Delikatna, svestrana i puna nemasnih proteina, bijela riba zauzima središnje mjesto u nizu slatkih jela koja zadovoljavaju različite ukuse i kulinarske preferencije. Bez obzira na to jeste li ljubitelj morskih plodova ili jednostavno tražite opciju zdravog i ukusnog obroka, ova kolekcija od 20 pomno odabranih recepata za bijelu ribu zasigurno će razveseliti vaše nepce i unaprijediti vaše iskustvo objedovanja.
Od suptilne elegancije pečene bijele ribe s limunovim biljem do živahne eksplozije okusa curryja inspiriranog Tajlandom, svaki recept nudi osebujno putovanje kroz kulinarske tradicije i inovativne kombinacije. Bez obzira na to žudite li za utješnom toplinom čorbe od bijele ribe ili žustrim okusom ribljih tacosa sa salsom od manga, ovi recepti pružaju nešto za svaku priliku, godišnje doba i nepce.
Pridružite nam se dok istražujemo carstvo morske kuhinje, gdje se ljuskasti fileti bijele ribe pretvaraju u remek-djela gastronomije. Sa sastojcima koji se kreću od aromatičnog bilja do egzotičnih začina i tehnikama kuhanja koje uključuju pečenje na roštilju, pečenje, poširanje i još mnogo toga, ovi vam recepti omogućuju stvaranje jela koja nisu samo hranjiva, već i vizualno zadivljujuća.
Bijela riba – najukusniji recepti
Zgrabite pregaču i krenite u kulinarsku avanturu koja slavi čistu svestranost bijele ribe. Bilo da tražite inspiraciju za radnu večeru, zabavljate goste ili jednostavno želite proširiti svoje kulinarske horizonte, ova kolekcija je vaš ulaz u svijet okusa, tekstura i mirisa koji hvataju bit fine morske kuhinje.
1. Zapečena bijela riba s limunovim biljem
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe (poput bakalara ili bakalara)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica suhe majčine dušice
- 1 žličica sušenog ružmarina
- Korica i sok od 1 limuna
- Posolite i popaprite po ukusu
- Svježi peršin, nasjeckani (za ukras)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Stavite riblje filete u posudu za pečenje.
U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, majčinu dušicu, ružmarin, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.
Prelijte smjesu preko ribe, pazeći da su dobro obložene.
Pecite oko 15-20 minuta ili dok riba ne postane neprozirna i lako se ljušti vilicom.
Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim peršinom.
2. Riblji tacosi sa salsom od manga
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 8 malih tortilja od brašna
- 1 šalica manga narezanog na kockice
- 1/2 šalice crvenog luka nasjeckanog na kockice
- 1/4 šalice nasjeckanog cilantra
- Sok od 1 limete
- Posolite i popaprite po ukusu
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica kumina
- 2 žlice maslinovog ulja
- Isjeckana zelena salata i vrhnje za posluživanje
Upute:
Začinite riblje filete solju, paprom, čilijem u prahu i kuminom.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Pecite ribu oko 3-4 minute po strani dok se ne skuha.
U zdjeli pomiješajte mango narezan na kockice, crveni luk, cilantro, sok limete, sol i papar kako biste napravili salsu.
Zagrijte tortilje u suhoj tavi ili mikrovalnoj.
Kuhanu ribu narežite na ljuskice i sastavite tacose stavljajući ribu, salsu od manga, narezanu zelenu salatu i malo kiselog vrhnja u svaku tortilju.
3. Bijela riba s kremastim češnjakom i parmezanom
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1/2 šalice gustog vrhnja
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- Posolite i popaprite po ukusu
- Sjeckani svježi peršin (za ukras)
Upute:
Riblje filete posolite i popaprite.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite oko 3-4 minute sa svake strane dok ne porumeni i bude kuhana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi rastopite maslac i pirjajte nasjeckani češnjak dok ne zamiriše.
Smanjite vatru na srednje nisku, dodajte vrhnje i ribani parmezan. Miješajte dok se umak ne zgusne.
Stavite kuhanu ribu natrag u tavu i žlicom prelijte kremasti umak preko fileta.
Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim peršinom.
4. Bijela riba na žaru s umakom od limuna i kopra:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
- Posolite i popaprite po ukusu
Za umak:
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- Korica i sok od 1 limuna
- 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
- Posolite i popaprite po ukusu
Upute:
U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckani češnjak, nasjeckani kopar, sol i papar.
U ovoj smjesi marinirajte riblje filete oko 30 minuta.
Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu. Pecite ribu na roštilju oko 3-4 minute sa svake strane dok se ne pojave tragovi žara i dok riba ne bude pečena.
