Do danas postoji više od 1500 studija koje pokazuju da je kokosovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na planetu. Upotreba i dobrobiti kokosovog ulja nadilaze ono što većina ljudi shvaća, budući da je kokosovo ulje — napravljeno od kopre ili svježeg mesa kokosa — što je prava superhrana.
Nije ni čudo što se kokosovo drvo u mnogim tropskim krajevima smatra “drvetom života”.
Kokosovo ulje se dobiva prešanjem osušenog mesa kokosa, zvanog kopra, ili svježeg mesa kokosa. Za izradu možete koristiti “suhu” ili “mokru” metodu.
Ovo se ulje također lako upija u kožu zbog manjih molekula masnoće, što ga čini izvrsnim ovlaživačem kože i vlasišta.
Nema sumnje da su mnogi ljudi zbunjeni oko toga trebaju li ili ne redovito konzumirati kokosovo ulje, osobito nakon izvješća o zasićenim masnoćama iz 2017. godine Američke udruge za srce (AHA) u kojem se preporučuje smanjenje unosa zasićenih masnoća u prehrani. To ne znači da bi ljudi trebali izbjegavati konzumiranje bilo čega od toga.
Zapravo, American Heart Association preporučuje da se pridržavate 30 grama dnevno za muškarce i 20 grama dnevno za žene, što je oko 2 žlice, odnosno 1,33 žlice kokosovog ulja.
Osim toga, valja istaknuti kako je American Heart Association istaknula kako ne moramo u potpunosti izbjegavati zasićene masnoće jer su nam one zapravo potrebne. Djeluje na poboljšanje naše imunološke funkcije i zaštitu jetre od toksina.
Iako je AHA usredotočena na to kako zasićene masti mogu povećati razinu LDL kolesterola, moramo zapamtiti da kokosovo ulje prirodno smanjuje upalu. Smanjenje upale trebao bi biti svačiji najveći zdravstveni cilj jer je to glavni uzrok bolesti srca i mnogih drugih stanja.
Prednosti kokosovog ulja
Prema medicinskom istraživanju i bazi podataka o hranjivim tvarima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, zdravstvene prednosti kokosovog ulja uključuju sljedeće:
1. Pomaže u liječenju Alzheimerove bolesti
Probava masnih kiselina srednjeg lanca (MCFA) u jetri stvara ketone koji su lako dostupni mozgu za energiju. Ketoni opskrbljuju mozak energijom bez potrebe za inzulinom za preradu glukoze u energiju.
Istraživanja su pokazala da mozak zapravo stvara vlastiti inzulin za obradu glukoze i napajanje moždanih stanica. Studije također sugeriraju da kako mozak pacijenata s Alzheimerovom bolešću gubi sposobnost stvaranja vlastitog inzulina, ketoni iz kokosovog ulja mogu stvoriti alternativni izvor energije koji bi pomogao popraviti moždane funkcije.
Pregled iz 2020. naglašava ulogu triglicerida srednjeg lanca u prevenciji Alzheimerove bolesti zbog njihovih neuroprotektivnih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava.
2. Pomaže u prevenciji srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka
Kokosovo ulje ima visok udio prirodnih zasićenih masti. Zasićene masti ne samo da povećavaju zdrav kolesterol (poznat kao HDL kolesterol) u vašem tijelu, već također pomažu pretvoriti LDL “loš” kolesterol u dobar kolesterol.
Ispitivanje objavljeno u Evidence-based Complementary and Alternative Medicine otkrilo je da dnevna konzumacija dvije žlice djevičanskog kokosovog ulja kod mladih, zdravih odraslih osoba značajno povećava HDL kolesterol. Osim toga, nisu prijavljeni nikakvi veći sigurnosni problemi uzimanja djevičanskog kokosovog ulja dnevno tijekom osam tjedana.
