Kada je u pitanju obični jogurt, vrijeme je da počnete razmišljati izvan onih malih plastičnih posuda koje često grabite za doručak. Ova kremasta namirnica s visokim udjelom proteina i malo masnoće jedan je od najsvestranijih mliječnih proizvoda koje možete pronaći u svom hladnjaku. Od francuskog tosta, preko maski za lice, do sjaja na krznu vašeg kućnog ljubimca, ova namirnica ima neke funkcije za koje se nikada niste niti nadali da ćete ih saznati.
Jogurt kao hrana
Razmutite vafle
Da, upravo je ovo tajna mnogih izvanrednih kuhara diljem svijeta, a jedan od njih je i Cuba Libre Restaurant & Rum Bar u Philadelphiji.
Možete ga premazati po ribi
Premaz od običnog jogurta i začinskog bilja pečenom lososu daje hrskavu, ukusnu teksturu i koricu koju ćete naprosto obožavati.
Možete ga umiješati i u Alfredo umak
Ako pripremate Alfredo umak, pokušajte ubaciti i grčki jogurt. Čak i ako koristite punomasnu verziju, ona i dalje ima samo oko četvrtinu kalorija.
Možete napraviti i kremasti marinara umak
U svom umaku od rajčice možete povećati sadržaj proteina i dati mu kremastu teksturu samo ako dodate nekoliko žlica običnog. To je posebno korisna taktika ako pokušavate uvući hranjive tvari u prehranu svoje izbirljive djece.
Ubacite ga u Mac&Cheese
Osim mlijeka i cheddara, u svoju pripremu Mac&Cheesa možete ubaciti i obični jogurt.
Može rižu učiniti hrskavom
Kombinacijom običnog jogurta, šafrana i vode, možete stvoriti prekrasnu zlatnu koricu na riži. Upravo tome svjedoči Kuhar Alon Shaya koji to čini na perzijskoj riži.
Kremasti fil za povrće
Zamislite samo punjene rajčice u kombinaciji kus-kusa, povrća i običnog jogurta. Njegova vlaga ono punjenje čini ukusnim kao da jedete rižoto.
Juha
Ako želite napraviti juhu od običnog jogurta, razrijedite ga s malo mlijeka, a zatim dodajte svježi cilantro, kockice krastavca i svježe mljeveni crni papar. Prije posluživanja pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Namaz od pečenog povrća
Za brzo i zdravo predjelo ili međuobrok, izmutite mješavinu pečenih patlidžana s crvenom paprikom, lukom, jogurtom, začinskim biljem i maslinovim uljem posluženu na lepinji.
Umak od luka
Možete pomiješati tri četvrtine paketa mješavine juhe od luka u veliku posudu s nemasnim grčkim jogurtom. Po želji prelijte karameliziranim lukom, poslužite s cruditéom i ovo će možda postati vaš novi go-to party dip.
Kremasti preljev za salatu
Započnite s miješanjem svježe naribanog češnjaka u obični jogurt. Zatim umiješajte maslinovo ulje, sok limete i svježi kopar. Sastojke prilagodite svom ukusu, a zatim ih pomiješajte sa svim sastojcima za salatu.
Možete ga staviti i u vruću juhu
Njime možete napraviti i ultra kremastu juhu od rajčice ili od gljiva – i to na niskokalorični način.
Smrznuti jogurt
Ovo bi vam moglo poslužiti kao nešto za pod zub. Pomiješajte jogurt od vanilije sa svježim ili smrznutim voćem, ulijte ga u kalup za led i zamrznite.
Dodajte ga u sendvič s pečenim jajima
Dvije kriške raženog kruha premazane običnim jogurtom poslužite s pečenim jajem, mljevenim sušenim začinskim biljem poput timijana, origana, mažurana, prženim sjemenkama sezama, solju, cilantrom i naribanim crvenim lukom.
Kremasti koktel
U svom blenderu pomiješajte pola šalice običnog grčkog jogurta, 15 ml meda, 15 ml soka od limete, 5 listova svježe mente, četvrtina oguljenog krastavca narezanog na kockice, prstohvat soli, 60 ml gina, šalicu leda i malo tonika ili gazirane vode.
Ukrasite listom mente ili kriškom krastavca.
Napravite tzatziki
U blenderu pomiješajte 1 šalicu grčkog, 1 žlicu limunovog soka, 1 žlicu maslinovog ulja, 1 krastavac bez sjemenki (oguljen i narezan na kockice), 1 češanj češnjaka, 1 žličicu svježeg kopra, sol i papar. Blendajte dok se sve dobro ne izmiješa. Poslužite ohlađeno. Ovo može biti izvrstan umak poslužen uz meso s roštilja.