Za umak pomiješajte grčki jogurt, limunovu koricu, limunov sok, nasjeckani kopar, sol i papar.
Poslužite pečenu ribu s umakom od limuna i kopra prelivenog po vrhu.
5. Bijela riba pečena u tavi s okusom bosiljka od rajčice:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 2 žlice maslinovog ulja
- Posolite i popaprite po ukusu
- 1 šalica rajčice narezane na kockice
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 2 žlice crvenog luka, sitno nasjeckanog
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 žlica maslinovog ulja
- Posolite i popaprite po ukusu
Upute:
Riblje filete posolite i popaprite.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Pecite ribu oko 3-4 minute sa svake strane dok ne porumeni i bude pečena.
U zdjeli pomiješajte rajčice narezane na kockice, nasjeckani bosiljak, crveni luk, balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar kako biste napravili ukus.
Poslužite ribu pečenu u tavi s užitkom od bosiljka od rajčice na vrhu.
6. Bijela riba s kokosom:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1/2 šalice naribanog kokosa
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1 žličica curry praha
- 1/2 žličice paprike
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 jaja, istučena
- Kriške limete za posluživanje
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
U plitkoj posudi pomiješajte nasjeckani kokos, krušne mrvice, curry prah, papriku, sol i papar.
Svaki riblji file umočite u razmućena jaja, zatim premažite smjesom od kokosa, lagano pritiskajući da se zalijepi.
Premazane filete stavite na pripremljeni lim za pečenje.
Pecite oko 15-20 minuta ili dok premaz ne dobije zlatnu boju i dok se riba lako ne ljušti.
Poslužite s kriškama limete za dašak okusa citrusa.
7. Piccata bijele ribe:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1/4 šalice višenamjenskog brašna
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice neslanog maslaca
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1/4 šalice kapara, ocijeđenih
- Sok od 1 limuna
- 1/4 šalice pileće ili povrtne juhe
- Sjeckani svježi peršin (za ukras)
Upute:
Začinite riblje filete solju i paprom, zatim ih udubite u brašno i otresite sav višak.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite oko 3-4 minute sa svake strane dok ne porumeni i bude kuhana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istoj tavi rastopite maslac. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriše.
U tavu dodajte kapare, limunov sok i pileću juhu. Zakuhati i kuhati par minuta da se okusi sjedine.
Pečenu ribu vratite nakratko u tavu da se oblije umakom.
Poslužite riblju piccatu s umakom prelivenim žlicom po vrhu i ukrašenom nasjeckanim peršinom.
8. Bijela riba s korom od začinskog bilja:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
- 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
- Korica od 1 limuna
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, nasjeckano začinsko bilje, koricu limuna, sol i papar.
Posušite riblje filete i premažite ih maslinovim uljem.
Utisnite smjesu od krušnih mrvica na vrh svakog fileta kako biste oblikovali koricu.
Stavite filete na lim za pečenje i pecite oko 15-20 minuta, ili dok korica ne porumeni i riba se ispeče.
9. Čorba od bijele ribe:
Sastojci:
- 450 g filea bijele ribe, narezanih na kockice
- 1 glavica luka nasjeckana
- 2 mrkve oguljene i narezane na kockice
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 2 krumpira oguljena i narezana na kockice
- 3 šalice riblje ili povrtne juhe
- 1 šalica mlijeka ili vrhnja
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 1 list lovora
- Posolite i popaprite po ukusu
- Sjeckani svježi peršin (za ukras)
Upute:
U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte dok povrće ne omekša.
Umiješajte brašno i kuhajte minutu da se napravi roux.
Uz miješanje postupno dolijevajte riblju juhu da ne budu grudice. Dodati krumpir narezan na kockice i lovorov list. Zakuhajte i kuhajte dok krumpir ne omekša.
Dodati bijelu ribu narezanu na kockice i mlijeko ili vrhnje. Lagano pirjajte dok se riba ne skuha i dok se juha ne zgusne.
Posolite i popaprite. Uklonite lovorov list.
Poslužite juhu vruću, ukrašenu nasjeckanim peršinom.
10. Ceviche od bijele ribe:
Sastojci:
- 450 g filea bijele ribe, sitno nasjeckanih
- 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
- 1-2 jalapeño paprike, očišćene od sjemenki i sitno nasjeckane
- 1 šalica krastavca narezanog na kockice
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg cilantra
- Sok od 3-4 limete
- Posolite i popaprite po ukusu
- Tortilja čips (za posluživanje)
Upute:
U zdjeli pomiješajte ribu narezanu na kockice, nasjeckani crveni luk, nasjeckani jalapeño, krastavac narezan na kockice i nasjeckani cilantro.