Još jedna novija studija, objavljena 2020., imala je iste rezultate i zaključila da konzumacija kokosovog ulja dovodi do znatno višeg HDL kolesterola od netropskih biljnih ulja. Povećanjem HDL-a u tijelu pomaže u promicanju zdravlja srca i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
3. Liječi UTI i infekciju bubrega te štiti jetru
Poznato je da kokosovo ulje uklanja i poboljšava simptome infekcija mokraćnog sustava i bubrežnih infekcija. MCFA u ulju djeluju kao prirodni antibiotik ometajući lipidni omotač na bakterijama i ubijajući ih.
Istraživanja također pokazuju da kokosovo ulje izravno štiti jetru od oštećenja.
Kokosova voda također pomaže hidratizirati i poduprijeti proces ozdravljenja. Liječnici su čak ubrizgavali kokosovu vodu kako bi očistili bubrežne kamence.
Kokos je moćna superhrana, što je vidljivo s obzirom na sve ove goleme zdravstvene dobrobiti kokosovog ulja.
4. Smanjuje upale i artritis
U studiji na životinjama u Indiji, visoke razine antioksidansa prisutnih u djevičanskom kokosovom ulju smanjile su upalu i poboljšale simptome artritisa učinkovitije od vodećih lijekova.
U drugoj nedavnoj studiji, kokosovo ulje koje je ubrano samo na srednjoj temperaturi pokazalo se da suzbija upalne stanice. Djelovao je i kao analgetik i protuupalno.
5. Prevencija i liječenje raka
Kokosovo ulje ima dvije kvalitete koje mu pomažu u borbi protiv raka, uključujući ketone proizvedene u ulju. Tumorske stanice nemaju pristup energiji u ketonima i ovisne su o glukozi.
Vjeruje se da bi ketogena dijeta mogla biti moguća komponenta pomoći u oporavku pacijenata oboljelih od raka.
Druga kvaliteta je sadržaj srednjelančanih masnih kiselina u kokosovom ulju. Kako MCFA probavljaju lipidne stijenke bakterija, one također mogu ubiti bakteriju helicobacter pylori za koju je poznato da povećava rizik od raka želuca.
Osim toga, istraživanje pokazuje da laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju može imati antikancerogeno djelovanje pokrećući antiproliferacijske i pro-apoptotičke učinke.
6. Jačanje imunološkog sustava (antibakterijsko, antifungalno i antivirusno)
Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu (monolaurin), za koju se pokazalo da smanjuje kandidu, bori se protiv bakterija i stvara neprijateljsko okruženje za viruse. Mnoge današnje bolesti uzrokovane su prekomjernim razmnožavanjem loših bakterija, gljivica, virusa i parazita u tijelu.
Pregled iz 2020. pokazuje da ima antimikrobno djelovanje i pomaže u aktiviranju protuupalne prirode imunološkog odgovora u ljudskom tijelu.
Žitarice i šećer u svojoj prehrani možete zamijeniti kokosovim uljem kao prirodnim izvorom goriva kada ste bolesni. Šećer hrani rast loših bakterija.
Umjesto toga, kada ste bolesni uzmite jednu žlicu kokosovog ulja tri puta dnevno i konzumirajte puno povrća i juhe od kostiju.
7. Podržava pamćenje i rad mozga
U studiji iz 2004. objavljenoj u Journal of Neurobiology of Aging, istraživači su otkrili da MCFA u kokosovom ulju poboljšavaju probleme s pamćenjem kod starijih ispitanika.
Kod svih pacijenata došlo je do značajnog poboljšanja u njihovoj sposobnosti prisjećanja nakon uzimanja ove masne kiseline. MCFA se lako apsorbiraju u tijelu i mogu im se pristupiti u mozgu bez upotrebe inzulina. Stoga mogu učinkovitije opskrbljivati moždane stanice.
8. Poboljšava energiju i izdržljivost
Kokosovo ulje je lako probavljivo. Također proizvodi dugotrajniju energiju i ubrzava vaš metabolizam.