Smoothie s avokadom
Blendajte 1 šalicu nemasnog jogurta ili jogurta od vanilije s pola avokada, pola šalice jagoda, pola šalice borovnica, pola šalice nemasnog mlijeka, 2 žličice meda i 1 do 2 kockice leda. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Smoothie bowl
U blender dodajte obični jogurt i smrznuto voće. Blendajte dok smjesa ne postane glatka, zatim ulijte u zdjelu i na vrh stavite svježe voće, orašaste plodove, chia sjemenke i kokos u listićima.
Muesli
Pomiješajte 1 šalicu mueslija s 1 šalicom običnog jogurta. Stavite u staklenku i preko noći držite u hladnjaku. Poslužite s medom, maslacem od orašastih plodova i svježim voćem.
Marinara za piletinu
Mliječna kiselina u jogurtu pomaže omekšavanju piletine. Pileći but tako možete premazati običnim jogurtom i žutim curry prahom, a zatim ga ispeći na roštilju.
Jogurt vs. majoneza?
Jogurt je zdrava, ukusna alternativa majonezi. Možete ga kombinirati sa salatom od tune, salatom od piletine ili punjenim jajima. Ne samo da sadrži manje kalorija i manje masnoće, jogurt ima i karakterističan okus koji će ova jela obogatiti.
Možete ga koristiti umjesto ulja
Ako u svojim receptima želite smanjiti količinu ulja, možete ga zamijeniti s tri četvrtine količine jogurta. Dakle, ako vaš recept traži 1 šalicu ulja, polovicu tog ulja pokušajte zamijeniti s ¾ šalice jogurta.
Dobra je zamjena za maslac
Pola količine maslaca pokušajte zamijeniti jogurtom. Na primjer, ako recept traži 1 šalicu maslaca, umjesto toga pokušajte upotrijebiti ½ šalice maslaca i ¼ šalice jogurta.
Vrhunski burger na grčki način
Pustite kečap i svoj burger upotpunite mješavinom jogurta, krastavca i kima.
Jogurt vam ponestaje?
Ako vam pomalo ponestaje jogurta, a imate mlijeka, u zdjelu dodajte žličicu jogurta, ulijte malo mlijeka i stavite u hladnjak.
Jogurt kao sredstvo za ljepotu
Očistite svoju kožu
Mliječna kiselina u jogurtu je alfa-hidroksilna kiselina. Kada se svakodnevno koristi, može rezultirati boljom kvalitetom i boljim zdravljem kože na vašem licu. Jogurt nanesite na lice, grlo i prsa kao masku, a zatim isperite nakon 15 do 20 minuta.
Njega lica protiv starenja
U maloj posudi pomiješajte ¼ žličice francuske zelene gline, ¼ žličice meda, 1 žličicu jogurta. Nanesite, držite 10 do 15 minuta i isperite toplom vodom.
Umirite psorijazu
Savjetuje se da se pola šalice običnog jogurta nanese na zahvaćena područja kože i ostavi da djeluje barem pola sata. Zatim isperite mlakom vodom.
Zamjena za regenerator
Vitamini B5 i D, koji se nalaze u jogurtu, prema stručnjacima su povezani sa zdravljem kose i folikulima. Za regeneraciju kose, umjesto uobičajenog regeneratora, koristite grčki jogurt. Utrljajte ga, a zatim isperite nakon 3 minute.
Maska za piling
Miješanjem jogurtne sirutke s malo s malo mljevenih zobenih pahuljica ili badema može poslužiti kao piling za lice. Smjesu nanesite na lice, vrat i prsa. Isperite nakon 10 minuta ili kada se osuši.
Ublažava opekline od sunca
Jogurt sadrži cink koji smiruje kožu opečenu suncem i pomaže u ublažavanju svrbeža. Nanesite u debelom sloju, pa nakon 20 minuta isperite.
Borba protiv akni
Antibakterijska i anti-gljivična svojstva jogurta mogu pomoći u borbi protiv akni. Jogurt nanesite na kožu, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.
Maska za kosu
Kao preparat za kovrčavu kosu, savjetuje se da da pomiješate 1 šalicu grčkog jogurta, 2 žlice organskog djevičanskog kokosovog ulja, 2 žlice organskog meda i 2 žlice cimeta. Obilno nanesite na kosu, fokusirajući se na vrhove. Zatim sjednite ispod pare za kosu ili nanesite vrući ručnik na 25 minuta. Isperite hladnom vodom i stilizirajte po želji.
Jogurt kao sredstvo u kućanstvu
Potamnjeli mjed
Obični jogurt utrljajte na potamnjeli mjed. Kako se jogurt suši, njegova mliječna kiselina otopit će mrlje. Osušeni jogurt isperite vodom, zatim pustite da se osuši i polirajte mekom krpom.
Vratite sjaj krznu svojih kućnih ljubimaca
Nakon što okupate svog kućnog ljubimca, njegovo krzno premažite slojem jogurta (oko tri šalice za velikog psa). Umasirajte u dlaku i ostavite da odstoji na 5 minuta. Zatim isperite i osušite.