Iscijedite svježi sok od limete preko smjese i dobro promiješajte da se sjedini.
Posolite i popaprite. Ostavite ceviche da se marinira u hladnjaku oko 30 minuta do sat vremena, dopuštajući citrusima da “skuhaju” ribu.
Poslužite ceviche ohlađen s tortilja čipsom sa strane.
11. Panko-Crusted bijela riba sa salsom od manga:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1 šalica panko krušnih mrvica
- 1 žličica paprike
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 jaja, istučena
Za salsu od manga:
- 1 zreli mango, narezan na kockice
- 1/4 šalice crvene paprike, sitno nasjeckane
- 2 žlice crvenog luka, sitno nasjeckanog
- 2 žlice nasjeckanog svježeg cilantra
- Sok od 1 limete
- Posolite i popaprite po ukusu
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
U plitkoj posudi pomiješajte panko krušne mrvice, papriku, češnjak u prahu, sol i papar.
Svaki riblji file umočite u razmućena jaja, zatim premažite panko smjesom, lagano pritiskajući da se zalijepi.
Premazane filete stavite na lim za pečenje. Pecite oko 15-20 minuta ili dok premaz ne postane hrskav, a riba ispečena.
U zdjeli pomiješajte mango narezan na kockice, nasjeckanu crvenu papriku, nasjeckani crveni luk, nasjeckani cilantro, sok limete, sol i papar kako biste napravili salsu od manga.
Poslužite ribu s panko korom sa salsom od manga na vrhu.
12. Bijela riba s umakom od limuna i maslaca:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice suhog bijelog vina
- Sok od 1 limuna
- 4 žlice neslanog maslaca
- Sjeckani svježi peršin (za ukras)
Upute:
Riblje filete posolite i popaprite.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite oko 3-4 minute sa svake strane dok ne porumeni i bude kuhana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istu tavu dodajte suho bijelo vino i limunov sok. Pustite da prokuha i smanjite na pola.
Smanjite vatru na nisku i umiješajte maslac, žlicu po žlicu, dok umak ne postane kremast i gladak.
Kuhanu ribu vratite nakratko u tavu da se obloži umakom od limunovog maslaca.
Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim peršinom.
13. Mediteranska bijela riba s rajčicama i maslinama:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk narezan na tanke ploške
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 konzerva (14 oz) rajčice narezane na kockice, ocijeđene
- 1/2 šalice Kalamata maslina bez koštica, prepolovljenih
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- Posolite i popaprite po ukusu
- Feta sir (za ukras)
Upute:
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i pirjajte dok ne postane proziran.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu dok ne zamiriše.
Umiješajte rajčice narezane na kockice i prepolovljene Kalamata masline. Kuhajte par minuta da se okusi sjedine.
Riblje filete začinite sušenim origanom, solju i paprom.
Smjesu rajčice i maslina gurnite na stranice tave, a u sredinu stavite riblje filete.
Pokrijte tavu i kuhajte oko 5-7 minuta dok se riba ne skuha i lako raspada.
Prije posluživanja po vrhu pospite nasjeckani svježi bosiljak i izmrvljeni feta sir.
14. Curry od bijele ribe inspiriran Tajlandom:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1 žlica crvene curry paste
- 1 limenka (14 oz) kokosovog mlijeka
- 1 crvena paprika, narezana na ploške
- 1 tikvica, narezana na ploške
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica smeđeg šećera
- Sok od 1 limete
- Svježi listovi cilantra (za ukras)
- Kuhana riža (za posluživanje)
Upute:
U velikoj tavi zagrijte crvenu curry pastu na srednjoj vatri minutu dok ne zamiriše.
Ulijte kokosovo mlijeko i promiješajte da se sjedini s curry pastom.
U tavu dodati narezanu crvenu papriku i tikvicu. Pustite ih da se krčkaju u curry umaku dok ne omekšaju.
Riblje filete posolite i popaprite pa ih nježno stavite u curry umak.
U curry dodajte riblji umak i smeđi šećer. Poklopite i pustite ribu da se kuha oko 5-7 minuta, ili dok ne bude kuhana.
Iscijedite sok limete preko curryja i ukrasite svježim listovima cilantra.
Poslužite curry od bijele ribe nadahnut Tajlandom preko kuhane riže.
15. Bijela riba s Chimichurri umakom:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
Za chimichurri umak:
- 1 šalica svježeg lišća peršina
- 1/2 šalice svježeg lišća cilantra
- 3 češnja češnjaka
- 1/4 šalice crvenog vinskog octa
- 1/2 žličice pahuljica crvene paprike
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- Posolite i popaprite po ukusu
Upute:
Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu.