Studije pokazuju da kada uzimate kvalitetno nerafinirano kokosovo ulje, možete dobiti najviše koristi od kokosovog ulja jer se njegove MCFA šalju izravno u jetru da se pretvore u energiju.
Danas mnogi triatlonci koriste kokosovo ulje kao izvor goriva tijekom treninga i utrka na dugim stazama.
Možete napraviti domaće energetsko gorivo miješanjem kokosovog ulja, sirovog meda i chia sjemenki. Jednostavno stavite jednu žlicu od svakog i konzumirajte 30 minuta prije vježbanja.
9. Pomaže probavu i smanjuje čir na želucu i ulcerozni kolitis
Kokos također poboljšava probavu jer pomaže tijelu apsorbirati vitamine topive u mastima, kalcij i magnezij. Ako se kokosovo ulje uzima istovremeno s omega-3 masnim kiselinama, može ih učiniti dvostruko učinkovitijima, budući da su lako dostupni za probavu i korištenje u tijelu.
Istraživanja pokazuju da kokosovo ulje može poboljšati zdravlje bakterija i crijeva uništavajući loše bakterije i kandidu. Neravnoteža kandide posebice može smanjiti želučanu kiselinu, što uzrokuje upalu i lošu probavu.
Sve to zajedno znači da kokosovo ulje koristi zdravlju probavnog sustava i pomaže u liječenju ili prevenciji čira na želucu i ulceroznog kolitisa.
10. Može pomoći u smanjenju simptoma bolesti žučnog mjehura i pankreatitisa
Studija na životinjama objavljena u Journal of Animal Sciences pokazuje da MCFA kokosovog ulja ne trebaju enzime gušterače da bi se razgradile, tako da uzimanje kokosovog ulja smanjuje pritisak na gušteraču.
Osim toga, ova superhrana je tako lako probavljiva da je poznato da također poboljšava simptome bolesti žučnog mjehura. Zamijenite ostale dugolančane masti kokosovim uljem kako biste poboljšali zdravlje žučnog mjehura i cijelog tijela.
11. Može poboljšati probleme s kožom (opekotine, ekcem, perut, dermatitis i psorijaza)
Kokosovo ulje je izvrsno kao sredstvo za čišćenje lica, hidratantna krema i krema za sunčanje, ali također može liječiti mnoge kožne poremećaje. Masne kiseline (kaprilna i laurinska) u kokosovom ulju smanjuju unutarnju i vanjsku upalu i vlaže, što ih čini izvrsnim rješenjem za sve tipove kožnih stanja.
Štiti kožu i ima mnogo antioksidansa koji ga čine idealnim za liječenje kože. Osim toga, antimikrobna svojstva uravnotežuju izvore kandide ili gljivica koje mogu uzrokovati mnoga stanja kože.
Toliko toga nerafinirano kokosovo ulje može učiniti za kožu.
12. Pomaže u sprječavanju bolesti desni i karijesa
Oil pulling kokosovim uljem stoljećima se koristi kao način čišćenja usta od bakterija i pomaže u liječenju parodontne bolesti. Osim toga, istraživanja pokazuju da, osim što nudi nekoliko oralnih prednosti, kokosovo ulje ima i blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje.
Kokosovo ulje jedno je od najučinkovitijih ulja za izvlačenje masnoće zbog visoke koncentracije antibakterijskih MCFA.
Ako želite izliječiti svoje desni i popraviti zube, pokušajte ovo tri puta tjedno po 20 minuta dnevno.
13. Podržava zdravlje kostiju
Oksidativni stres i slobodni radikali dva su najveća uzročnika osteoporoze. Budući da kokosovo ulje ima tako visoku razinu antioksidansa, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, ono je vodeći prirodni tretman za osteoporozu.
