Zabava

Spojite ugodno s korisnim – rješavanje križaljke dobro je za vaš mozak

Možda vam križaljka služi samo kao zabavan način da provedete svoje nedjeljno popodne. No, ovo je jeftini način koji zahtjeva samo olovku i vaš mozak (ili mobitel, računalo, tablet, itd.), a može se igrati dokle god vam ne dosadi. Međutim, mogli bi ste se iznenaditi koliko su križaljke dobre za vaš mozak i koliko mogu poboljšati vaš život na razne načine, a evo i kako.

Mogu ojačati društvene veze.

Samostalno rješavanje križaljke dovoljno je impresivno. No, uz dobro društvo sve je lakše i zabavnije. Suradnja u rješavanje križaljke izvrstan je način da izoštrite svoje odnose i steknete nova prijateljstva. Osim toga, budući da križaljke zahtijevaju širok raspon znanja pomoć u rješavanju križaljke ljudi različitih dobi i podrijetla može vam pomoći u mnogim područjima života.

Poboljšavaju vaš vokabular.

Rješenja križaljke često uključuju neobične riječi koje otežavaju slagalicu. Ako s nekim riječima niste upoznati potražite je na internetu ili u rječniku. S vremenom ćete razviti arsenal zanimljivih izraza i bolje ćete moći baratati riječima.

Poboljšavaju vaše znanje.

Ne samo da ćete naučiti nove riječi, također ćete naučiti nove stvari, pogotovo ako igrate s drugim ljudima. Mogli bi ste naučiti nove stvari o povijesti, znanosti, tehnologiji, politici i o još mnogo toga.

Ublažavaju stres.

Naš svakodnevni život ispunjen je stresovima. No, križaljke vam pružanju mogućnost da isključite tu buku u glavi i da se istinski opustite. Koncentrirajući se na slagalicu, možete se opustiti i uživati u malom odmoru od stvarnoga svijeta.

Podižu vam raspoloženje.

Ispunjavanje križaljke ponekad može biti teško. Možda ćete se osjećati frustrirano ili glupo ako odmah ne možete shvatiti neku slagalicu. No, ako nastavite i ne odustanete moći ćete se osjećati ispunjeno i kao da ste obavili neki težak zadatak. Biti ćete ponosni na same sebe. Osjećat ćete veliko zadovoljstvo, što potiče vaš mozak da oslobodi dopamin, neurotransmiter koji čini ljude da se osjećaju sretnima.

Stoga, ako već niste, ugrabite križaljku, možete je pronaći u nekim starim ili novim novinama, možete skinuti aplikaciju na mobitel, a neke možete čak pronaći i na webu.

Ako ipak ne volite križaljke, možete isprobati slične igre ​​koje vaš mozak potiču na razmišljanje, kao što je Sodoku ili KenKen. Iako nemaju sve prednosti kakve imaju same križaljke, imaju svoje druge prednosti i mogu testirati vaš mozak na nove načine.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

To Top