumacije bijelog čaja na mršavljenje. Stoga, potrebno je više istraživanja u ovom području.

Foto: Shutterstock

Bijeli čaj vam može zaštititi zube

Bijeli čaj je izvrstan izvor fluora, katehina i tanina. Upravo ova kombinacija molekula mogla bi pomoći u jačanju zubi boreći se protiv bakterija i šećera. Fluorid može pomoći u sprječavanju karijesa tako što površinu zuba čini otpornijom na bakterijske napade kiseline u kombinaciji sa šećerom. Katehini su biljni antioksidansi kojih u bijelom čaju ima u izobilju. Pokazalo se da inhibiraju rast bakterija plaka.

Tanini su još jedna vrsta polifenola kojih ima u bijelom čaju. Istraživanja pokazuju da kombinacija tanina i fluorida također može inhibirati rast bakterija koje uzrokuju plak.

Ukratko, bijeli čaj izvrstan je izvor fluora, katehina i tanina. Nekoliko studija pokazalo je da ti spojevi mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju plak na zubima.

Sadrži spojeve koji se bore protiv raka

Rak je također jedna od najčešćih uzroka smrti. Neke studije pokazale su da upravo bijeli čaj može pomoći u smanjenju tog rizika. Neka su istraživanja pokazala kako je ekstrakt bijelog čaja ubio stanice čak kod nekoliko vrsta karcinoma pluća. Osim toga, obavljena su istraživanja i oko karcinoma debelog crijeva. Otkriveno je kako ekstrakt bijelog čaja potiskuje rast stanica raka debelog crijeva i zaustavlja njihovo širenje. Antioksidansi u ekstraktu bijelog čaja također su zaštitili normalne stanice od oštećenja štetnim molekulama.

Međutim, vrijedno je napomenuti da su ove studije koristile velike količine bijelog čaja. Potrebno je više studija kako bi se u ovom kontekstu razumjeli učinci konzumiranja bijelog čaja.

Bijeli čaj može smanjiti rizik od inzulinske rezistencije

Inzulin je nevjerojatno važan hormon. Pomaže premjestiti hranjive tvari iz krvotoka u stanice koje će ih koristiti ili ih pohraniti za kasnije. Međutim, kao rezultat nekoliko čimbenika, uključujući visoku potrošnju šećera, neki ljudi prestaju reagirati na inzulin. To se zove inzulinska rezistencija.

Nažalost, inzulinska rezistencija vrlo je česta i povezana je s mnogim kroničnim zdravstvenim stanjima, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i metabolički sindrom.

Zanimljivo je da su studije otkrile da polifenoli poput onih u bijelom čaju mogu upravo smanjiti rizik od inzulinske rezistencije. Studije na životinjama otkrile su da EGCG i drugi polifenoli koji se nalaze u bijelom čaju mogu pojačati učinke inzulina i spriječiti visoku razinu šećera u krvi. Ta istraživanja potvrđena su i kod ljudi. Iako se istraživanje čini obećavajućim, još uvijek je potrebno više studija koje će pomoći razjasniti može li smanjiti rizik od inzulinske rezistencije.

Spojevi u bijelom čaju mogu zaštititi od osteoporoze

Osteoporoza je zdravstveno stanje u kojem kosti postaju šuplje i porozne. To pogađa većinu starijeg stanovništva. Istraživanja su pokazala da slobodni radikali i kronična upala mogu ubrzati osteoporozu. Ova dva čimbenika mogu potisnuti stanice koje pomažu u rastu kostiju i potiču stanice koje razgrađuju kosti.

S druge strane, pokazalo se da se katehini koji se nalaze u bijelom čaju, bore upravo protiv ovih čimbenika rizika. Smatra se da potiskuju stanice koje razgrađuju kosti. U usporedbi s drugim čajevima, ovih katehina u bijelom čaju ima u izobilju.

Bijeli čaj može pomoći kod starenja kože

Kako ljudi stare, normalno je da im se koža nabora i postane opuštenija. Starenje kože događa se na dva glavna načina – unutarnje starenje i vanjsko starenje. Vanjsko starenje nastaje onda kad starenje i oštećenje kože potiču vanjski čimbenici (UV zrake).

Unutarnje starenje također je poznato kao prirodno starenje. Uzrokuje ga oštećenje od raznih čimbenika unutar vašeg tijela, poput slobodnih radikala i određenih enzima. Enzimi koji se nazivaju elastaza i kolagenaza mogu oštetiti mrežu vlakana kože, koja joj inače pomaže da ostane zategnuta i čvrsta.

No, i za to postoji rješenje. Upravo ti spojevi u bijelom čaju mogu pomoći u zaštiti vaše kože od učinaka unutarnjeg i vanjskog starenja. Otkriveno je da nanošenje ekstrakta bijelog čaja na kožu pomaže u zaštiti od štetnih učinaka sunčevih UV zraka. Polifenoli, koji se nalaze u bijelom čaju, mogu potisnuti nekoliko staničnih komponenti koje oštećuju mrežu vlakana koja koži pomaže da ostane zategnuta i čvrsta.

Može pomoći u zaštiti od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti

Spojevi u bijelom čaju, poput polifenola EGCG, mogu smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Istraživanja su pokazala kako EGCG može potisnuti slobodne radikale, smanjiti upalu i smanjiti druge čimbenike rizika za obje bolesti. Upravo EGCG može spriječiti i proteine ​​od neprikladnog savijanja i zgrušavanja.

Ovo je faktor rizika i za Parkinsonovu i za Alzheimerovu bolest. Pogrešno savijeni i skupljeni proteini mogu potaknuti upalu i oštetiti živce u mozgu. Ukratko, EGCG, koji se nalazi u bijelom čaju, povezan je s manjim rizikom od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. EGCG može pomoći u borbi protiv upale i spriječiti zgrušavanje proteina i oštećenje živaca, dva stanja povezana upravo s ovim poremećajima.

Foto: Shutterstock

Bijeli čaj lako se priprema

Bijeli čaj nije samo zdrav, već je i vrlo jednostavan za pripremu. Bijeli čaj jednostavno dodajte u lonac i prelijte ga vrućom vodom. Pustite listove da odstoje pet do osam minuta, a zatim procijedite i poslužite čaj.

U idealnom slučaju, voda bi trebala biti 75-85°C. Izbjegavajte korištenje kipuće vode jer može uništiti nježan okus bijelog čaja. Umjesto toga, vodu zakuhajte, a zatim ostavite minutu ili dvije da se ohladi.

Bijeli čaj ima suptilan, ali osvježavajući okus, a ako ste ljubitelj čajeva možete uživati ​​u toplom ili hladnom napitku. Ako preferirate jači čaj, možete dodati još suhog lišća. Najbolje je eksperimentirati dok ne stvorite pravu ravnotežu okusa za svoje preferencije okusa. Listove bijelog čaja možete kupiti online ili u lokalnoj trgovini zdrave hrane, ali možete kupiti i već pripremljene vrećice bijelog čaja u lokalnoj trgovini.

To Top