Kokosovo ulje povećava apsorpciju kalcija u crijevima. Istraživanja o osteoporozi otkrila su da kokosovo ulje ne samo da povećava volumen i strukturu kosti kod ispitanika, već također smanjuje gubitak koštane mase zbog osteoporoze.
14. Pomaže kod dijabetesa tipa II
Kada stanice odbiju reagirati na inzulin i više ne uzimaju glukozu za energiju, smatraju se otpornima na inzulin. Gušterača tada ispumpava više inzulina kako bi nadoknadila i stvara ciklus prekomjerne proizvodnje.
Inzulinska rezistencija preteča je dijabetesa tipa II.
Studije sugeriraju da MCFA u kokosovom ulju pomažu uravnotežiti reakcije inzulina u stanicama i potiču zdrav probavni proces. Oni smanjuju opterećenje gušterače i daju tijelu stalni izvor energije koji ne ovisi o reakcijama glukoze, što može spriječiti inzulinsku rezistenciju i dijabetes tipa II.
15. Kokosovo ulje za mršavljenje
Zbog sposobnosti stvaranja energije kokosovog ulja i činjenice da je ulje bez ugljikohidrata, nije ni čudo da je korisno za mršavljenje. Pomaže u sagorijevanju masnoća i kalorija, smanjuje apetit, a u studijama je posebno pomogao u skidanju sala na trbuhu.
Sposobnost kokosa da vam pomogne u skidanju sala dobro je dokazana. Studija iz 1985. objavljena u Journal of Toxicology and Environmental Health otkrila je da je jedna injekcija kaprinske kiseline rezultirala “u početku brzim, zatim postupnim smanjenjem potrošnje hrane i usporednim gubitkom tjelesne težine” kod mužjaka štakora.
Moglo bi se činiti kontraintuitivnim pretpostaviti da će konzumacija kokosovog ulja (masti) pridonijeti gubitku masnoće, ali zapravo je sasvim logično. Ključ za razumijevanje ovog fenomena leži u višedimenzionalnoj sposobnosti MCFA da kontroliraju različite fiziološke procese.
Na primjer, u gore spomenutoj studiji iz 1985. otkriveno je da kaprinska kiselina pokazuje značajna poboljšanja u funkciji štitnjače, pomaže u smanjenju otkucaja srca u mirovanju i pomaže vašem tijelu u sagorijevanju masti za energiju.
Nedavno je Obesity Research Journal objavio studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu koja nam daje naznaku zašto MCFA imaju sposobnost sagorijevanja masti. Testirajući učinke koje MFCA imaju na razgradnju masti, adipozne (masne) stanice u štakora su prethodno tretirane kaprilnom kiselinom. Istraživači su primijetili da se razgradnja masti odvijala na tako značajnoj razini da je doslovno oponašala karakteristike posta.
Post u tom smislu ne treba smatrati negativnim, već pozitivnim utoliko što tijelo najučinkovitije koristi svoje zalihe energije i ubrzava razgradnju nepotrebnih zaliha masti. Prema riječima istraživača koji su proveli ovu studiju, “Takve bi promjene mogle djelomično pridonijeti gubitku težine kod životinja i ljudi povezanih s prehrambenim masnim kiselinama srednjeg lanca.”
16. Izgradnja mišića i gubitak tjelesne masti
Istraživanja pokazuju da MCFA nisu samo dobre za sagorijevanje masti i smanjenje metaboličkog sindroma – one su također izvrsne za izgradnju mišića. MCFA koje se nalaze u kokosu također se koriste u popularnim proizvodima za izgradnju mišića kao što je Muscle Milk™.
Međutim, većina intenzivno proizvedenih dodataka koristi prerađene oblike MCFA. Ako umjesto toga jedete prave kokosove orahe, dobit ćete “pravu stvar”, stoga pokušajte svakodnevno dodati dvije žlice ulja u shake za izgradnju mišića.