Riblje filete posolite i popaprite pa premažite maslinovim uljem.
Pecite ribu na roštilju oko 3-4 minute sa svake strane dok se ne pojave tragovi žara i dok riba ne bude pečena.
U multipraktiku pomiješajte svježi peršin, svježi cilantro, češnjak, crveni vinski ocat, pahuljice crvene paprike, maslinovo ulje, sol i papar kako biste napravili umak od chimichurrija.
Poslužite ribu na žaru s obilato prelivenom chimichurri umakom na vrhu.
16. Bijela riba s limunom i češnjakom:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- Korica i sok od 1 limuna
- 1/4 šalice pileće ili povrtne juhe
- Sjeckani svježi peršin (za ukras)
Upute:
Riblje filete posolite i popaprite.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ribu i pecite oko 3-4 minute sa svake strane dok ne porumeni i bude kuhana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
U istu tavu dodajte mljeveni češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriše.
Ulijte pileću ili povrtnu juhu i limunov sok. Promiješajte da se sve sjedini i ostavite da lagano kuha nekoliko minuta da se umak malo reducira.
Pečenu ribu vratite nakratko u tavu da se prelije umakom od limuna i češnjaka.
Prije posluživanja po vrhu pospite limunovu koricu i nasjeckani peršin.
17. Biljna bijela riba u papilotama:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- 2 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina
- 1 limun, tanko narezan
- Pergament papir
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Izrežite četiri komada pergament papira, svaki oko 12 kvadratnih inča.
Na svaki komad papira za pečenje stavite riblji file.
Svaki file pokapati maslinovim uljem, pa posuti nasjeckanim timijanom i ružmarinom.
Posolite i popaprite. Svaki file stavite na vrh s nekoliko kriški limuna.
Presavijte pergamentni papir preko ribe kako biste stvorili paketić, zatvorite rubove presavijanjem i stezanjem.
Stavite paketiće na lim za pečenje i pecite oko 15-20 minuta dok se riba ne skuha i lako se raspada.
Pažljivo otvorite pakete i poslužite začinsku bijelu ribu izravno s pergamenta.
18. Bijela riba s nadjevom od špinata i fete:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 šalice svježeg špinata, nasjeckanog
- 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice maslinovog ulja
- kriške limuna (za posluživanje)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko 1 minutu dok ne zamiriše.
Dodajte nasjeckani špinat u tavu i kuhajte dok ne uvene. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
U smjesu od špinata umiješajte izmrvljeni feta sir.
Riblje filete posolite i popaprite, a zatim na svaki file žlicom rasporedite mješavinu špinata i fete.
Zarolajte filete i pričvrstite čačkalicama da drže nadjev.
Punjene filete stavite u lim za pečenje i pecite oko 15-20 minuta dok riba ne bude pečena.
Poslužite s kriškama limuna za cijeđenje preko ribe.
19. Bijela riba s korom od badema:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- 1/2 šalice badema, sitno nasjeckanih
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1 žličica suhe majčine dušice
- Posolite i popaprite po ukusu
- 2 jaja, istučena
- kriške limuna (za posluživanje)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
U plitkoj posudi pomiješajte nasjeckane bademe, krušne mrvice, sušeni timijan, sol i papar.
Svaki riblji file umočite u razmućena jaja, zatim premažite smjesom od badema, lagano pritiskajući da se zalijepi.
Premazane filete stavite na lim za pečenje. Pecite oko 15-20 minuta ili dok premaz ne postane hrskav, a riba ispečena.
Poslužite s kriškama limuna sa strane.
20. Bijela riba poširana u juhi od rajčice:
Sastojci:
- 4 fileta bijele ribe
- Posolite i popaprite po ukusu
- 1 glavica luka nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 limenka rajčice narezane na kockice
- 1 šalica riblje ili povrtne juhe
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- 1/2 žličice pahuljica crvene paprike (po želji)
- Listovi svježeg bosiljka (za ukras)
Upute:
Riblje filete posolite i popaprite.
U velikoj tavi pirjajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte rajčice narezane na kockice (sa sokovima), riblju ili povrtnu juhu, sušeni bosiljak, sušeni origano i ljuskice crvene paprike ako koristite. Zakuhajte.
Riblje filete nježno stavite u juhu od rajčice. Pokrijte ih i ostavite da se kuhaju oko 5-7 minuta dok se ne skuhaju.
Poširanu ribu poslužite u plitkim zdjelicama, a po vrhu žlicom prelijte juhu od rajčice.
Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.
Imajte na umu da ove recepte možete prilagoditi svojim željama i prehrambenim potrebama. Uživajte u eksperimentiranju s ovim ukusnim receptima za bijelu ribu!