17. Prednosti kokosovog ulja za njegu kose
Ako imate perut ili suhu kosu, kokosovo ulje ima savršene masne kiseline koje će pomoći u poboljšanju ovih stanja. Zapravo, kokosovo ulje može učiniti toliko toga za kosu.
Možete napraviti domaći šampon od kokosa i lavande kako biste poboljšali kosu i koristiti čisto kokosovo ulje kao potpuno prirodni regenerator za kosu.
Da biste se riješili prhuti i zgusnuli kosu, tri minute umasirajte u vlasište jednu žlicu kokosovog ulja pomiješanu s 10 kapi eteričnog ulja ružmarina. Zatim se istuširajte 30 minuta kasnije.
18. Candida i gljivične infekcije
Studija objavljena u časopisu Antimicrobial Agents and Chemotherapy otkrila je da kaprinska kiselina i laurinska kiselina u kokosovom ulju predstavljaju učinkovito prirodno liječenje kandide albicans i gljivičnih infekcija.
Kako biste učinkovito ubili kandidu i liječili gljivične infekcije, uklonite prerađeni šećer i rafinirane žitarice iz svoje prehrane i konzumirajte puno zdravih masti. Uzmite jednu žlicu kokosovog ulja tri puta dnevno kao dodatak.
19. Kokosovo ulje protiv starenja
Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Food and Function pokazalo je da kokosovo ulje poboljšava razinu antioksidansa i može usporiti starenje. Kokosovo ulje djeluje tako što smanjuje stres na jetru i smanjuje oksidativni stres.
Također, istraživači su otkrili da kokosovo ulje može pospješiti detoksikaciju zbog načina na koji djeluje na jetru.
Kako biste prirodno usporili starenje, uzmite jednu žlicu kokosovog ulja s bobicama bogatim antioksidansima za doručak. Također ga možete nanijeti izravno na kožu za dodatne zdravstvene prednosti i zaglađivanje.
20. Kokosovo ulje za ravnotežu hormona
Zdravstvene dobrobiti kokosovog ulja uključuju i hormonsku ravnotežu. Kokosovo ulje može pomoći u prirodnoj ravnoteži hormona jer je odličan izvor zasićenih masti, uključujući laurinsku kiselinu.
Studije su otkrile da kokosovo ulje može biti izvrsna mast za jesti tijekom menopauze, a također može imati pozitivne učinke na razinu estrogena.
Kako biste prirodno uravnotežili hormone, smanjite konzumaciju šećera i žitarica te se napunite zdravim masnoćama iz kokosa, avokada, lanenih sjemenki i gheeja. Također možete konzumirati druge oblike kokosa, poput kokosovog maslaca ili kokosove vode.
Nutritivne činjenice
Kako bismo razumjeli njegov nutritivni učinak, važno je razumjeti nekoliko vrsta kokosovog ulja koje su dostupne na tržištu:
Djevičansko kokosovo ulje: Djevičansko kokosovo ulje najmanje je rafinirano i najkorisnije. Napravljen je od kopre, ili sušenog mesa kokosa, koje se uklanja iz ljuske i preša kako bi se izvukla prirodna ulja. Obično ima izvrstan orašasti i slatki okus.
Unutar ove kategorije vidjet ćete ulje koje je proizvedeno metodom “mokrog mljevenja”, što znači da je ekstrahirano iz svježeg mesa kokosa, i ulje koje je proizvedeno suhom metodom, jer se umjesto njega koristi sušena kopra. Ponekad ćete vidjeti “ekstra djevičansko kokosovo ulje”, ali zapravo nema razlike između djevičanskog i ekstra djevičanskog kokosovog ulja, tako da je bilo koja opcija odličan izbor.
Rafinirano kokosovo ulje: Rafinirano kokosovo ulje prošlo je kroz proces rafiniranja koji uključuje izbjeljivanje i dezodoriranje ulja. Za razliku od djevičanskog kokosovog ulja, rafinirana ulja nemaju vidljiv okus ili aromu kokosa. Ne preporučuju se jer su mnoga od njih napravljena na visokim temperaturama i jakim kemikalijama, a oba mogu uništiti korisne antioksidanse ulja.
Te su vrste diferencirane, provedene su tisuće studija kako bi se otkrile tajne ove nevjerojatne superhrane: naime zdrave masti koje se nazivaju masne kiseline srednjeg lanca. Ove jedinstvene masti uključuju:
- kaprilnu kiselinu
- laurinsku kiselinu
Kaprinska kiselina
Oko 62 posto ulja u kokosu sastoji se od ove tri zdrave masne kiseline, a 91 posto masti u kokosovom ulju su zdrave zasićene masti. Ovakav sastav masti čini je jednom od najkorisnijih masti na planetu.
Većini masti koje konzumiramo potrebno je više vremena da se probave, ali MCFA koje se nalaze u kokosovom ulju predstavljaju savršen izvor energije jer moraju proći samo kroz proces od tri koraka da bi se pretvorile u gorivo, za razliku od drugih masti koje moraju proći kroz proces od 26 koraka!
Za razliku od dugolančanih masnih kiselina koje se nalaze u biljnim uljima, MCFA su:
- Lakše za probavu,
- ne pohranjuju se lako kao mast,
- antimikrobno i antifungalno,
- manje veličine, što omogućuje lakšu propusnost stanica za trenutnu energiju,
- obrađuje ih jetra, što znači da se odmah pretvaraju u energiju umjesto da se pohranjuju kao mast.
Jedna jušna žlica kokosovog ulja sadrži oko 120 kalorija, 14 grama masti, nema vlakana, nema kolesterola i sadrži samo tragove vitamina i minerala.
Uzimajući sve u obzir, MCFA prisutne u kokosovom orahu čine ga pravom superhranom i zato su zdravstvene dobrobiti kokosovog ulja tako obilne i nevjerojatne.
Rizici i nuspojave
Rijetko postoje nuspojave za kokosovo ulje.
Istraživanja pokazuju da se povremeno kontaktna alergija može pojaviti kod određenih osoba koje su alergične na kokos. Poznato je da neki proizvodi za čišćenje stvoreni kokosovim uljem također uzrokuju kontaktne alergije, ali to nije uobičajeno.
Zapravo, kokosovo ulje poznato je po smanjenju nuspojava mnogih lijekova. Na primjer, studije pokazuju da može smanjiti simptome i nuspojave liječenja raka.
Imajte na umu da se rafinirano ili prerađeno kokosovo ulje može izbijeliti, pregrijati iznad željene točke taljenja i kemijski obraditi kako bi se produžio rok trajanja. Obrada ulja mijenja kemijski sastav, a masti više nisu dobre za vas.
Izbjegavajte hidrogenirana ulja kad god je to moguće i umjesto njih odaberite ekstra djevičansko kokosovo ulje.
Stoga, je li konzumiranje kokosovog ulja dobro za vas? Odgovor je da. U primjerenim količinama (oko 2 jušne žlice dnevno ili manje), njegove prednosti su ogromne, a ne prestaju s ovih 20 koje smo vam nabrojali.
Pomaže tijelu na mnogo načina, što je velikim dijelom zasluga sadržaja masnih kiselina srednjeg lanca.
MCFA su lakše probavljive, brzo se koriste za energiju, pomažu u jačanju kognitivnog zdravlja, djeluju na poboljšanje razine HDL kolesterola i više.
Kokosovo ulje možete koristiti na mnogo načina — od kuhanja i pečenja do dodavanja smoothiejima i kavi, upotrebe kao sastojka u DIY prirodnim receptima za lijekove i upotrebe za izvlačenje ulja.
Zapamtite da biste se uvijek trebali odlučiti za čiste, nerafinirane organske proizvode.